Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)

Generalitati

Vaccinarea antigripala nu face parte din programul national de imunizari. Vaccinul contine doua tulpini de virus A si una de virus B, recomandate de OMS ca fiind circulante in sezonul respectiv. Vaccinarea se practica preferabil in presezon epidemic (lunile octombrie-noiembrie). Raspunsul imun devine protector la doua saptamani de la administrarea vaccinului.

Indicatii

Recomandat in profilaxia gripei, in special copiilor mai mari de 6 luni cu boli cronice: pulmonare (astm), cardiovasculare, metabolice (diabet), disfunctii renale, hemoglobinopatii, imunodepresie (inclusiv infectati HIV); institutionalizati; copii cu tratament pe termen lung cu aspirina, cat si a contactilor familiali ai persoanelor cu risc crescut de complicatii.

Mod de administrare

Se administreaza intramuscular sau subcutanat.
Locul injectarii: in fata anterolaterala a coapsei (la copiii sub 2 ani) sau regiunea deltoidiana (la copiii peste 2 ani).

Schema de vaccinare

Doza recomandata pentru vaccinare si schema de vaccinare depind de varsta copilului, dupa cum urmeaza:
- copii intre 6 luni -35 luni: 0,25ml;
- copii peste 36 luni: 0,5ml.
Pentru copiii (cu varsta mai mica de 8 ani) care nu au mai fost vaccinati anterior o a doua doza trebuie administrata la un interval de 4 saptamani dupa primovaccinare.

Efecte secundare si contraindicatii

Efecte secundare pot fi: reactii locale, febra, mialgii, cefalee, usor catar respirator. Acestea dispar in general dupa 1-2 zile, fara tratament.

Vaccinul este contraindicat daca exista: alergie severa la oricare din componentele vaccinului sau la oua sau boli febrile acute moderate sau severe.