Diabetul si glucoza din sange

Generalitati

Organismul transforma in glucoza alimentele pe care le consumam. Glucoza este transportata de sange la celula. Acestea o folosesc pentru energie. Pentru a patrunde in interiorul celulelor, glucoza are nevoie de insulina.

La persoanele cu diabet, insulina reprezinta o problema. Cateodata nu exista (exemplul Diabetului de tip I), altadata exista, dar organismul are probleme in utilizarea ei, sau, in alte cazuri, nu este in cantitati suficiente (cazul Diabetului de tip II).

Cand insulina nu este capabila sa-si faca treaba, glucoza nu poate sa intre in celule si se aduna in sange. Cantitatea de glucoza din sange, reprezinta nivelul de glucoza al fiecarui individ.

O cantitate prea mare de glucoza in sange duce la Hiperglicemie, iar o cantitate prea mica, are ca rezultat Hipoglicemia.
Pentru ca organismul sa se mentina sanatos iar individul sa prezinte o stare de bine, este important sa mentinem la un nivel optim nivelul de glucoza, prin corelarea alimentatiei si activitatii cu medicamentetele pentru diabet sau cu insulina.


La persoanele cu diabet, limitele glucozei sunt:

Dimineata, inainte de micul dejun: 30-130 (mg/dl)
Inainte de mese: 30-130 (mg/dl)
La 2 ore dupa masa: sub 180 mg/dl

Atentie! Limitele de mai sus se bazeaza pe controlul glicemiei efectuat acasa, cu ajutorul glucometrului, si mai putin pe cele de laborator.

Alimentatia si activitatea fizica

Pentru diabetici, se recomanda respectarea urmatoarelor indicatii:
- respectati un regim alimentar strict (ce, cat si cand mancati)
- stabiliti-va mesele la aceeasi ora in fiecare zi;
- stabiliti-va un plan de alimentatie pe baza recomandarilor specialistului;
- nu sariti peste mese si gustari si nu le intarziati;
- consumati cantitati egale de alimenta in fiecare zi;
- daca vi se administreaza insulina, intrebati specialistul cum trebuie ajustata doza atunci cand doriti sa mariti sau micsorati cantitatea de alimente consumata zilnic.
- urmariti un program de exercitii fizice;
- verificati-va nivelul glucozei dupa efectuarea exercitiilor; acestea scad nivelul glucozei timp de 10-24 de ore de la terminarea lor;
- daca administrati insulina, cereti sfatul specialistului cu privire la ajustarea dozei in functie de programul de exercitii zilnic.

Controlul glucozei din sange

- Verificati des nivelul glucozei din sange (de 2-3 ori pe zi);
- Verificati mai des nivelul glucozei daca:

Material preluat si adaptat din cartea Asociatia Americana de Diabet " Diabetul de la A la Z", editura House of Guides