Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva

Generalitati

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) este o problema grava de sanatate publica: este a patra cauza de deces la nivel mondial, iar in SUA, a devenit chiar a treia cauza de deces, cu 12 ani mai devreme decat se prognozase! La nivel mondial, 210 milioane persoane sunt afectate de BPOC.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii
- in fiecare ora 250 de persoane mor din cauza BPOC
- 1 din 10 adultii de peste 40 de ani au BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica)
- sub jumatate dintre aceste persoane sunt diagnosticate
- sub jumatate dintre cei diagnosticati au varste < 65 de ani.

De ce jumatate dintre cei afectati de aceasta boala nu sunt constienti de conditia lor? Pentru ca BPOC este o afectiune perfida, care se insinueaza lent si progresiv in viata pacientului, cu simptome care se agraveaza treptat si care pot fi cu usurinta puse pe seama imbatranirii sau a altor boli, mult mai putin severe si pe care pacientii nu le iau in serios, spre exemplu: tusea cronica, alergiile, racelile, infectiile respiratorii sau gripa.
BPOC este un termen medical recent, care se refera la bronsita cronica si emfizemul pulmonar. Incercam sa trecem in revista cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni, BPOC.

Gafaiala

In termeni medicali se numeste dispnee. Dispneea apare si se accentueaza in timpul efortului fizic, la inceput la eforturi mai intense, apoi din ce in ce mai reduse, ca intensitate.
Pe masura ce boala avanseaza, pacientii cu BPOC ajung sa ramana fara aer, chiar atunci cand fac eforturi minime, legate de activitati zilnice de rutina, cum ar fi imbracatul, incaltatul sau pregatitul micului dejun. Aceasta dizabilitate apare pe fondul pierderii elasticitatii plamanilor si a imposibilitatii de a mai putea evacua complet aerul din plamani, ceea ce duce la incapacitatea de a mai inspira o cantitate suficienta de aer proaspat.

Tusea

O tuse cronica, atribuita la inceput unei raceli banale sau altei afectiuni respiratorii, mai putin severe, poate sa fie primul semn de BPOC. Numai ca, spre deosebire de tusea “banala”, aceasta tuse nu trece, sau dureaza foarte mult timp pana pare ca ati scapat de ea.
Tusea este un mecanism prin care organismul incearca sa elimine mucusul in exces, rezultat ca urmare a iritarii cronice a cailor respiratorii, sau este o reactie a organismului la factorii iritativi din jurul dumneavoastra.
Tusea este un simptom care se poate imbunatati sub tratamentul corect si continuu administrat, recomandat de medic.

Expectoratia in exces

Expectoratia de mucus (sau sputa) este un alt simptom frecvent in BPOC.
Productia de mucus este un fenomen normal, prin care se intretine umidifierea cailor respiratorii. Mucusul actioneaza ca un factor de protectie a cailor respiratorii si in el se prind, ca intr-o adevarata panza de paianjen, bacterii, particule iritante din fum sau alte tipuri de substante de care organismul incearca sa se apere, eliminandu-le.
Cel mai frecvent, sputa este incolora, dar culoarea se poate schimba in galben, verde, rosu sau poate avea aspect rosu-violaceu, ceea ce semnaleaza de regula, prezenta unei infectii pulmonare.

Wheezing-ul

Cand caile aeriene devin tot mai inguste (din cauza acumularii de mucus in exces sau din alte motive), aerul pe care il inspirati patrunde tot mai greu in plamani, ceea ce poate duce la aparitia unui zgomot ca un suierat, cunoscut sub numele de wheezing.
Wheezing-ul este unul dintre simptomele care determina pacientul sa se prezinte la medic, pentru ca este un sunet anormal pe care il scot plamanii lui si este perceput ca o problema nou aparuta, legata de sanatatea plamanilor.

Senzatia de apasare sau constrictie toracica

Constrictia toracica este un alt simptom care poate sa apara la pacientii cu BPOC.
Aparitia acestei senzatii dureroase este data de efortul tot mai crescut pe care il presupune respiratia. Cauza este imposibilitatea de a expira, de a scoate tot aerul inspirat din plamani. Toracele nu se mai poate relaxa cu adevarat, iar accesele de tuse contracta si mai mult muschii cutiei toracice, ceea ce face un adevarat chin din fiecare respiratie.

Bronsita cronica

Bronsita cronica, adica inflamatia cronica a peretilor cailor aeriene, este una din componentele BPOC. Simptomele ei includ tuse cronica, productia cronica de sputa (sau mucus). Spre deosebire de bronsita cronica, bronsita acuta nu dureaza atat de mult si nu reapare in mod obligatoriu. Forma cronica se caracterizeaza exact prin durata foarte lunga de manifestare, de luni de zile si prin faptul ca exista recaderi frecvente (sau reveniri) ale bolii.
Prezenta mucusului in exces favorizeaza inmultirea bacteriilor in plamani. Atunci cand aceste bacterii se inmultesc peste masura, simptomele de bronsita cronica se pot complica si cu febra usoara si cu frisoane.

Infectiile respiratorii

Persoanele cu BPOC sunt foarte vulnerabile la infectii respiratorii de cauza virala sau bacteriana.
Pacientii trebuie sa se vaccineze anual impotriva gripei, iar persoanele cu varsta mai mare de 65 ani si cu forme severe de BPOC, beneficiaza si de pe urma vaccinarii anti-pneumococice, pentru o protectie cat mai eficienta contra infectiilor respiratorii.
Toate infectiile respiratorii ale pacientilor cu BPOC trebuie tratate corespunzator si impun prezentarea la medic, care va decide care este tratamentul cel mai potrivit.

Oboseala

Pacientii cu BPOC se simt frecvent foarte obositi, ca o consecinta fireasca a efortului tot mai mare pe care organismul il depune pentru a putea respira. Studiile clinice au demonstrate ca pacientii cu BPOC, care se simt in permanenta obositi, tind sa aiba o functie pulmonara mai redusa si consecutiv, o capacitate mai scazuta de a efectua eforturi fizice.

Febra

Pacientii cu BPOC pot sa prezinte febra, fara ca acest simptom sa fie la fel de frecvent ca precedentele. In general, febra este asociata cu infectiile respiratorii. Nu uitati ca fumatul este cea mai frecventa cauza de BPOC. BPOC nu este cauzat de bacterii sau virusuri.
Deteriorarea progresiva a plamanilor si reducerea mecanismelor de aparare ale organismului, fac organismul tot mai sensibil la infectiile bacteriene sau virale. De aici si febra, ca simptom prezent in BPOC.

Invinetirea pielii

Este un simptom cunoscut sub termenul medical de cianoza. Acesta este un semn ca organismul nu mai este oxigenat in mod corespunzator, oxigenul care este adus in organism prin inspir nu mai este de ajuns, in schimb, ramane in organism tot mai mult sange cu dioxid de carbon, pentru ca aerul nu mai poate fi evacuat din plamani, si de aici culoarea albastruie-vinetie.

Toracele “in butoi”

Uneori, pacientii cu BPOC dezvolta asa-zisul “torace in butoi”, adica toracele se umfla si incepe sa arate ca un butoi.
Acest simptom apare de regula in stadiile de final ale bolii si este datorat umplerii progresive a plamanilor cu aer care nu mai poate fi evacuat (exhalat).
Chiar daca nu este un semn vizibil fizic, de cele mai multe ori, pacientii descriu figurativ acest simptom, relateaza ca isi simt pieptul “ca un butoi sub presiune”, pentru ca ei incearca sa introduca aer in plamani, pe care insa nu il mai pot da afara.

Tulburari de dispozitie sau de memorie

Pe masura ce BPOC progreseaza, lipsa oxigenului la nivelul creierului poate sa produca tulburari de dispozitie si de memorie, fara ca aceste simptome sa fie trasaturi caracteristice sau definitorii ale BPOC.
Depresia este frecvent intalnita la pacientii cu BPOC. Aproximativ 40% dintre ei sunt depresivi. La fel de frecventa este si anxietatea, mai frecventa la femeile afectate de BPOC si in formele severe de boala. Pe langa aportul redus de oxigen la nivelul creierului, trebuie luat in calcul si impactul emotional negativ al acestei boli cronice, progresive, care produce dizabilitati si handicapuri severe.

Pierderi de greutate inexplicabile

Aproximativ un sfert dintre pacientii cu BPOC relateaza pierderi in greutate sau ca au probleme in a-si mentine o greutate normala pentru varsta si statura lor. Acest simptom este mai frecvent la pacientii cu emfizem si mai putin frecvent, la pacientii cu bronsita cronica.
Pierderea in greutate este datorata atrofiei musculare (care provine din lipsa de miscare, de efort fizic, consecutiv dispneei accentuate si altor simptome). Depresia asociata cauzeaza, la randul ei, pierderea poftei de mancare, deci scaderea aportului de nutrienti. In paralel, creste consumul energetic al organismului, prin efortul crescut de respiratie. De cele mai multe ori, pierderea in greutate este rezultatul combinarii tuturor acestor factori.

Picioarele umflate

Umflarea picioarelor si a gleznelor (in termeni medicali - edem) poate sa apara la pacientii cu forme severe de BPOC si este rezultat al retinerii de fluide in organism. Acest simptom poate sa nu fie rezultat direct al BPOC, ci, mai degraba, este o consecinta indirecta a bolii pulmonare.
Acumularea fluidelor este un simptom al insuficientei cardiace, o boala frecvent asociata in BPOC, pentru ca boala pulmonara ingreuneaza functionarea inimii sau a rinichilor, prin aportul insuficient de sange oxigenat.

Lipsa oricarui simptom

Va amintiti ca spuneam ca jumatate din pacientii cu BPOC nu sunt de fapt diagnosticati, sunt bolnavi si nici macar nu stiu asta? Unul dintre motive este ca se poate intampla ca simptomele BPOC sa lipseasca aproape complet, in special in stadiile de inceput ale bolii.

Simptomele BPOC nu debuteaza brusc. Ele se insinueaza treptat in viata pacientului si organismul incearca sa se adapteze cumva la efortul tot mai crescut de a respira, de cele mai multe ori prin limitarea eforturilor fizice, in idea ca eforturile mai reduse, menajeaza organismul si nu mai apar dispneea, constrictia toracica sau tusea. Pacientii ignora astfel simptomele BPOC sau le pun pe seama inaintarii in varsta sau le privesc ca pe o consecinta “acceptabila” a obiceiului de a fuma.

Retineti ca tusea fumatorului nu este un fenomen normal. Nici unul dintre simptomele datorate fumatului nu este normal si aceste semne ar trebui sa va avertizeze ca plamanii dumneavoastra sufera si se imbolnavesc progresiv. Daca nu acordati atentie acestor simptome si le minimalizati importanta, veti intarzia momentul prezentarii la medic pentru diagnostic.

In lipsa unui diagnostic, nu veti urma un tratament. BPOC, aceasta boala perfida nu este vindecabila, dar este tratabila. Singura conditie e sa va prezentati cat mai din timp la medic pentru un diagnostic corect. Cu un tratament corect si continuu administrat, pacientul cu BPOC poate avea o viata activa alaturi de cei dragi, fara sa fie o povara. Cu cat momentul diagnosticului este intarziat sau daca nu respectati intocmai tratamentul recomandat de medic, sansele in lupta cu o boala care debuteaza fara sa va avertizeze si care progreseaza mult timp in tacere, se reduc treptat si asta face ca BPOC sa fie un inamic redutabil, care trebuie tratat cu multa responsabilitate.

Autor: Dr. Florin Mihaltan