Metoda observarii mucusului cervical (Billings)

Generalitati

Metoda ovulatiei Billings este folosita ca mijloc natural de contraceptie sau de identificare a perioadei fertile pentru obtinerea sarcinii. Ea se bazeaza pe observarea atenta a modificarilor mucusului cervical in decursul unui ciclu menstrual.

Caracteristicile mucusului cervical intr-un ciclu menstrual

In timpul unui ciclu menstrual mucusul sufera mai multe modificari legate de culoare, textura, densitate, consistenta sau volum astfel:

- imediat dupa menstruatie apare perioada de "zile uscate", in care secretia este aproape inexistenta - senzatia de vagin uscat;
- in perioada fertila sunt "zilele umede", in care mucusul este abundent, dens creand o usoara senzatie de "umezeala" si disconfort; el poate fi observat cu usurinta pe slip sau pe hartia igienica;
- in zilele ulterioare perioadei fertile - mucusul este tulbure, vascos, lipicios si dens; revine la perioada de "zile uscate".

In functie de aceste proprietati ale mucusului cervical iti poti da seama cand trebuie sa te protejezi impotriva sarcinii nedorite sau cand e momentul sa faci sex pentru conceptie. Zilele umede sunt cele mai fertile si necesita metode suplimentare de protectie sau sex o data la doua zile pentru a se obtine sarcina.

Eficacitatea si avantajele metodei

Aceasta metoda este una dintre cele mai ieftine si eficiente tehnici de identificare a perioadei fertile sau de prevenire a sarcinii. Ea nu foloseste termometre, medicamente sau alte instrumente de masurare ci observarea atenta a mucusului la exteriorul organelor genitale.

Metoda Billings este una foarte sigura daca este aplicata corect. Rata de succes creste daca este combinata si cu alte metode de identificare a perioadei fertile.

Un avantaj al metodei de observare a mucusului cervical este ca ea nu depinde de regularitatea ciclurilor menstruale. Pe langa scopul contraceptiv sau de depistare a perioadei fertile, ea contribuie si la intretinerea unei sanatati optime in zona genitala.