Alergia la soia

Generalitati

Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta.

De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia).
Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale.

Cauze

Toate alergiile alimentare sunt cauzate de o reactie a sistemului imunitar. Acesta identifica anumite proteine din soia ca fiind nocive, fapt ce stimuleaza producerea de imunoglobulina E (IgE) - anticorpi la proteinele din soia (la alergen). La urmatorul contact cu soia acesti anticorpi IgE vor recunoaste alergenul si ii vor semnala sistemului imunitar sa elibereze histamine si alte substante chimice in sange.
In urma acestui fapt, apar o serie de semne si simptome specifice unei alergii. Histamina este partial responsabila de cele mai multe raspunsuri alergice: secretii nazale abundente, mancarimi ale ochilor, gat uscat, eruptii cutanate si urticarie, greata, diaree, dificultati respiratorii si chiar soc anafilactic.

Simptomele alergiei la soia

Unele dintre simptomele cauzate de soia sunt:
- acnee;
- edem angioneurotic;
- rinita;
- diaree;
- dermatita atrofica;
- mancarimi in jurul gurii;
- ameteli sau lesin.

Anafilaxia - o reactie severa la soia

Anafilaxia sau reactia severa la soia este destul de rar intalnita. Aceasta afecteaza persoanele care sufera de astm sau de alergii la alte alimente, cum ar fi alunele.
Anafilaxia determina mai multe tipuri de simptome extreme inclusiv:
- ingustarea cailor respiratorii, umflarea gatului, senzatie de nod in gat care contribuie la dificultati de respiratie;
- scaderea severa si brusca a tensiunii arteriale;
- rapiditatea pulsului;
- pierderea constientei.

Factori de risc

Anumiti factori de risc pot mari sansele ca o persoana sa dezvolte alergie la soia:
- istoricul familial - riscul este mai ridicat de a manifesta o alergie la soia sau alte medicamente daca in istoricul familial sunt prezente alergii ca: febra fanului, astm bronsic, urticarie, eczeme, etc.
- varsta - alergiile la soia sunt cel mai des intalnite la copii (mai ales la cei mici si sugari). Pe masura ce sistemul digestiv se maturizeaza, corpul unei persoane este mai capabil sa sintetizeze componentele alimentare si produsele alimentare care declanseaza alergii.
- alte alergii - in unele cazuri, oameni care sunt deja alergici la grau, fasole, lapte sau alte alimente pot avea reactii alergice la soia.

Teste si diagnostic

Medicul va solicita pacientului detalii legate de simptomele pe care le-a manifestat si poate considera necesara efectuarea unui examen fizic pentru a afla sau a exclude alte probleme medicale. Pot fi utile unele din urmatoarele teste:
- test cutanat - in cadrul acestui test, pielea este intepata si expusa la cantitati mici de proteine gasite in soia. Daca o persoana este alergica, apare o umflatura in locul unde pielea a luat contact cu alergenul.
- analiza de sange - un test de sange poate masura raspunsul sistemului imunitar la soia prin masurarea cantitatii de anticorpi din sistemul circulator - imunoglobulina E (IgE). O proba de sange este trimisa la laborator pentru testarea alergiei la soia.

Tratamente si medicamente

Singura modalitate de a preveni o reactie alergica este de a evita soia si proteinele din soia.
Medicamentele, cum ar fi antihistaminicele pot reduce semnele si simptomele alergiei la soia. Aceste medicamente pot fi luate dupa expunerea la soia in scopul de a controla reactia si a ameliora disconfortul. In ciuda eforturilor, multe persoane pot consuma soia. In cazul in care are loc o reactie alergica grava, este posibil sa fie nevoie o injectie de urgenta cu epinefrina si consultul medical de urgenta.
Orice persoana care stie ca poate manifesta un soc anafilactic la soia, ar trebui sa dispuna de un EpiPen cu epinefrina injectabila in permanenta. Medicul va oferi detalii privind utilizarea instrumentului.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Oricine a avut o reactie alergica severa la soia trebuie sa poarte in permanenta EpiPen sau alte instrumente care permit injectarea imediata cu epinefrina. De asemenea, poate fi necesara aplicarea unei bratari la una dintre maini pe care sa fie inscris un mesaj de alerta privind alergia la soia.

Preventie

Nu exista nici o modalitate sigura care ar putea preveni alergia la alimentele care contin soia. In cazul copiilor mici, alaptatul sau folosirea unei formule pe baza de soia pot fi utile. Alaptarea in cel putin primele patru luni este indicata pentru reducerea riscului de alergii alimentare.
Daca o persoana stie ca este alergica la soia, singura modalitate de preventie este evitarea produselor din soia si informarea cat mai mult pentru a putea face acest lucru posibil.
Poate fi necesara inclusiv excluderea arahidelor din dieta, intrucat acestea pot contine factori alergeni asemanatori cu cei din soia. In cazul unora dintre alimente prelucrate din soia (sosul de soia, uleiul de soia) alergia nu se va declansa intrucat prin prelucrare sunt eliminate anumite proteine care pot sta la baza alergiilor.
Laptele de soia, adamame, tofu sau alte produse din soia au devenit populare gratie avantajelor lor aparente asupra sanatatii.

Daca pe eticheta unui produs alimentar este specificata oricare din urmatoarele denumiri, acesta contine soia:
- soya;
- soia;
- boabe de soia;
- glycine max;
- edamame.

Totusi pentru ca soia este un ingredient comun intalnit in produsele alimentare, nu este usor de depistat. Soia poate fi gasita in: produse de patiserie, inlocuitori de unt, inghetata, deserturi, condimente, produse de carne, mezeluri, bomboane, etc.

Printre sursele ascunse de soia pot fi enumerate:
- proteine vegetale hidrolizate (PVH);
- proteine vegetale texturate (PVT);
- lecitina;
- monodigliceride;
- glutamat monosodic;
- ulei vegetal;
- vitamina E.