Ministerul Sanatatii: Protestul cadrelor medicale de la Institutul ORL este nejustificat

Ministerul Sanatatii considera nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul National de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Prof. Dr. D. Hociota", subliniind ca planurile pentru aceasta unitate sanitara nu presupun "desfiintarea activitatii medicale".

"Proiectul de hotarare de guvern care se afla, in prezent, in dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, incepand cu 7 ianuarie 2011, nu prevede desfiintarea activitatii medicale a institutului si nici stoparea contractelor de cercetare existente, ci pastrarea acestei unitati sub forma unui centru de specialitate in cadrul Spitalului Universitar Bucuresti. Proiectul de act normativ face parte din strategia de reorganizare a spitalelor care a inceput la sfarsitul anului trecut si care va continua in anul 2011. Asa cum conducerea Ministerului Sanatatii a declarat in numeroase randuri, prin organizarea unitara a activitatii Institutului Hociota si a Spitalului Universitar, Ministerul Sanatatii urmareste cresterea calitatii actului medical, precum si optimizarea asistentei medicale acordata pacientilor", spun reprezentantii ministerului.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este o unitate sanitara cu peste 1.000 de paturi. care acorda diverse servicii medicale spitalicesti si ambulatorii, dar care, pentru specialitatea ORL, are la dispozitie doar un compartiment cu 10 paturi fara capacitatea de a solutiona in toate situatiile cazuistica aferenta unui spital de urgenta, mai spun reprezentantii ministerului.

Pe de alta parte Institutul National Hociota este un for metodologic cu sectii clinice specializate in abordarea diferitelor patologii in domeniul ORL care poate asigura buna functionare a unitatii nou infiintate. Pastrarea institutului sub forma de centru de specialitate va permite continuarea activitatilor actuale, mai afirma cei de la Ministerul Sanatatii.

Angajatii Institutului de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota" Bucuresti au declansat, luni, un protest spontant fata de masura propusa de Minsterul Sanatatii prin care unitatea ar urma sa fie comasata cu Spitalul Universitar.

Ei spun ca aplicarea acestei masuri ar insemna, practic, desfiintarea institutului.

"Vom fi subordonati unui spital care are datorii imense. Obiectivul principal al protestului este sa obtinem o audienta la ministrul Sanatatii, pentru a avea consultari pana o sa se ia aceasta decizie pe care noi o consideram drept aberanta", a declarat liderul de sindicat al institutului, Cristina Nita.

La protest s-au alaturat si mai multi pacienti care asteptau sa fie tratati.

Medicii si asistentele institutului asigura doar urgentele.