Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice

Generalitati

Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi.
Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale.
Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora.

Aveti arsuri gastrice?

Este important sa se identifice in mod corect arsurile stomacale, prin recunoasterea simptomelor specifice pentru ca acestea sa poata fi prevenite si tratate. Acestea se manifesta ca o senzatie de arsura sau durere la nivelul esofagului, chiar sub stern, cauzate de refluxul de acid gastric. In cazurile severe, durerile din piept se pot extinde spre zona gatului sau maxilarului.

Factorii care determina aparitia arsurilor gastrice

Printre cauzele care pot declansa arsurile stomacale se numara:

- obiceiurile alimentare - ceea ce o persoana mananca si bea pe parcursul unei zile poate fi o cauza majora a arsurilor stomacale. Orice produs cu un continut ridicat de lapte, ciocolata sau cola poate declansa arsuri gastrice . Consumul suficient de apa pe parcursul unei zile ar putea dilua cantitatea de acizi eliberati. Daca o persoana are pofta de dulciuri, apa aromatizata sau iaurturile degresate ar putea fi o optiune potrivita pentru o digestie sanatoasa si in scopul prevenirii unei crize de acididate gastrica.
- cafeaua si ceaiul - o cantitate prea mare de cafea sau ceai, consumate pe tot parcursul unei zile ar putea fi, in mod evident, una dintre cauzele majore ale arsurilor stomacale. Un mod inteligent de a reduce acest aport este de a alege un pahar mic din care se va consuma ceaiul sau cafeaua - in acest fel, cantitatile consumate se vor reduce la jumatate.
- alcool si alune - din cauza continutului ridicat de grasimi, alunele (arahidele, in special) nu ar fi o optiune potrivita pentru cei care sufera de aciditate. Alunele sunt servite, de obicei, alaturi de o bautura alcoolica iar combinatia dintre cele doua este o cale sigura de a declansa aciditatea.
- citricele si rosiile - aceste alimente sunt deja acide in mod natural, asa ca in cazul in care o persoana sufera de aciditate stomacala, consumul acestora poate agrava simptomul. In schimb, se poate opta pentru legume bogate in amidon sau fructe neutre cum ar fi bananele, marele, cartofii - acestea ajuta la neutralizarea nivelurilor de acid.
- salate - consumul de alimente proaspete atunci cand sistemul digestiv este afectat, poate fi o cauza a prezentei aciditatii - acestea pot agrava refluxul gastric. Recomandat ar fi ca salatele sa fie gatite la abur, inainte de a fi mancate. De asemenea, se vor evita sosurile pe baza de smantana si maioneza si se va alege sosul cu iaurt proaspat, in loc.
- alimentele grase si picante - prajelile sau mancarurile condimentate sunt dificil de digerat si provoaca aciditate stomacala. Ar fi de preferat sa nu se consume nici macar muraturi. Recomandabile, dintre acestea, ar fi carnea gatita la gratar si pestele gatit la cuptor.
- somnul si odihna - noptile pierdute si somnul insuficient duc la productia marita de acizi. Persoanele care au un program dezorganizat au obiceiuri gresite de alimentatie si somn, agravand problema.
Se va incerca reglementarea modelului de somn (se va adormi in fiecare zi la aceeasi ora) pentru ca odihna sa devina o rutina pentru organism.
- activitatea fizica - mersul regulat pe jos imbunatateste sistemul digestiv. O plimbare lenta dupa cina poate ajuta sistemul digestiv sa functioneze mai bine. Oamenii care sufera de aciditate ca urmare a unui stil de viata stresant vor descoperi ca o plimbare vioaie ajuta la diminuarea nivelului de stres si a aciditatii gastrice.
- stresul - chiar daca sunt urmate multe dintre regulile pentru o viata sanatoasa, stresul poate fi o cauza majora a arsurilor stomacale. Cel mai important lucru este sa se identifice problema si sa se accepte faptul ca sunteti stresati. Meditatia poate fi utila pentru eliberarea mintii de gandurile negative si pentru a induce starea de relaxare.
Un stil de viata sanatos poate fi o solutie permanenta pentru aciditatea gastrica. O data ce disconfortul a fost diminuat, revenirea la viata nesanatoasa, poate declansa din nou, arsurile stomacale. Ca atare, schimbarile trebuie sa fie permanente.
- remedii gresite - unele persoane considera ca daca vor consuma un pahar de apa rece sau o inghetata pot reduce aciditatea gastrica. Dar calciul din lapte va duce la agravarea aciditatii, iar grasimile din inghetata pot amplifica arsurile stomacale.

Sfaturi rapide pentru controlul aciditatii stomacale

Pentru managementul aciditatii gastrice se pot lua urmatoarele masuri:
- se va suge incet, in gura, un cuisor (pimenta officinalis) - efectul va fi destul de rapid;
- se va utiliza pulbere de cuisor si nucsoara, pentru improspatarea cavitatii bucale, dupa orice masa;
- se va bea suc de menta;
- se va bea un pahar de apa in care s-a dizolvat o lingurita de bicarbonat de sodiu;
- se vor amesteca doua lingurite de otet de mere cu doua lingurite de miere si se vor bea alaturi de un pahar de apa, inainte de mese;
- se va face o infuzie de ceai de seminte de chimen;
- se vor bea 1-2 pahare de apa calda, zilnic, in fiecare dimineata;
- se va bea apa de nuca de cocos de 3-4 ori pe zi;
- se va suge o bucata mica de zahar brun, dupa mese.

Sfaturi pentru evitarea aciditatii gastrice

In scopul evitarii aciditatii gastrice se pot lua in calcul sfaturile de mai jos:
- nu se va manca in graba si nici nu se va sari peste mese;
- nu se va manca inainte de a merge la culcare;
- se va evita consumul de ceai, cafea si alte bauturi gazoase;
- nu se va utiliza aspirina in mod frecvent;
- nu se va manca salata de cruditati (ceapa, ridichi, ardei, etc.);
- se vor evita mancarurile prajite, muraturile, alimente fierbinti, condimentate, otetul si ciocolata;
- nu se va fuma si nu se va consuma alcool.