3 pasi pentru a slabi sanatos si eficient dupa sarbatori

Generalitati

La inceput de an, toti ne dorim sa scapam cat mai repede de kilogramele in plus acumulate de sarbatori. Inainte de a incepe insa dieta, este nevoie sa excludem principalul obstacol din calea slabirii: depozitele de toxine din organism.

Te simti obosita si apatica, chiar daca abia s-a incheiat vacanta de sarbatori? Nici nu e de mirare! Dupa meniul de Craciun si Revelion, doldora de sarmale, fripturi, carnati, piftii etc., organismul ne avertizeaza ca este obosit de la atatea grasimi si toxine si ne cere o “curatenie generala”; adica, o detoxifiere prin care sa eliminam reziduurile si toxinele acumulate si astfel sa restabilim echilibrul natural intern care ii permite corpului sa functioneze normal.

Daca te chinui zadarnic cu tot felul de diete, dar nu reusesti sa slabesti nici daca mananci mai putin, de vina sunt tot toxinele, care impiedica arderea caloriilor si astfel favorizeaza acumularea grasimilor. Iata de ce iti propunem un program din 3 pasi, prin care iti vei imbunatati tonusul fizic si vei slabi mai usor:

Detoxifierea

Cum acumulam toxine?
Traim intr-o lume tot mai poluata prin aer, apa si sol, iar industria alimentara foloseste cantitati alarmante de coloranti, amelioratori si stabilizatori, denumiti generic "E-uri". Toate acestea sunt toxice si ajung in organismul uman. Insa, fiindca acesta este deprins de milenii cu un mediu mai curat si hrana organica, depune eforturi uriase sa le proceseze si sa le elimine. Reziduurile se depoziteaza mai ales in colon, unde fermenteaza si intra in putrefactie; apoi, prin reabsorbtie, intoxica intestinele, ficatul, pancreasul si intregul organism, pana cand acesta nu mai poate procesa si se blocheaza, aidoma unui computer supraincarcat cu fisiere si asaltat de virusi.

In ultimii ani, cancerul colorectal a devenit a 2-a cauza de deces prin cancerm, dupa cancerul bronhopulmonar, mai ales in tarile cu un nivel ridicat de trai, inregistrand o mortalitate de circa 50% din incidenta. Iata de ce orice dieta TREBUIE sa inceapa cu o detoxifiere si orice cura de detoxifiere se axeaza pe curatarea colonului.


Cum stim ca avem nevoie de o detoxifiere?
Oboseala cronica, apatie, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, migrene, irascibilitate, tulburari de somn, digestie defectuoasa (manifestata prin crampe, balonari, diaree, indigestie, constipatie), imunitate scazuta, crestere in greutate, iritatii "inexplicabile" ale pielii, transpiratie abundenta si urat mirositoare, limba incarcata si halena (mirosul urat al gurii) ori nevoia stringenta de a manca dulciuri - iata principalele semnale prin care organismul ne anunta ca a acumulat prea multe toxine si ca e nevoie sa luam masuri urgent.

Cum ne detoxifiem?
In perioada de detoxifiere nu conteaza CAT mancam, ci CE mancam. Concret, trebuie sa alegem doar alimente organice, cat mai putin procesate si fara adaos de coloranti, conservanti sau alti aditivi. In mare masura, o detoxifiere eficienta este asigurata de cereale, fructe si legume, al caror continut in fibre este indispensabil tranzitului intestinal, precum si un consum suficiente de apa, sucuri naturale si infuzii din plante detoxifiante.

Cat de des trebuie sa ne detoxifiem?
Ca sa ne mentinem sanatosi si supli, se recomanda 2 cure de detoxifiere pe an, la schimbarea anotimpurilor sau dupa perioadele cu excese culinare (Craciun, Paste). Organismul functioneaza precum motorul unei masini: are nevoie de revizii regulate pentru a fi curatat de impuritati, astfel incat "masina" sa aiba o viata cat mai lunga.

Efectele detoxifierii
Dupa restabilirea echilibrului natural in organism, in scurt timp se vor face simtite si beneficiile detoxifierii:
- tenul devine mai curat si mai luminos;
- mai multa energie;
- se imbunatateste digestia si se regleaza tranzitul intestinal;
- creste rezistenta sistemului imunitar;
- in ansamblu, ai un tonus fizic si psihic mult mai bun;
- slabesti mult mai usor decat inainte pentru ca un organism detoxifiat arde mai eficient depozitele de grasime.

Alimente recomandate pentru detoxifiere:
- cereale integrale, nuci, seminte si alune neprajite;
- legume si zarzavaturi crude (mai ales cele cu frunze verzi), din culturi fara ingrasaminte chimice sau erbicide;
- orez brun, leguminoase;
- fructe proaspete sau uscate, consumate ca atare, in salate sau shake-uri;Lamaia are efect antioxidiant si detoxifiant si creste imunitatea. Adauga pulpa si/sau zeama de lamaie in dressinguri pentru salate, ceaiuri, sucuri, prajituri, garnituri pentru peste sau carne la gratar;
- miere – 1-2 lingurite pe zi, in loc de zahar;
- ceai verde in loc de cafea, daca simti nevoia unui energizant;
- sucuri naturale de fructe si legume, preparate in casa, ceaiuri si infuzii de plante;
- ulei de masline presat la rece, adaugat in salate;
- iaurt bio, branza de vaci, sana sau chefir (verifica etichetele, sa nu contina E-uri);
- peste proaspat;
- 2-3 l de apa plata sau filtrata pe zi pentru a stimula eliminarea toxinelor prin urina. Apa de la robinet nu e recomandata, fiind tratata cu clor si alte substante chimice, iar apa minerala favorizeaza balonarea;

In perioada detoxifierii se exclud din alimentatie:
- prajelile;
- alimentele conservate;
- afumaturile;
- mezelurile;
- zaharul alb si dulciurile (napolitane, biscuiti, prajituri, bomboane etc.);
- painea alba, pastele si produsele de panificatie pe baza de faina alba;
- orice aliment care contine coloranti, conservanti si alti aditivi (E-uri);
- sarea de bucatarie;
- uleiul rafinat;
- bauturile racoritoare sintetice (natural este doar sucul din fructe proaspat stoarse!);
- cafeaua, alcoolul, tutunul.

Daca nu putem respecta toate aceste reguli pentru 2-3 saptamani, putem apela la un detoxifiant natural, care purifica organismul si-l pregateste pentru procesul de slabire.
De asemenea, un program intens de exercitii fizice stimuleaza eliminarea toxinelor prin transpiratie.

Stabilizarea / Echilibrarea

Dupa detoxifiere, este indicat sa acordam organismului un ragaz de 2 saptamani, in care sa se acomodeze cu noua alimentatie si sa-si "incarce bateriile" pentru perioada de slabire care urmeaza. In aceasta perioada:
- putem introduce noi alimente (precum carnea alba, preparata la gratar);
- limitam in continuare aportul de toxine din alimente procesate industrial;
- consumul de zahar, sare, cafeina, alcool si tutun este redus la minimul posibil;
- se pot administra suplimente de vitamine si minerale, pentru a se asigura doza zilnica necesara bunei functionari a organismului;
- un supliment de acizi grasi esentiali (de exemplu, uleiuri de peste cu omega 3) poate compensa aportul redus de grasimi din perioada de detoxifiere;
- suplimentele pe baza de alge cu clorofila (precum spirulina sau chlorella) sunt hranitoare si "aduna" toxinele din intestin, accelerand eliminarea lor din organism.

Slabirea

Dupa ce s-au eliminat toxinele care incetineau metabolismul si favorizau retentia de apa si acumularea de tesut adipos si s-a restabilit echilibrul de vitamine si minerale in organism, corpul este gata pentru o slabire eficienta.

Ce trebuie sa faci pentru a slabi?

Aceasta e intrebarea! Ei bine, iata ingredientele unei diete reusite, a caror eficienta este deja demonstrata:
- O alimentatie dietetica si echilibrata, ce include toate grupele de substante nutritive (proteine, vitamine, minerale), cu un aport redus de carbohidrati, grasimi si dulciuri;
- Renunta definitiv la fast food, sucuri carbogazoase, semipreparate, produse de patiserie si cofetarie;
- Respecta programul de 3 mese si 2 gustari de zi pentru a oferi organismului la timp nutrientii necesari; astfel, nu vei mai simti nevoia de a "recupera" ulterior, la ore tarzii, cand se depune orice calorie;
- 2 litri de apa pe zi, obligatoriu;
- 3 "portii" de miscare pe saptamana, de cate 30-45 de minute, te ajuta sa slabesti mai rapid si mai frumos: vei avea un tonus muscular, fizic si psihic mai bun, iar pielea va deveni mai supla si mai ferma. Adio, celulita si piele lasata!;


Si nu uita de ingredientele indispensabile oricarei diete reusite: incredere in sine din belsug si perseverenta cat cuprinde. Cu cat vei fi mai consecventa cu regimul, cu atat rezultatele se vor vedea mai repede. Succes si spor la slabit!