Semnale discrete ale stresului

Sunteti mai stresat decat credeti?
Daca o persoana sufera de stres cronic, fie din cauza evenimentelor de la locul de munca sau din viata personala, fiind supusa zi de zi atacului hormonilor de stres, simptomele specifice sunt, de obicei, destul de discrete. Totusi in cazul in care se manifesta oricare din semnele care vor fi prezentate, ar trebui luate masuri pentru gestionarea stresului.

1. Dureri de cap in timpul weekendului - O diminuare brusca a stresului poate declansa migrene, spun specialistii. Ar trebui sa existe, cel putin in weekend, ore fixe de odihna si de hrana pentru a preveni alte simptome.

2. Cicluri menstruale dureroase - Majoritatea femeilor au experimentat cel putin o data in viata lor, dureri si crampe acute in timpul ciclului menstrual. Acest lucru este justificat prin dezechilibrul hormonal indus de starea de stres. Activitatile fizice pot detensiona si pot reduce activitatea sistemului nervos simpatic (parte a sistemului nervos vegetativ).

3. Dureri la nivelul cavitatii bucale - Un maxilar inflamat poate fi semnul unor dinti care scrasnesc in timpul somnului (bruxism), simptom agravat de stres. Pentru a preveni macinarea dintilor, trebuie sa se solicite medicului stomatolog o gutiera nocturna care poate reduce sau stopa acest obicei nociv pentru dentitie.

4. Somn agitat si cosmaruri - Visele se formeaza, de obicei, progresiv, pe masura ce o persoana adoarme si intra in mai multe faze ale somnului. O persoana stresata se va trezi de mai multe ori, va avea un somn intrerupt si nu va reusi sa viseze sau din contra, are cosmaruri si nu se poate odihni. Pentru a avea un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte este indicat un ritual inainte de somn, care sa implice relaxarea (care sa excluda consumul de cofeina si alcool).

5. Sangerarea gingiilor - Potrivit unor studii realizate de specialistii brazilieni, persoanele stresate sunt predispuse la aparita bolilor parodontale. Nivelul crescut de cortizol, hormon al stresului, poate afecta sistemul imunitar si permite bacteriilor sa invadeze gingiile. Daca mancati in timpul programului, la birou, ar fi indicat sa se tina la indemana o periuta de dinti. Prevenirea sangerarii gingiilor se va face prin exercitii fizice si perioade mai lungi de odihna care vor diminua stresul.

6. Acnee - Stresul stimuleaza aparitia eruptiilor cutanate, a acneei. Pielea ar putea fi calmata cu o lotiune care sa contina acid salicilic sau peroxid de benzoil, substante care distrug bacteriile. Apoi se va aplica o crema hidratanta noncomedogenica, pentru ca pielea sa nu devina prea uscata. Daca pielea nu raspunde la tratament, dupa cateva saptamani se va consulta medicul dermatolog.
7. Pofta de dulciuri - Dorinta unei persoane de a consuma dulciuri se poate accentua in momente de stres, cand au loc modificari hormonale.

8. Mancarimi ale pielii - In urma unui studiu japonez, recent, efectuat pe un lot de peste 2000 de persoane s-a descoperit ca cei care sufera de mancarimi cronice (fara sa sufere de vreo alta boala) sunt de doua ori mai stresati decat ceilalti. Anxietatea si situatiile tensionate agraveaza dermatitele, eczemele si psoriazisul. Stresul activeaza anumite fibre nervoase si astfel, ia nastere senzatia de mancarime.

9. Agravarea alergiilor - In urma unui experiment, cercetatorii au constatat ca simptomele celor care manifesta alergii s-au agravat in perioade de stres. Hormonii de stres stimuleaza producerea de IgE, o proteina din sange care provoaca reactii alergice.

10. Dureri de stomac - Anxietatea si stresul pot provoca dureri de stomac, de cap, de spate si insomnie. Un urma unui studiu care a avut 1953 de subiecti, s-a descoperit ca cei care se confrunta cu niveluri ridicate de stres au fost de trei ori mai susceptibili de a dezvolta dureri abdominale, fata de cei care erau relaxati. Cercetatorii nu pot explica, clar care ar fi legatura dintre stres si durerile de stomac, dar una dintre teorii sustine ca exista o relatie stransa intre functia aparatului digestiv si caile nervoase: atunci cand creierul reactioneaza la stres, aparatul digestiv primeste semnale asemanatoare. Din cauza acestei legaturi, doar in urma gestionarii stresului se pot calma durerile de stomac (meditatie, sedinte de psihoterapie,exercitii fizice, etc.). Cu toate acestea, durerile frecvente de stomac, impun vizita la medic pentru a exclude alergiile alimentare, intoleranta la lactoza, sindromul de colon iritabil sau ulcer.