Indigestia: tratament homeopat

Generalitati

Fiecare individ trebuie sa adopte un regim alimentar moderat, pentru a evita indigestiile.
Indigestia apare ca urmare a perturbarii proceselor de digestie specifice tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden - prima parte a intestinului subtire).

Principalul simptom il reprezinta o durere surda sau senzatia de arsura localizata in partea superioara a abdomenului intre coaste si ombilic (epigastru). La aceasta se asociaza balonarea, greata sau varsaturile, regurgitatia sau sentimentul de plenitudine si saturate care se instaleaza la scurt timp dupa ce o persoana incepe sa manance.
De cele mai multe ori, indigestia este un fenomen care debuteaza brusc si se manifesta o perioada destul de indelungata de timp.

Exista pesroane care sufera de forma cronica a bolii. Acestea trebuie sa solicite un examen medical atent, urmat de teste de laborator in scopul de a exclude afectiuni grave ale sistemului digestiv superior - care pot include simptome similare.

Cafeaua, grasimile si tutunul - placerile interzise

Printre alimentele greu de digerat pot fi enumerate:
- grasimile,
- ceapa,
- castravetii,
- fasolea,
- rosiile,
- dulciurile.
Consumul de alcool, cafea si fumatul, desi au mecanisme diferite de actiune, au acelasi rezultat: indigestia. Cafeina sau ceaiul negru baute in timpul mesei, stimuleaza eliminarea continutului gastric inainte ca sucul gastric sa fi actionat in totalitate. Alcoolul are un efect iritant asupra mucoasei digestive si ataca stratul protector de la suprafata acesteia.
Bauturile acidulate determina o distensie a stomacului care ar putea fi deja dilatat de o masa copioasa. Astfel, apare senzatia de durere abdominala si greata.
Un pahar cu apa rece nu amelioreaza disconfortul in aceasta situatie: temperatura scazuta a apei reduce secretia acida si dilueaza sucurile digestive, incetinind digestia.
Grasimile sunt nocive pentru ca sunt "grele": stomacul se resimte si incetineste golirea acestora pentru a permite sucurilor gastrice sa le digere.

In cazul in care o persoana este stresata, are loc eliberarea hormonilor de stres care modifica modul in care organismul functioneaza. Astfel, sangele este redirectionat in zone neimportante (tubul digestiv fiind una ditre acestea), catre organele vitale (inima, creier, ficat) si muschi, iar organismul este pregatit pentru a raspunde (atitudine specifica anxietatii). Astfel, functiile complete dar mai putin importante in momente critice (digestia, reactile imune subtile) sunt reduse in mod semnificativ).
Daca o persoana stresata mananca, digestia va fi afectata de starea de nervozitate si tensiune: alimentele vor ramane in stomac si in intestinul subtire mai mult timp decat ar trebui, iar tranzitul intestinal este incetinit. De asemenea, apar semne ale indigestiei: senzatie de balonare, arsuri, dureri, etc.

Mancatul excesiv este, in general, cea mai frecventa cauza a indigestiei. Se recomanda evitarea dulciurilor inainte de mesele principale si, inainte de servirea mesei, o mica plimbare in aer liber.

Ingestia - diagnostic de excludere

Nu exista nici nu un test specific pentru indigestie - iar diagnosticul se stabileste prin excludere.
In cazul in care sunt descoperite alte probleme (toate rezultatele investigatiilor sunt normale), iar semnele indigestiei se manifesta in continuare, medicii vor considera ca este implicata o dispepsie non-ulceroasa si vor recomanda tratament simptomatic. Pentru a fi excluse alte boli mai grave, se vor recomanda o serie de teste: testul baritat, endoscopia digestiva superioara, ecografia abdominala, electrocardiograma si alte analize de sange.

Cel mai bun tratament este preventia. Daca s-a demonstrat ca nu exista alte afectiuni grave, indigestia nu ar trebui sa reprezinte motiv de ingrijorare.
Pentru ca de multa vreme nu se mai considera ca secretia gastrica este cauza indigestiei, nu este recomandat tratamentul cu antiacizi si alte medicamente antisecretoare. Totusi, exista persoane care considera ca aceste tipuri de medicamente ar putea fi utile. Carbunele activat ar putea fi de ajutor, dar nu trebuie folosit in exces: acesta nu doar ca absoarbe gazele si bacteriile, ci si contine enzime digestive, minerale si vitamine. De asemenea, sunt indicate suplimentele care contin enzime digestive, administrate inainte de mesele principale.
A doua zi dupa declansarea indigestiei, este recomandat sa se urmeze o dieta pe baza de legume fierte, fructe, produse lactate slabe ceai de sunatoare si lamaie.

Simptome care pot masca alte boli

Chiar daca, initial, se poate considera ca unele simptome sunt caracteristice indigestiei, acestea ar putea fi determinate de boli mult mai grave care necesita interventie medicala.

Printre semnalele de alarma de acest gen ar putea fi mentionate:
- durere abdominala persistenta sau recurenta
- scaderea poftei de mancare pentru perioade mai lungi de timp
- diminuare inexplicabila a numarului de kilograme
- varsaturi cu sange
- scaune inchise la culoare
- indigestie insotita de respiratie greoaie, dureri in partea din spate a sternului care iradiaza pana la baza gatului sau a bratului stang, transpiratii reci. Toate acestea ar ptuea fi semnele unui stop cardiac acut.

Sfaturi pentru evitarea indigestiilor

O persoana ar putea depasi o indigestie mult mai bine daca va aplica urmatoarele sfaturi:
- Nu se va sari peste micul dejun sau masa de pranz
- Se va evita consumul de bauturi alcoolice sau bauturi dulci acidulate si cafea (eventual se vor bea cu moderatie)
- Dupa masa se va face o plimbare de 15-20 minute
- Imediat dupa masa este indicat ca persoana care sufera de indigestie sa nu stea in pozitie orizontala
- Alimentele se vor mesteca bine inainte sa fie inghitite
- Inainte de mese se vor administra pastile care contin suplimente de enzime digestive.

Tratament homeopat

Homeopatia ofera mai multe remedii pentru tratarea indigestiei, iar alegerea acestora se va face in functie de mai multe criterii specifice.

Iata cateva dintre acestea:

- Nux vomica
Este recomandata in cazul in care durerea apare la o jumatate de ora sau o ora dupa o masa copioasa, cand apare senzatia de greata sau plenitudine, cand sunt prezente arsurile esofagiene, gustul amar sau acru, gura uscata, lipsa senzatiei de sete, balonare, etc.

- Arsenicum
Se va utiliza atunci cand au loc dureri extreme sau varsaturi dupa consumul de inghetata, fructe foarte coapte, cand se manifesta simptome ca: slabiciune accentuata, transpiratii si diaree.

- Ipeca
Se va administra in situatia in care pielea este palida, apar cearcane, transpiratii, crampe insotite de diaree, lipsa poftei de mancare.

- Colocynthis
Acesta este unul dintre cele mai importante remedii pentru crampe in cazul copiilor si adultilor care au dureri abdominale, balonari si alte tulburari gastrointestinale.

- Podophyllum
O solutie excelenta pentru tratarea diareii, insotita senzatia de valuri de caldura si crampe inainte de eliminarea scaunului.

Medicul homeopat ar trebui sa recomande caile de atac potrivite pentru fiecare situatie, frecventa de administrare a remediului pentru fiecare caz in parte si combinarea a diverse remedii pentru tratament.