Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Pacientii cu diabet pot sa bea sucuri naturale luand in calcul continutul glucidic al sucului respectiv si tipul glucidelor. Daca sunt glucide rafinate, acestea cresc brutal glicemia.

Continutul glucidic pentru un suc de portocale se socoteste la 10%. Portocala contine 10% glucide, iar aici este vorba de sucul de portocale fara zahar! Sucurile de grepfrut sau de rosii, recomandate persoanelor obeze, au un continut glucidic foarte mic. In privinta sucurilor cu inlocuitori de zahar, daca acestea contin si caramel pentru colorare, persoanele cu diabet trebuie sa stie ca, datorita adaosului de caramel, aceste bauturi au, de fapt, un continut glucidic semnificativ.

Consumul exagerat de bauturi indulcite cu zahar este contraindicat nu doar pentru diabetici, ci pentru orice persoana care vrea sa evite obezitatea.

Cand ma intreaba daca pot sa bea sucuri naturale din comert, le spun pacientilor sa-si faca suc de fructe sau legume prin zdrobirea acestora si adaugarea unei parti de apa plata. Este un suc mai bun, pentru ca este o sursa ideala de vitamine (vitamina C, caroten) si potasiu, avand si o actiune diuretica.

De Elena Mircea, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice
Sursa: Revista Alimentatia Corecta