Dezvoltarea simturilor bebelusului in burtica

Generalitati

Simturile bebelusului incep sa prinda contur inca din stadiul de fat. Unele dintre ele se dezvolta complet in cavitatea intrauterina, in timp ce altele au nevoie de mai mult timp pentru a se forma. La momentul nasterii, bebelusul trebuie sa aiba, macar partial, toate cele 5 simturi dezvoltate - tactil, gustativ, olfactiv, auditiv si vizual .

Dezvoltarea simturilor bebelusului in burtica

Simtul tactil

Acesta este primul simt care incepe sa prinda contur in uter. El apare chiar inainte ca fatul sa aiba 8 saptamani, cand este inca un embrion. Partile corpului care sunt cele mai sensibile la atingere sunt obrajii, zona genitala, palmele sau talpile.

La implinirea a 32 de saptamani de sarcina el poate simti diferentele dintre cald, frig, durere sau presiune.

Simtul gustativ

Papilele gustative se formeaza in uter la varsta de 13-15 saptamani. Fatul simte foarte bine multe dintre aromele pe care le consuma gravida in dieta (in special cele puternice de usturoi, ceapa etc.). El isi dezvolta abilitatea de a inghiti si face o pasiune mai mare pentru gusturile dulci, in defavoarea celor amare sau acre.
Simtul olfactiv

Nasul copilului se formeaza structural si functional in jurul varstei de 11-15 saptamani. Chiar daca nu dispune de aer in burta mamei, el poate respira si sesiza mirosuri. Aceasta este si explicatia pentru care nou-nascutii recunosc mirosul laptelui matern, chiar daca in uter nu au avut contact cu el.

Simtul auditiv

Cavitatea uterina este una destul de galagioasa. Urechile fatului incep sa se formeze si sa se dezvolte complet in jurul varstei gestationale de 24 de saptamani. Totusi, el poate auzi diverse sunete si inainte de formarea completa a organului auditiv. De pe la 27 de saptamani de sarcina, acesta aude sunete si voci si este capabil sa le si recunoasca in urma expunerii repetate la ele.

Simtul vizual

Vazul este ultimul care se formeaza la fat in viata intrauterina. Ochii lui stau inchisi pana tarziu in sarcina, cam pana la 26 de saptamani. Mentinerea inchisa a ochilor este necesara petru a permite dezvoltarea completa a retinei. Odata cu deschiderea lor, el incepe sa sesizeze surse de lumina si chiar sa clipeasca.

Chiar daca uterul este un mediu intunecat, fatul este capabil sa urmareasca surse de lumina, mai ales atunci cand gravida sta cu abdomenul expus la surse de lumina.

Pupilele se pot dilata si contracta abia dupa 33 de saptamani, cand micutul incepe sa vada mai bine.