Asociatiile de pacienti din Romania se intalnesc cu publicul bucurestean la AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI

10/11 septembrie 2011, Parcul Tineretului – Bucuresti

Stiati ca
… in Romania exista peste 100 de asociatii de pacienti?
… acum aveti ocazia de a va informa asupra provocarilor cu care se confrunta pacientii si membrii asociatiilor de pacienti la primul eveniment dedicat acestora?

Houston NPA organizeaza in al doilea weekend din septembrie la Bucureti AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI, primul eveniment de acest gen dedicat asociatiilor de pacienti care activeaza in Romania. Agora va avea loc in Parcul Tineretului (intrarea Sincai) sambata 10 septembrie si duminica 11 septembrie 2011, intre orele 10-18.

Toate asociasiile de pacienti interesate beneficiaza de participare gratuita si accesul este liber pentru public.

AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI reuneste pentru prima data asociatiile de pacienti din toata tara, publicul de toate varstele, reprezentanti ai organizatiilor care activeaza in domeniul sanatatii, autoritati din domeniul medical si reprezentanti ai presei.

Obiectivul principal al acestui eveniment este promovarea asociatiilor de pacienti din Romania direct catre publicul larg, cadrele medicale, organizatiile interesate de stabilirea de noi parteneriate si catre reprezentantii presei. In cadrul Agorei participantii se pot familiariza cu proiectele derulate de asociatiile de pacienti in beneficiul membrilor lor, cat si cele de interes pentru societatea civila in general.

Un alt obiectiv al Agorei este facilitarea inscrierii celor interesati in asociatiile de pacienti si evidentierea rolului pe care acestea il au in ceea ce priveste consilierea si informarea pacientilor, putand deveni astfel parteneri de incredere ai personalului medico-sanitar in activitatile de informare si educatie pentru sanatate.

Site-ul evenimentului unde se poate consulta lista cu toate asociatiile inscrise pana in acest moment la Agora.

Asociatiile de pacienti sunt organizatii nonguvernamentale, independente, care pledeaza in mod constant pentru accesul facil si echitabil la servicii medicale de calitate, la tratamente moderne si eficiente, cat si pentru informarea corecta a pacientilor, astfel incat acestia sa se poata implica in mod responsabil in luarea deciziilor cu privire la starea lor de sanatate sau controlul afectiunilor de care sufera.

Responsabilizarea pacientilor – patient empowerment – prin implicarea activa a organizatiilor de pacienti in procesul de luare a deciziilor politice in domeniul sanatatii publice este un concept insuficient implementat in Romania.

In stransa colaborare cu cadrele medicale, autoritatile din domeniul medical si alte organizatii care activeaza in domeniul ingrijirilor de sanatate, asociatiile de pacienti pot contribui la dezvoltarea unor servicii de sanatate mai bune si mai sensibile la nevoile beneficiarilor directi.

Activitatea asociatiilor urmareste in principal identificarea nevoilor reale ale bolnavilor, imbunatatirea asistentei medicale, psihologice si sociale, schimbul permanent de informatii intre membrii asociatiei sau cu asociatii similare din alte tari, reprezentarea intereselor pacientilor in fata factorilor de decizie din domeniul sanatatii.

Pacientii organizati in asociatii au astfel o singura voce, mai puternica, capabila sa lupte pentru interesele si drepturile lor. Activitatea asociatiilor se bazeaza in general pe voluntariat, iar inscrierea in asociatii se face gratuit sau pe baza unei taxe simbolice.

Pe parcursul celor 2 zile ale Agorei, participantii au ocazia de a se informa asupra proiectelor derulate de asociatiile de pacienti, pot discuta direct cu reprezentantii acestora despre experientele de zi cu zi atat in calitate de membri ai asociatiei, dar si ca pacienti cu o anumita afectiune, pot pune bazele unor noi colaborari, pot deveni voluntari sau ambasadori ai unor campanii.

Cei interesati pot afla de asemenea cui trebuie sa se adreseze daca doresc sa devina membri sau au nevoie de ajutorul si experienta reprezentantilor asociatiilor de pacienti.

Publicul are ocazia de a participa gratuit la sesiuni interactive de informare asupra unora dintre cele mai frecvente afectiuni medicale, prezentari de produse si servicii ale companiilor care activeaza in domeniul sanatatii, testari medicale gratuite (tensiune, colesterol, audiometrie, glicemie etc).

Asociatiile care au confirmat prezenta la Agora pana in acest moment (ordine alfabetica):

1. Alianta Nationala pentru Pacientii cu Boli Rare - ANBRaRo

2. Alianta pentru Sanatate din Romania

3. Asociatia "Alexiana"

4. Asociatia Antiparkinson

5. Asociatia Bolnavilor de Cancer "Phoenix" Filiala Bucuresti

6. Asociatia Bolnavilor de Cancer Filiala Prahova

7. Asociatia Bolnavilor Dializati Galati

8. Asociatia Children's Joy

9. Asociatia Clubul Amazoanelor Bistritene

10. Asociatia CONIL

11. Asociatia de Fibroza Chistica din Romania

12. Asociatia Distroficilor Muscular

13. Asociatia Little People Romania

14. Asociatia M.A.M.E.

15. Asociatia Nationala Miastenia Gravis Romania

16. Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - ANCAAR

17. Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor

18. Asociatia Noi si Ceilalti Filiala Bucuresti

19. Asociatia Noi si Ceilalti Prahova

20. Asociatia OncoHelp Timisoara

21. Asociatia Oncologic Rom Constanta

22. Asociatia Oncomed Iasi

23. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – APAH Ro

24. Asociatia Pavel

25. Asociatia pentru Sanatatea Mintala a Copilului "Sfantul Serafim"

26. Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora din Romania

27. Asociatia Prader Willi din Romania

28. Asociatia Romana Anti SIDA - ARAS

29. Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza - ARB-TB

30. Asociatia Romana de Cancere Rare

31. Asociatia Romana de Transplant Pulmonar

32. Asociatia SM Speranta Prahova

33. Asociatia Sofi Roz Bacau

34. Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania - Livertrans

35. Asociatia Transplantatilor din Romania - ATR

36. Asociatia Williams Syndrome Romania

37. Fundatia Mobilmed Bucuresti

38. Liga pentru Apararea si Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania

39. Sano - Hep Romania

40. Societatea de Scleroza Multipla din Romania - SSMR

41. Societatea Romana de Alzheimer

42. SOS Infertilitatea

43. Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA - UNOPA

Informatii detaliate privind obiectivele si activitatea asociatiilor de pacienti sunt disponibile in editia 2011 a Ghidului Pacientului Roman, unica publicatie de acest gen din Romania. 103 asociatii de pacienti au adus contributii semnificative legate de experienta lor ca pacienti, in editia 2011 a Ghidului Pacientului Roman, in peste 55 de pagini dedicate. Ghidul Pacientului Roman (268 pagini color, pret 12,9 lei) poate fi achizitionat in cadrul Agorei si prin comanda directa la [email protected].

Despre Houston NPA

Echipa Houston NPA are mai mult de 20 de ani de experienta cumulata in vanzari, editarea de publicatii pentru personalul medical si farmaceutic si in organizarea de evenimente. Houston NPA si-a inceput activitatea in martie 2009 cu scopul de a actiona ca o punte de legatura intre companiile farmaceutice, publicul larg, asociatiile de pacienti, medici si farmacisti.

Publicatia anuala “Ghidul Pacientului Roman”, “Forumul naional al asociatiilor de pacienti”, seria de evenimente pentru publicul larg “intalnirile SaFrIna”, evenimentele regionale dedicate farmacistilor “Houston Farma Practic” is campania sociala “inscrie-te in asociatia de pacieni” (www.asociatiidepacienti.ro), alaturi de “Conferinta Nationala Anuala a Ordinului Asistentilor Medicali-Filiala Bucureti”, “Targul International de Cariere Medicale” - partener unic in Romania al ultimelor 5 editii, evenimente pentru companii din industria farmaceutica, asociatii de pacienti din Romania sau presa, se numara printre proiectele iniiate de Houston NPA in ultimul an.

In 2011, continuam sa dezvoltam aceste proiecte, organizam evenimente in premiera pentru Romania si vom incepe noi parteneriate in domeniul comunicarii.