Cum am vindecat escara fiului meu

Numele meu este Mariana Avramescu si de 11 ani am grija de fiul meu Adrian, imobilizat la pat. In anul 2000, la varsta de 22 ani, Adrian si-a fracturat coloana vertebrala in urma unei sarituri de la inaltime in apa. Acest accident a provocat sectionarea maduvei spinarii cu paralizia membrelor inferioare fara posibilitate de recuperare.

Imobilizarea indelungata a dus la aparitia mai multor escare, unele in urma spitalizarilor prelungite, altele acasa, dar majoritatea au fost de dimensiuni mici si s-au vindecat dupa aproximativ o luna de tratament cu diverse creme aplicate local. In noiembrie 2009 insa, in ciuda ingijirii atente, i-a aparut o escara in zona sacrala (zona in care se termina coloana vertebrala) cauzata de faptul ca in majoritatea timpului statea culcat pe spate.

Timp de 9 luni am incercat toate tratamentele clasice folosite anterior: sulfadiazina de argint (Dermazin), unguent pe baza de Prednisolon si Neomicina (Neopreol), pulbere de antibiotic etc. pansand rana la 2 zile sau chiar zilnic. Cu toate acestea rana se marea de la o zi la alta, nu vedeam nici un semn de ameliorare si ajunsesem in pragul disperarii. Fiul meu a fost perseverent, a cautat permanent pe internet solutii alternative, pe care le-am incercat de-a lungul timpului dar situatia s-a agravat continuu, rana s-a adancit, s-a infectat si Adrian a inceput sa faca febra.

Acest lucru m-a determinat sa sun la un serviciu de consiliere pentru rani cronice oferit de Hartmann, un numarul gratuit de telefon (Telverde) 0800 800 943 gasit de fiul meu pe internet, numar la care se ofereau sfaturi legate de pansamente moderne care pot trata escarele.

In momentul in care am apelat la serviciul Telverde, rana ajunsese la dimensiunile de 6 cm x 5,5 cm si aprox. 1 cm adancime, supura foarte tare, era galbena si mirosea urat. Medicul de familie care l-a consultat pe fiul meu a recomandat internare de urgenta si tratament oral cu antibiotice. Consultantul medical care raspundea la serviciul Telverde mi-a recomandat pansamentul Sorbalgon pentru tratamentul local al escarei. In acelasi timp am aflat, cat de important este sa avem o saltea antiescara eficienta, indeosebi pentru ca nu puteam schimba pozitia fiului meu la fiecare 1-2 ore, asa cum ar fi indicat in cazul persoanelor imobilizate.

Fiul meu fiind greu transportabil, am cerut acordul medicului de familie sa incerc aceste pansamente acasa, impreuna cu tratamentul cu antibiotic administrat oral si in cazul in care nu obtinem rezultate, sa recurgem la internare.

escareAm inceput sa folosim Sorbalgon in septembrie 2010 si dupa 2 3 schimburi de pansament, efectuate la 2 zile, escara s-a transformat vizibil si am vazut primele semne de ameliorare. Pansamentul Sorbalgon arata ca o vata bej, cu el am umplut foarte bine cavitatea escarei, acoperindu-l cu o compresa fixata cu leocoplast. Pansamentul a absorbit secretiile din rana si a inmuiat depozitele galbene care am inteles ca reprezinta fibrina. Mirosul aproape ca a disparut, rana a inceput sa se curete, devenind mai mult rosie decat galbena si in profunzime a inceput sa creasca tesut nou. Medicul de familie care a urmarit evolutia, a recomandat continuarea tratamentului cu pansamente si nu a mai considerat necesara internarea. Am tinut permanent leagatura telefonic si pe mail cu consultantul medical de la Telverde si pe baza descrierilor si a pozelor trimise, am primit sfaturi despre ce pansamente sa folosesc, cat de des sa le schimb si cum sa le aplic.

escare

Am folosit Sorbalgon pana la jumatatea lunii noiembrie, cand rana a devenit mai putin adanca si si-a micsorat diametrul. In acel moment am fost sfatuita sa schimb pe un alt tip de pansament, Hydrotac, un pansament ca un burete (spuma poliuretanica) care pe una dintre fete este acoperit de un strat de gel. Am aplicat Hydrotac pe rana, astfel incat suprafata cu gel sa vina in contact cu ea si l-am schimbat la 2 zile.

escare
Cu Hydrotac evolutia a fost buna, rana s-a mentinut curata si incepuse sa se micsoreze dar, dupa aproximativ o luna si jumatate (sfarsitul lunii decembrie), mi s-a parut ca stagneaza.Fiind perioada sarbatorilor de iarna si pentru ca rana se micsorase considerabil nu am mai sunat la consultantul care se ocupa de cazul meu si am incercat un alt tip de pansament despre care citisem pe internet si care parea potrivit. Din pacate dupa doar 7 zile de folosire s-a dovedit ca nu am luat o decizie corecta deoarece rana a regresat.


recidivaAm reluat atunci legatura cu consultantul medical, i-am relatat situatia si am trimis poze actuale cu rana. Eu folosisem un pansament pentru rani uscate (rani fara secretii) iar escara fiului meu secreta din abundenta. Surplusul de secretii neputand fi absorbit de pansament a produs macerarea pielii si cresterea in dimensiune a ranii. Pentru ca exista riscul unei infectii datorita acestui mediu umed excesiv mi-a fost recomandat sa folosesc o asociere de 2 pansamente, Atrauman Ag (un pansament gras cu argint) pentru rolul sau bactericid si PermaFoam (spuma poliuretanica cu o capacitate mare de absorbtie) pentru a absorbi eficient secretiile si a stimula inchiderea ranii. In continuare am efectuat schimbul de pansamente la 2 zile si dupa 5 luni de tratament cu aceasta combinatie, rana a ajuns la dimensiunea unui bob de mazare.
escare
Dupa doi ani de zile de tratamente diferite ne apropiem in sfarsit de momentul mult asteptat, inchiderea completa a ranii. Descoperirea serviciului de consultanta pentru rani cronice si contactul constant cu specialistul medical pe parcursul intregului tratament au fost hotaratoare pentru acest rezultat fericit.

Eu m-am ocupat singura de ingrijirea fiului meu, faptul ca am gasit aceste pansamente care, nu numai ca au dat rezultate, dar sunt sterile, se schimba usor, pot fi lasate mai multe zile pe rana toate acestea mi-au usurat enorm munca. Am pastrat permanent legatura cu specialistul medical, care m-a invatat cum sa spal si sa pansez rana, cum sa folosesc fiecare tip de pansament, cum sa ingrijesc pielea din jur si cum sa schimb pozitia fiului meu pentru a preveni aparitia altor escare. Asta ne-a scutit de o noua spitalizare si ne-a ajutat sa ajungem la liman.

Puteti accesa serviciul de consultanta pentru rani cronice apeland gratuit 0800 800 943, de luni pana joi intre orele 09:00 12:00 sau intrand pe www.cumvindecamplagile.ro.

cum vindecam