Celulita: tratament la domiciliu

Generalitati

Celulita defineste afectarea tesutului conjunctiv hipodermic, rezultatul acumularii de grasimi in celulele grase (adipocite) sau - pe scurt, depozitele de grasime de sub piele.

Prezenta celulitei duce la "imbatranirea" testului, intrucat acesta incepe sa retina apa si toxine daunatoare pentru organism (prin actiunea glucozei asupra fibrelor de colagen si elastina, tulburari ale sistemului limfatic si circulator).

Celulita este, de asemenea, descrisa ca o inflamatie a testului celular subcutanat.

Stadii

Stadiile celulitei sunt:

1. Celulita flasca
Aspectul de coaja de portocala este vizibil doar atunci cand pielea este presata intre degete.

2. Celulita compacta
In acest stadiu se observa nereguli ale pielii la nivelul tegumentului, iar uneori, zona este inflamata.

3-4. Celulita fibroasa si celulita edematoasa.
Depozitele de grasimi sunt vizibile sub forma unor noduli hipodermici, pielea este deformata si neregulata. Pot sa apara dureri in zona afectata de celulita.

Apar modificari la nivelul circulatiei limfatice si sanguine, oxigenarea celulelor va fi deficitara, iar eliminarea substantelor toxice locale se va face cu dificultate.

In aceste etape, apar modificarile vizibile ale pielii: vergeturile, extinderea venelor in anumite zone etc.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei celulitei sunt:

- tulburarile hormonale (in special cauzate de dezechilibrul estrogenilor);
- o dieta necorespunzatoare (miere, zahar alb, paste, pizza, grasimi animale, paine);
- lipsa exercitiilor fizice (care determina o circulatie limfatica si sanguina defectuoase);
- obezitatea;
- tulburari hepato-biliare;
- nevroza.

Remedii

Urmatoarele retete pot fi folosite in lupta contra celulitei. Avantajul este ca majoritatea ingredientelor pot fi gasite in bucataria oricarei persoane.

1. Se vor bea peste doi litri de lichide pe zi.
In fiecare zi se va consuma infuzie de papadie: se pun 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa fierbinte; se lasa 10 minute, apoi se strecoara si se bea infuzia neindulcita.

2. Se vor fierbe pastai de fasole, iedera, radacini de brusture, frunze de mesteacan in apa, timp de cateva minute. Se beau 250 ml din aceasta licoare cu 30 de minute inainte de mesele principale.

3. Extern, se vor aplica comprese cu tinctura de vetrice si cimbrisor.

4. Frunzele tinere de papadie culese inainte ca planta sa infloreasca vor fi asezonate cu doua linguri de ulei de masline, o lingura de coaja de lamaie, putina apa rece si sare. De asemenea, se mai pot combina cu frunze de macris, ceapa verde, usturoi verde sau marar.

5. Se vor masa viguros zonele afectate cu un unguent de iedera si coada calului, timp de 15 minute in fiecare zi.

6. Se va prepara un amestec de rozmarin, ulei esential de fenicul si ulei de migdale. Cu acest amestec se va freca zona afectata de celulita, in fiecare zi.

7. Dieta va fi saraca in grasimi, cu un continut ridicat de fibre, va contine multe legume verzi si fructe proaspete.

8. Se vor elimina tutunul, alcoolul, cafeaua si sucurile dulci.

9. Se va exfolia pielea, dupa baie, cu ajutorul unei perii moi, pentru a se inlatura celulele moarte ale pielii uscate. Acest lucru va stimula circulatia sanguina, iar celulita se va estompa.

10. Se vor adauga aproximativ doua cesti de sare de mare in apa de baie, in care se va sta timp de cel putin 20 de minute.

11. Zatul de la cafea se va amesteca cu o crema de maini emolienta. Cu acest amestec se va masa regiunea afectata de celulita timp de 1-2 minute pe zi, iar apoi se va clati cu apa calduta.

12. Se va reduce din dieta consumul de sare si alimente bogate in grasimi saturate si hidrogenate.

13. Se vor face in mod constant exercitii fizice care vor viza zona in care se manifesta celulita.

14. Se va face masaj cu ulei de cocos.

15. Uleiurile esentiale de ienupar, rozmarin, lemn de cedru sunt utile pentru a se reduce aspectul neplacut al celulitei.

16. Pentru ca celulita este intalnita mai ales la femeile care au surplus de greutate, se va metine greutatea corporala.

17. Exista mai multe tipuri de uleiuri esentiale (rozmarin, lavanda, lemn de santal, scortisoara, musetel si cuisoare), care pot fi folosite in mod eficient pentru masarea zonelor afectate de celulita. Masajul anticelulitic este unul dintre cele mai utile remedii pentru tratarea celulitei.