ARPIM: Reducerea pretului medicamentelor sub minimul european va incuraja exporturile paralele

Reducerea pretului medicamentelor sub minimul european va incuraja exporturile paralele, sustin reprezentantii ARPIM, facand referire la un proiect al Ministerului Sanatatii prin care s-ar reduce cu 15% pretul medicamentelor din programele nationale si care ar urma sa intre in vigoare la 1 august.

"In prezent, problema accesului la tratament este stans legata de pretul medicamentelor, reglementat de catre autoritatile romane la nivelul celui mai mic pret european. Cu toate ca, in 2009, Romania a aliniat preturile de producator ale medicamentelor la nivelul minim european, in mod paradoxal, pacientii romani au un acces din ce in ce mai redus la anumite medicamente, din cauza exporturilor paralele, care sunt in crestere. La un pret mic, medicamentele devin tinta re-exportatorilor, tentati sa le comercializeze catre state unde preturile sunt mai mari, de exemplu, in Germania, Danemarca, Marea Britanie, pacientii romani ramanand astfel fara medicamente vitale in farmacii", mai spun reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In acest context, ARPIM propune autoritatilor un pachet de masuri pentru gestionarea resurselor financiare din domeniul sanatatii care sa creasca accesul pacientilor la tratamente medicamentoase.

Pachetul de masuri propus de ARPIM include introducerea unui sistem progresiv de taxare a tuturor producatorilor printr-o contributie intre 10% si 50% din cresterea sumelor cheltuite fata de 2010.

O alta masura vizeaza introducerea unei contributii de 10% aplicata la valoarea medicamentelor decontate de CNAS. Aceasta masura va asigura, potrivit rerezentantilor ARPIM, resurse suplimentare la bugetul de stat si nu va incuraja exporturile paralele care ar putea fi generate prin reducerile preconizate de pret, la un nivel nesustenabil si mult sub minimul european.

De asemenea, pachetul de masuri propune identificarea echilibrului intre nevoia de a asigura medicamente la preturi accesibile si disponibilitatea lor pentru pacienti, fara a creste costurile pentru buget.

La randul lor, reprezentantii Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) fac apel la Ministerul Sanatatii sa poarte consultari constructive cu actorii din piata farmaceutica pentru identificarea celor mai bune metode de eficientizare a cheltuielilor din sistemul de sanatate, solutii care sa permita mentinerea disponibilitatii produselor pe piata.