5 mituri despre vaccinuri

Atunci cand au fost inventate, vaccinurile au fost adevarate minuni ale lumii, care promiteau salvarea vietii. Acum, sunt privite cu suspiciune si de foarte multe ori respinse.
Iata cateva mituri despre vaccinuri:

Vaccinurile contin mercur
Thimerosal este o substanta anticoagulanta, in care se gaseste mercur, in proportie de 50%. Aceasta substanta previne contaminarea cu bacterii. Se gasesc cel mai adesea in vaccinurile antigripale.

Vaccinurile cauzeaza autism
In anul 2004 Insitutul de Medicina a facut public un raport care arata ca nu exista legaturi directe intre vaccinuri si autism. Reprezentantii institului au mai declarat ca pentru copii este mult mai riscant sa nu fie vaccinati.
Vaccinurile pot avea efecte secundare
Printe cele mai frecvente sunt ranile lasate in urma injectiei si febra, care poate fi tratata cu ibuprofen. Mai putin comune sunt atacurile de inima, care pot interveni in randul copiilor.

Vaccinurile garanteaza protectie 100%
Vaccinurile nu ofera 100% garantia ca nu va veti mai imbolnavi niciodata. Sunt insa de mare ajutor in lupta cu bacteriile si infectiile. De exemplu, chiar daca v-ai facut vaccinul antigripal, tot mai puteti contacta anumite virusuri, insa nu veti avea simptome foarte severe.
Exista insa si alti factori care pot duce la imbolnavire, chiar daca toate persoanele cu care intram in contact sunt vaccinate. Anumiti germeni precum tetanosul sau hepatita A se pot transmite si prin alimente contaminate.

Vaccinurile slabesc sistemul imunitar
Medicii sunt de parere ca fiecare doza de vaccin permite sistemului imunitar sa creeze anticorpii necesari care sa lupte cu infectiile.