Pacienta care a avortat la 6 luni la Giulesti a fost asistata de medic, arata rezultatele anchetei

Concluzia anchetei in cazul avortului la sase luni efectuat in Maternitatea Giulesti din Capitala stabileste ca pacienta a fost asistata la intreruperea de sarcina de medicul de religie musulmana Abdou Tarek, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, reprezentantii unitatii sanitare.

"Referitor la acuzatiile potrivit carora medicul Tarek ar fi refuzat sa asiste pacienta intrucat religia musulmana nu i-ar fi permis, rezultatul anchetei dovedeste clar ca el a fost cel care a facut extractia placentei si chiuretajul uterin. Motivul pentru care celelalte paciente au fost evacuate din salon cand femeia a inceput sa acuze contractii uterine este ca femeia suferea de hepatita B, iar medicii de garda au vrut sa evite infestarea celorlalte persoane. Nu este vorba de culpa medicala sau malpraxis in acest caz, iar pacienta s-a externat clinic sanatos", a precizat purtatorul de cuvant al maternitatii, dr. Doru Pana.

Potrivit dr. Pana, ancheta a mai relevat ca amniocenteza (metoda de detectare, in timpul sarcinii, a anomaliilor si bolilor genetice la copilul inca nenascut - n.r.) s-a facut gratuit, in cadrul maternitatii, pentru ca unitatea are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB). "Doar analiza genetica a lichidului amniotic a trebuit sa fie efectuata la o clinica privata, pentru ca nu se afla in contractul de furnizare servicii cu CASMB", a subliniat dr. Pana.

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca dr. Abdou Tarek, specialist obstetrica-ginecologie, isi exercita profesia in conditii normale, nefiindu-i ridicat dreptul de libera practica.

La 11 aprilie, dr. Tarek a fost acuzat de o pacienta ca a refuzat, din motive religioase, sa o asiste la intreruperea unei sarcini de sase luni, care a fost solicitata dupa ce analizele au relevat ca fatul se va naste cu sindromul Down. De asemenea, femeia a acuzat medicii ca ar fi refuzat sa-i faca o analiza complexa gratuit, motiv pentru care a fost nevoita sa apeleze la o clinica privata.

Sotul femeii a afirmat ca a fost practic obligat sa asiste la avort, deoarece medicul de garda ar fi refuzat sa faca acest lucru, intrucat nu ii permitea religia musulmana. Medicul de garda in cauza este dr. Abdou Tarek, specialist obstetrica-ginecologie, colaborator al maternitatii.

Potrivit reprezentantilor maternitatii, programarea pentru avort s-a facut in conditii legale, dupa ce o comisie de ancheta formata din trei medici a studiat buletinul de analize al pacientei si hartiile care dovedeau malformatiile genetice ale fatului.