Durerile localizate la nivelul piciorului

Generalitati

Durerile localizate la nivelul piciorului includ orice fel de tip de durere sau disconfort de la solduri catre calcaie. Majoritatea oamenilor sufera destul de des de dureri de picior.
Picioarele unei persoane sunt alcatuite din articulatii, muschi, tendoane, ligamente, nervi si vase de sange. In cazul oricarora dintre acestea pot sa apara leziuni, infectii sau alte conditii care pot cauza dureri ale picioarelor.
Durerile membrelor inferioare pot fi de scurta durata sau constante si pot afecta intregul picior sau doar o anumita zona. Senzatia de durere este cel mai des descrisa ca o intepatura, amorteala sau senzatie de arsura - parestezie. Durerile piciorului pot fi pur si simplu iritante si incomode sau pot restrictiona capacitatea de miscare a unei persoane (va fi dificil sa se lase greutatea corpului pe piciorul afectat).

Cauze

Cauzele durerilor membrelor inferioare pot fi diverse: de la traumatisme accidentale la afectiuni ale nervilor. In lipsa unor leziuni sau a altor simptome, durerea piciorului poate fi rezultatul unei crampe musculare, iar cand sunt insotite si de alte simptome, cum ar fi durerile de spate, pot fi consecinta unor afectiuni ale coloanei vertebrale. Mai ales in acest caz, trebuie sa se semnaleze medicului, detaliat, toate manifestarile pentru ca acesta sa stabileasca un diagnostic corect.

Durerile la nivelul piciorului pot fi si un simptom al trombozei venoase profunde, care este o afectiune grava si care poate pune in pericol viata unei persoane. Cheagurile de sange se pot desprinde si pot declansa o embolie pulmonara, un atac de cord sau chiar accident cerebral vascular. Se va consulta urgent medicul daca apar dureri de picioare dupa exercitii fizice sau efort de intensitate scazuta, daca apar umflaturi, roseata si senzatie de caldura la nivelul gambei.
Durerile piciorului care provin din zona lombara si coboara spre fese, insotite de pierderea controlului asupra vezicii urinare sau actului defecatiei, sunt manifestari caracteristice lezarii unui nerv. Aceasta situatie, destul de grava, ar trebui sa fie evaluata cat mai curand posibil de catre un specialist. Indiferent de situatie, daca durerea piciorului este persistenta sau va ingrijoreaza, trebuie contactat medicul.

Bolile infectioase, problemele circulatorii dar si diverse boli neurologice pot afecta piciorul. Totusi, de cele mai multe ori, piciorul doare ca urmare a solicitarii excesive, a diverse tipuri de prejudicii si a imbatranirii. De obicei, majoritatea afectiunilor nu sunt grave si pot fi prevenite, in masura in care se iau masuri de autoingrijire si de modificare a stilului de viata. De exemplu, se vor face pauze intre perioadele de efort si nu se vor face sporturi extreme fara protectie corespunzatoare.

Durerile membrelor inferioare pot fi rezultatul a mai multe cauze, printre care:
- fractura de stres sau fisurarea osului;
- crampe musculare, de cele mai multe ori provocate de deshidratare excesiva;
- entorse;
- leziuni traumatice (ruperea tendonului lui ahile, menisc rupt, etc.).

Alte cauze ale durerii picioarelor includ boli degenerative, autoimune si inflamatorii legate de durerile membrelor inferioare ce includ deteriorarea structurii articulatiei, cum ar fi:
- chistul baker;
- bursita;
- fibromialgia;
- guta;
- claudicatia intermitenta cauzata de ateroscreloza;
- osteoartrita;
- poliartrita reumatoida;
- tendinita;
- vene varicoase.

Durerea articulara poate fi simptomul unor boli obscure sau mai rare care nu sunt imediat evidente. Acestea pot include:
- tumori osoase (benigne sau maligne);
- utilizarea unor medicamente (corticosteroizi);
- boala Legg-Calve-Perthes (osteocondrita capului femural);
- osteomielita;
- leziunea nervilor sciatici din cauza stenozei spinale sau boala de disc degenerativa;
- celulita;
- cresterea.

Printre cauzele grave ale durerilor de picioare care pun in pericol viata unei persoane ar putea fi:
- tromboza venoasa profunda (ce poate determina embolie pulmonara, atac de cord, accident vascular cerebral);
- boli vasculare ale arterelor periferice;
- stenoza spinala (ingustarea canalului spinal si compresia asupra maduvei spinarii si a nervilor).

Simptome

Ce alte simptome pot sa apara alaturi de durerea de la nivelul piciorului?
Simptomele care pot insoti durerea de picior difera, in functie de tipul bolii sau conditiei care o declanseaza. Daca o persoana manifesta febra, durerea de picior ar putea fi cauza unei infectii sau inflamatii. In cazul in care durerea de picior este provocata de artrita poate sa apara rigiditatea iar capacitatea unei persoane de a face anumite miscari va fi destul de redusa.

Durerea localizata in zona membrelor inferioare ar putea fi asociata si cu alte simptome, inclusiv:
- oboseala;
- febra;
- dureri articulare;
- restrictionarea unor miscari destul de simple;
- umflaturi ale pielii;
- vene varicoase.

In unele cazuri, durerile de la nivelul piciorului pot semnala o boala grava. Se va solicita consultul medical de urgenta, in oricare dintre urmatoarele situatii:
- piele rece si palida a piciorului;
- dificultati de respiratie;
- febra ridicata (peste 39 grade celsius);
- incapacitatea de a merge sau de a lasa greutatea corpului pe picior;
- durere la efort sau mers usor;
- tegumente palide sau de culoare albastruie (cianoza);
- pocnitura in momentul accidentarii la picior;
- stare progresiva de slabiciune si amorteala piciorului insotite de pierderea controlului vezicii urinare si a defecatiei;
- dungi de culoare rosie;
- picioarele sunt calde, rosii si inflamate;
- inflamatie si durere la atingere a picioarelor si a degetelor acestora, iar leziunile locale se vindeca greoi.

Complicatii

Care ar putea fi complicatiile durerilor localizate in zona membrelor inferioare?
Complicatiile depind de tipul bolii sau conditiilor care stau la baza durerii picioarelor. In cazul utilizarii excesive a acestora, este necesara odihna, aplicarea de gheata si medicamente inflamatorii eliberate fara prescriptie medicala. Durerile netratate din cauza unor afectiuni mai grave, cum ar fi tromboza venoasa profunda sau boala arterelor periferice pot duce la leziuni permanente si pot avea complicatii secundare care ar putea sa puna in pericol viata unei persoane.

Una din cele mai grave consecinte ale durerilor de picioare din cauza trombozei venoase profunde, a bolilor arterelor periferice si stenozei spinale includ:
- pierderea unei parti a piciorului (amputatie);
- lezarea permanenta a unor nervi;
- embolia pulmonara;
- accidentul vascular cerebral.