De ce unii oameni imbatranesc mai repede?

Generalitati

Pe masura ce trece timpul, majoritatea oamenilor imbatranesc, asa cum este si firesc sa se intample. Ingrijorarea, intervine atunci cand imbatranirea este prematura cand au loc schimbari si tulburari asociate in mod frecvent cu varsta inaintata. Multi dintre acestia devin de-a dreptul obsedati sa incetineasca prin diverse metode procesul imbatranirii si apeleaza la proceduri cosmetice, chirurgicale si diverse tehnici de ingrijire a pielii, fara sa inteleaga cu exactitate vreodata ce se intampla cu trupurile lor.

In aceasta lume agitata, in care totul se intampla cu repeziciune o categorie destul de mare de persoane este predispusa la stres si tensiuni, aceasta fiind una dintre cauzele imbatranirii premature. Alte motive ar fi: expunerea constanta la soare, pielea uscata, somnul insuficient, etc. Daca din stilul de viata al unui individ sunt intalniti fac acesti factori, pe pielea lor se vor observa mai devreme decat ar trebui, aparitia ridurilor.

Ce se intampla atunci cand imbatranim

Efectele imbatranirii progresive, duc la slabirea organismului, pierderea acuitatii simturilor si la manifestarea sensibilitatii la diverse boli. Pentru a incetini procesul de imbatranire, trebuie intelese efectele pe care acestea le are asupra unei persoane.

Simptomele imbatranii umane includ o serie de semne printre care se enumera: acumularea de grasime la nivelul abdomenului, scaderea masei musculare, ingrosarea pielii tenului si aparitia unor riduri profunde, insomnie, tulburari cognitive (aparitia problemelor de memorie pe termen scurt), modificari de dispozitie (in mod special, depresie), fragilizarea oaselor (mai ales in cazul femeilor care sufera de osteoporoza), scaderea apetitului si a performantei sexuale, afectarea inimii si a functiei renale (incontinenta).

In plus, parul se subtiaza si devine carunt, energia este din ce in ce mai scazuta, oboseala se instaleaza mai repede, apar pete maronii pe piele. Vederea si auzul vor fi din ce in ce mai slabe si se pot manifesta diverse boli asociate cu inaintarea in varsta: Alzheimer, accidentele vasculare cerebrale, atacul de cord, cancerul, osteoporoza, diabetul, Parkinson, artrita, cataracta, glaucomul.

Cauzele procesului natural de imbatranire

Fiinta umana atinge in jurul varstei de 20 de ani, varful cresterii si dezvoltarii organismului, in ansamblu. Dupa aceea, va avea loc o perioada de tranzitie, catre declin, marcata de schimbari atat biologice cat si psihologice. Viteza si gradul in care un individ inainteaza in varsta depinde de interactiuna complexa si cumulativa dintre mostenirea sa genetica, influenta mediului si stilul sau de viata.

Exista doua teorii dominante legate de procesul imbatranirii. Una intre ele este teoria preprogramata care considera ca fiecare individ dispune de un ceas biologic care pur si simplu functioneaza in sensul degradarii functiilor organismului pe parcursul trecerii timpului in conformitate cu un calendar genetic predeterminat. Cea de-a doua este teoria de mediu care presupune ca mediul este cel care actioneaza in mod principal asupra sistemului uman producand leziuni cumulative si progresive asupra acestuia.

Cauzele imbatranirii premature

Pot fi responsabili, diferiti factori pentru imbatranirea prematura, printre care:
- afectiuni cardiace;
- tulburari ale sistemului nervos;
- boli de articulatii;
- boli gastrointestinale;
- afectiuni ale sistemului circulator;
- boli ale sistemului imunitar;
- leziuni care nu se vindeca complet;
- alergii;
- expunerea la substante toxice chimice sau metale grele;
- expunerea excesiva la soare;
- abuzul de alcool sau tutun;
- alimentatia precara;
- stresul;
- inactivitatea.

Cel mai comun simptom al imbatranii premature este durerea articulatiilor, inflamatia, circulatia deficitara sau tensiunea manifestata in interiorul unui organ. Exista o afectiune destul de rara, numita sindromul Werner, care cauzeaza imbatranirea prematura la care se asociaza sindromul oboselii cronice care ii determina pe bolnavi sa se simta imbatraniti. Indiferent de momentul in care o persoana va hotara sa faca schimbari esentiale asupra organismului sau, trebuie consultat medicul pentru a se stabili care este nivelul de rezistenta al corpului la aceste modificari.

Deseori, chiar si o modificare adusa stilului de viata ar putea reduce sau inversa semnele de imbatranire prematura. De exemplu, s-a constatat legatura foarte clara dintre consumul excesiv de alcool si imbatranirea prematura. Diminuarea consumului de alcool este o masura evidenta care poate preveni stoparea sau chiar accelerarea imbatranirii.

Masuri naturale antiimbatranire

Cele mai bune moduri de a opri imbatranirea
Pentru ca efectele imbatranirii sa apara cat mai tarziu, trebuie facute multe schimbari ale stilului de viata al unei persoane care sa contribuie atat la rezistenta organismului cat si a sistemului sau imunitar.
- Activitatea fizica trebuie sa se afle in fruntea listei. Pur si simplu, mersul pe jos de cel putin trei ori pe saptamana timp de douazeci de minute va aduce beneficii majore sistemului cardiovascular, osos, muscular si a imunitatii organismului. In plus, in urma exercitiilor fizice se elibereaza endorfine, care combat depresia si contribuie la imbunatatirea memoriei;
- Importanta este si protectia impotriva bolilor. Un prim pas in aceasta directie ar fi simpla spalare a mainilor, de mai multe ori pe zi;
- O dieta bogata in antioxidanti, neautralizeaza efectele substantelor chimice numite radicali liberi, care se presupune ca ar contribui la procesul imbatranirii si sunt asociati cu aparitia bolilor cardiace si a cancerului. Antioxidantii includ vitaminele A, C, E si licopen, acizii grasi omega-3 si acidul folic;
- Desi o data cu inaintarea in varsta apar tulburarile de somn, trebuie subliniat importanta unui somn odihnitor. Odihna adecvata diminueaza efectele stresului si creste rezistenta la boli, Se recomanda ca somnul sa aibe o durata de sapte-opt ore pe noapte. De asemenea, nu trebuie ignorate beneficiile psihologice ale rasului, gandirii pozitive, optimismului, interactiunii sociale, timpului petrecut cu prietenii si familia si chiar micile placeri, de genul, alocarea unei perioade de relaxare intr-o cada de baie cu apa calda si parfumata.
Oamenii care se bucura de viata si sunt echilibrati emotional vor fi mai sanatosi si vor ramane tineri mai mult timp.

Alte masuri antiimbatranire

Suplimentele alimentare ar putea fi o solutie in cazul celor care nu consuma alimente care contin suficienti antioxidanti. De asemenea, utilizarea comprimatelor care contin multivitamine si minerale ar fi o idee buna pentru toti adultii, avand in vedere ritmul alert al vietii moderne dar si al meselor dezorganizate si de multe ori, nesanatoase. Desi specialistii nu sunt intotdeauna de acord cu aceasta optiune, unele persoane spera sa incetineasca efectele imbatranirii prin administrarea hormonului uman de crestere (HGH).

In comert, sunt disponibile numeroase creme anti-imbatranire. Pe langa produsele care au rol de hidratare a pielii si a celor care furnizeaza anumite vitamine, au aparut si preparate de genul botox sau retinol care au devenit din ce in ce mai populare. Acestea au efect de eliminare sau diminuare temporara a ridurilor faciale. Unii oameni, merg atat de departe incat prefera liposuctia faciala sau chirurgia estetica (liftingul facial, de exemplu).

Exercitiile fizice, produsele pentru ingrijirea pielii in lupta ridurilor, dieta bogata in antioxidanti si atitudinea pozitiva vor lupta cu efectele trecerii timpului. De cele mai multe ori atunci cand apare imbatranirea prematura este necesara o schimbare a tilului de viata. Fiecare ar trebui sa fie constient de ceea ce se intampla cu corpul sau si sa fie pregatit oricand sa ia atitudine pentru a o schimba.