Ancheta la Spitalul Judetean Valcea, unde medicii au confundat o sarcina cu o tumora abdominala

Ministerul Sanatatii a dispus o ancheta la Spitalul Judetean de Urgenta din Ramnicu Valcea, unde o pacienta a nascut in toaleta un bebelus de 5,5 kilograme, dupa ce medicii nu au reusit sa-i descopere sarcina, femeia fiind diagnosticata cu o posibila tumora abdominala si pietre la rinichi.

Femeia, in varsta de 41 de ani, mai are trei copii, dar spune ca acum nu si-a dat seama ca este gravida, deoarece nu a avut niciun simptom caracteristic sarcinii si, in plus, este si supraponderala. Ea a venit la urgenta acuzand dureri de rinichi si a stat doua ore pe scaun pana a fost consultata, relateaza Realitatea Tv. La ecografie, i s-a spus ca are pietre la rinichi si o formatiune ce ar putea fi o tumora abdominala.

"S-a facut o ecografie care atesta modificari la rinichi si o formatiune, se solicita examen chirurgical", a declarat Claudia Capp, purtator de cuvant al spitalului.

In timp ce se pregatea pentru operatie, femeia s-a dus la toaleta. Acolo i s-a facut rau si a nascut, dupa care a lesinat. A fost gasita de o alta pacienta.

Copilul, de 5,5 kilograme, a fost stabilizat imediat de catre medici, fiind in prezent in afara oricarui pericol. "N-are niciun semn, nicio zgarietura, e roz bombon, e perfect", a declarat medicul primar neonatolog Maria Baraganescu.

In loc sa isi asume vina, medicii de la spitalul din Ramnicu Valcea au prezentat intamplarea cu ironie, potrivit Realitatea Tv. "S-a inaugurat nasterea sub apa si, cum spitalul e foarte curat, s-a facut nasterea chiar in apa de la coset, un incident destul de grav", a afirmat medicul Adrian Cacoveanu.

Conducerea spitalului a deschis o ancheta proprie, iar Politia din Valcea cerceteaza, de asemenea, cazul.

Ministrul Sanatatii a cerut demararea unei anchete in acest caz. Astfel, o Comisie a Ministerului Sanatatii formata din doi medici de urgenta, un reprezentant al corpului de control si unul al directiei de asistenta medicala va verifica modul de organizare al procedurilor de lucru in Unitatea de Primiri Urgente a spitalului, colaborarea cu celelalte sectii ale spitalului, precum si respectarea legislatiei in vigoare privind medicina de urgenta, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de Ministerul Sanatatii.

In cazul suspiciunilor de culpa medicala, Ministerul Sanatatii va sesiza Colegiul Medicilor din Romania, iar daca vor fi sesizate deficiente organizatorice se vor dispune masurile necesare, se mai afirma in comunicat.