Cum poate fi identificata o fractura?

Generalitati

Simptomele unui os fracturat nu sunt chiar atat de evidente pe cat se crede. Cine este predispus fracturilor osoase si cum poate fi identificata o fractura?

Orice ruptura sau discontinuitate a unui os poarta numele de fractura. Desi accidentele auto sunt una dintre cele mai comune cauze ale fracturilor, cele mai multe dintre fracturi au loc ca urmare a traumatismelor produse in interiorul casei.

Cel mai des, copiii isi fractureaza oasele bratelor, deoarece isi tin bratele in fata corpului, atunci cand cad.
In cazul persoanelor de peste 65 de ani, cele mai frecvente fracturi sunt cele ale soldului, coloanei vertebrale si alte membrelor inferioare.

Simptomele oaselor fracturate depind de locul fracturii, de gravitatea si de tipul acesteia (fractura prin compresie a coloanei vertebrale sau fracturarea tibiei in urma tensiunii asupra zonei, etc.).

Osul tibiei este rupt in mod frecvent, de multe dintre persoane. Simptomele acestui tip de fractura pot varia de la o usoara inflamare osului pana la ruperea acestuia si strapungerea pielii (fracturi deschise).

Simptome

Simptomele care se manifesta in cazul celor mai multe dintre fracturile osoase includ:

- deformarea oaselor sau a articulatiilor
- vanatai sau umflaturi in jurul fracturii
- durere severa care se accentueaza o data cu miscarea zonei afectate
- perforarea pielii si posibilitatea vizualizarii osului rupt
- lipsa senzatiilor
- limitarea totala sau partiala a functiilor membrului afectat

Tipuri de fracturi osoase

O fractura osoasa poate varia de la o fractura minora intr-un singur loc, pana la fracturi multiple la nivelul aceleiasi zone.

Medicii folosesc diferiti termeni pentru a descrie tipurile de fracturi osoase:

- fractura in lemn verde - este fractura in care se rupe doar o parte a osului, fapt ce determina indoirea acestuia
- fractura completa - este fractura care rupe complet osul
- fractura de stres - este fractura rezultata in urma presiunii excesive care are loc asupra unui os (in general, localizata la oasele membrelor inferioare). De obicei, sunt prezente simptome minore
- fractura deschisa - este o fractura care a strapuns pielea
- fractura de compresie - se manifesta frecvent in cazul oaselor predispuse la rupere si este intalnita mai ales la nivelul coloanei vertebrale
- fractura cominutiva - caracteristic acestei fracturi este faptul ca osul este rupt in mai multe locuri.

Factori de risc

Mai ales persoanele sub 20 de ani cat si cele peste 65 de ani au risc crescut de a prezenta fracturi.

Dupa varsta de mijloc, femeile prezinta un risc major de a-si fractura oasele, comparativ cu barbatii, din cauza osteoporozei. Scaderea nivelului de estrogen dupa menopauza, poate duce la diminuarea valorilor calciului, fapt ce slabeste densitatea osoasa si predispune la aparitia fracturilor.

Alti factori de risc sunt:

- activitatea sportiva, in mod special, sporturile de contact
- slabiciune musculara si a oaselor ca urmare a sedentarismului
- tumorile osoase
- boli care fragilizeaza oasele.

Masuri de prim ajutor in cazul unei fracturi osoase

Daca o persoana sufera o fractura a unui os, este esential sa isi pastreze calmul si sa solicite ajutor.

Miscarea unui os fracturat poate inrautati situatia. Fracturile severe necesita prim ajutor si tratament de urgenta.
Iata cateva reguli de baza de prim-ajutor care ar putea fi instituite in cazul unei fracturi:

- nu se va misca/muta niciodata un os rupt mai ales daca acesta este instabil, daca implica oase ale gatului, capului, coloanei vertebrale sau soldului. Daca persoana afectata trebuie mutata, aceasta ar trebui ridicata de hainele sale (partea de sus a camasii, curelei sau a pantalonilor) si transportata cu atentie si blandete.
- se vor aplica comprese cu gheata pe locul fracturii pentru a se reduce inflamatia
- se va incerca evitarea intrarii in stare de soc a victimei, prin invelirea sa cu o patura si ridicarea picioarelor cu cativa centimetri fata de nivelul capului. Acest lucru nu se va face daca se suspecteaza lezarea capului, gatului, coloanei vertebrale sau a soldurilor.
- in cazul fracturilor deschise, se va dezinfecta rana si se va acoperi cu un pansament curat. Sangerarea se va tine sub control printr-o presiune usoara asupra zonei afectate.

Nu toate fracturile sunt urgente medicale, dar toate simptomele specifice unei fracturi trebuiesc raportate medicului. Se va apela la serviciul de urgenta in cazul fracturilor deschise, hemoragiilor severe, deschise si in cazul fracturarii oaselor capului, gatului, coloanei vertebrale, soldului sau a partii superioare a membrelor inferioare.