Cum sa-ti imbunatatesti capacitatea de memorare in perioada examenelor

Generalitati

In activitatea pe care o desfasuram la scoala, la facultate sau la birou, ne confruntam deseori cu perioade foarte solicitante din punct de vedere intelectual, de pilda atunci cand sustinem un proiect, o prezentare sau cand trebuie sa trecem un examen dificil. Randamentul intelectual nu este intotdeauna cel mai bun, din cauza factorilor nocivi care ne afecteaza zilnic: stresul, fumatul si alimentatia saraca in nutrienti esentiali pentru buna functionare a creierului.

Scaderea randamentului este confirmata si de ultimele cercetari stiintifice potrivit carora, din cauza stresului, tindem sa uitam zilnic in medie 80% din informatia invatata. Este stiut faptul ca lecitina joaca un rol vital in dezvoltarea si functionarea normala a creierului, reprezentand aproximativ 30% din greutatea acestuia.

Beneficiile lecitinei pentru sanatatea noastra

Lecitina contribuie la imbunatatirea acestor legaturi neuronale si sustine asimilarea informatiei in procesul de invatare. Datorita legaturilor chimice care se formeaza intre neuroni, informatia noua cu care intram in contact este transmisa de la organele de simt (ochi, urechi, nas, piele, etc.) la centrii de procesare din creier.

Procesul de memorare este foarte complex si consta in depozitarea, recunoasterea si reproducerea cunostintelor, sentimentelor, senzatiilor, miscarilor, etc. Prin ingredientele bioactive pe care le contine, lecitina ajuta la fixarea informatiilor invatate si la consolidarea memoriei. Colina din compozitia lecitinei protejeaza integritatea neuronilor si regenereaza celulele neuronale degradate, fapt care contribuie la mentinerea sanatatii creierului.

Cercetarile recente au evidentiat faptul ca, pentru o functionare optima, ficatul are nevoie in permanenta de colina. Aceasta substanta, care se gaseste in lecitina, are un rol esential in detoxifierea hepatica si in arderea grasimilor din ficat.