Medicii de familie din Teleorman contesta contractul-cadru pe 2011

Medicii de familie din judetul Teleorman contesta proiectul contractului cadru cu Casa de sanatate pentru anul 2011 si considera ca aplicarea acestuia va conduce atat la inrautatirea conditiilor de contractare, cat si la o reducere nejustificata a finantarii medicinei primare.

„Tragem un semnal de alarma, incercam sa atentionam autoritatile sa vada ca lucreaza in defavoarea pacientilor”, a declarat Mihaela Pop, vicepresedintele Patronatului medicilor de familie Teleorman, informeaza corespondentul NewsIn.

Potrivit presedintelui organizatiei, Catalin Dumitrascu, proiectul contractului-cadru pentru anul 2011 incalca, in egala masura, atat drepturile medicilor, cat si ale pacientilor, prin reducerea finantarii.„Scaderea constanta a finantarii duce la o medicina de familie de subzistenta, cu reducerea la zero a investitiilor, cu degradarea profunda a implicarii medicului si personalului mediu, cu lipsa de interes si cresterea masiva a numarului de medici ce vor pleca din tara”, a declarat presedintele Patronatului medicilor de familie Teleorman.

Medicii s-au plans ca in urma reducerii finantarii nu-si vor mai putea achita costurile cabinetelor medicale si salariile asistentilor. Potrivit spuselor acestora, cheltuielile lunare la un cabinet cu un singur asistent medical sunt, in mediul rural, de circa 3.000 de lei, iar in mediul urban de circa 5-6.000 de lei. Acestea contin, pe langa salariul asistentei al contabilului si al femeii de serviciu, cheltuielile cu electricitatea, incalzirea, telefonul fix, dar si diferite contravaloarea a diferite contracte: pentru deseuri, pentru service la aparatura, cu metrologia, sau asigurarea de malpraxis.

Reprezentantii Patronatului medicilor de familie Teleorman si ai filialei judetene a Societatii Nationale a Medicilor de Familie au reclamat si reducerea numarului de servicii decontate de casa de sanatate si considera ca in felul acesta este restrictionat accesul bolnavilor la medicul de familie.

Bolnavii cronici vor veni din trei in trei luni la medicul de familie conform noului contract, pentru ca nu i se deconteaza mai multe consultatii. Iar pentru reteta compensata prescrisa pentru trei luni ii trebuiesc doua pensii”, a exemplificat medicul Mihaela Pop.

Medicii s-au mai aratat nemultumiti de limitarea numarului de consultatii la 20 pe zi, dar si de plafonul impus pentru medicamentele compensate. „Se va pune plafon la medicamete si, atunci, medicul de familie va sta sa faca tot timpul socoteli ca sa nu depaseasca plafonul, altfel trebuie sa scota bani din buzunar sa plateasca diferenta”, s-a plans doctorita Pop.

„Toate acestea se traduc in scaderea calitatii actului medical, in degradarea starii de sanatate a populatiei si in costuri mult mai mari pentru tratamente scumpe”
, au concluzionat reprezentantii medicilor de familie din Teleorman si au anuntat ca, daca deciziile ale Ministerului Sanatatii si CNAS se vor pune in aplicare in forma anuntata, medicii de familie din judet vor primi recomandarea sa nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale si, pana la rezolvarea situatiei, sa lucreze in regim privat total.

In Teleorman sunt, in total, 178 de cabinete de medicina de familie, dintre care 111 in mediul rural si 67 in mediul urban.