Primul ajutor in situatii de urgenta

Generalitati

Este adevarat ca au loc destul de multe accidente. Dar cand o persoana are la indemana o trusa de prim ajutor, poate face fata mult mai bine unei situatii speciale,indiferent daca este vorba despre o arsura minora sau o entorsa grava. In urmatoarele randuri sunt formulate sfaturi ale expertilor care trebuie urmate in caz de urgenta.

Eruptie cutanata

Daca apare vreo iritatie sau mancarime, la nivelul pielii, iar aceasta se inroseste, se instaleaza senzatia de disconfort si durere. Din fericire exista produse care se elibereaza fara prescriptie medicala, care pot fi introduse in trusa dvs. de prim ajutor pentru acest caz. Cremele care au in componenta hidrocortizon, va pot fi de ajutor intrucat contin un corticosteroid slab care are efect antiinflamator si poate contribui la diminuarea iritatiei si inflamatiei.

Intepaturi de insecte

Insectele pot produce neplaceri, mai ales in lunile calde. Cei mai multi dintre oameni dezvolta mici umflaturi pruriginioase, in urma intepaturilor insectelor. Exista si persoane care au alergii la insecte. In cazul acestora, reactia este mai grava. Simptomele pot varia de la o simpla senzatie de cald si transpiratie pana la probleme grave de respiratie sau senzatie de presiune in piept.
Daca cei afectati nu sunt alergici la intepaturile de insecte, se va aplica gheata pe umflatura pentru a contribui la reducerea inflamatiei si a celorlalte simptome. Combinatia cu o pilula antihistaminica (care adesea contine un sedativ), poate minimza senzatia de mancarime si va permite odihna persoanei prejudiciate.

Diareea

Indiferent de cauze, pana la stabilirea diagnosticului se vor lua cateva masuri in caz de diaree:
- se va preveni deshidratarea prin consumul unei cantitati mari de lichide (de preferat apa, nu alcool sau bauturi care contin cofeina). Laptele va prelungi, de obicei, diareea dar poate sa mareasca aportul de substante nutritive in cazul celor care manifesta o forma usoara de diaree. In cazurile moderate pana la severe, se vor bea solutii de electroliti;
- se va consuma iaurt probiotic - acesta contine culturi active care pot diminua simptomele unor tipuri de diaree si scurteaza durata acestora;
- o optiune ar fi dieta BRAT: banane, orez, mere sau suc de mere si paine prajita. Aceasta dieta este adesea recomandata copiilor, dar este valabila si in cazul adultilor. De obicei, nu este necesara limitarea la aceasta dieta, dar alimentele mentionate mai sus pot reduce episoadele de diaree;
- se va evita medicatia pentru diaree, cu exceptia cazurilor in care medicul v-o recomanda. Rolul diareei este sa elimine bacteriile. Uneori singura modalitate ca o persoana sa se simta mai bine este sa suporte scaunele moi.

In urmatoarele cazuri, se vor solicita serviciile de urgenta:
- varsaturi sau diaree la nou-nascuti sub 3 luni (luati masuri urgente imediat ce se manifesta simptomele);
- varsaturi care nu se amelioreaza in mai mult de 12 ore, la copii mai mari de 3 luni;
- diareea care dureaza mai mult de 3 zile;
- scaune negricioase, uleioase sau cu sange;
- dureri abdominale si colici;
- simptome de deshidratare: ameteli, slabiciune, crampe musculare;
- diaree insotita de febra mai mare de 38 C; - diaree in urma calatoriilor recente in afara tarii
(diareea calatorului);
- diaree ca reactie adversa in urma administrarii unui nou medicament.

Durere de dinti

Cariile dentare sunt principala cauza a durerilor dentare pentru majoritatea copiilor si adultilor. Bacteriile care traiesc in cavitatea bucala se inmultesc datorita zaharurilor si amidonului din alimentele consumate. Aceste bacterii formeaza o placa lipicioasa pe suprafata dintilor. Acizii produsi de bacteriile din placa strabat stratul dur, alb al exteriorului dintilor (smaltul) si formeaza mici cavitati. Primul semn de lezare al dintelui poate fi senzatia de durere atunci cand mancati ceva foarte dulce, foarte rece sau foarte fierbinte. O durere de dinti indica faptul ca este necesara interventia medicului stomatolog.
Pana cand ajungeti la dentist, se vor aplica urmatoarele sfaturi pentru autoingrijire:
- se va clati gura cu apa calda;
- se folosi ata dentara pentru a inlatura orice particula de aliment care ar fi putut patrunde printre dinti;
- se vor lua pastile pentru calmarea durerii;
- se va utiliza un atiseptic pe baza de benzocaina care se aseaza direct pe dintele iritat si pe gingie si poate calma termporar durerea. Se va aplicape zona dureroasa ulei de cuisoare (eugenol). Nu se va pune aspirina sau alt analgezic direct pe gingii, intrucat poate afecta tesutul gingival.

Intoxicatia cu substante chimice

Substante chimice toxice la nivelul ochilor
Se vor indeparta toate corpurile straine din ochi, inclusiv lentilele de contact, daca acestea sunt purtate. Se va clati usor ochiul cu apa, timp de 10 minute, cronometrate dupa ceas, cu apa calduta. Se va turna apa calda dintr-o sticla curata, la o distanta de aproximativ 3 centimetri deasupra ochiului. Nu se vor utiliza picaturi de ochi daca nu vi s-a recomandat de catre medic. Cel afectat va merge de urgenta la camera de garda a spitalului de oftalmologie.

Pentru adulti, dusul actioneaza cel mai bine. Lasati jetul de apa sa se scurga usor spre partea de sus a nasului sau spre frunte, pentru a va putea clati cu blandete unul sau ambii ochi. Ochii se vor tine inchisi. Clipirea in mod repetat in timpul spalaturilor ar putea raspandi substanta chimica, prin intermediul apei, pe intreaga suprafata a ochiului. In cazul copiilor mici, acestia vor fi introdusi in cada de baie. Se va folosi un pahar mare sau o carafa cu apa curata, care va fi turnata in partea de sus a nasului sau a fruntii, deasupra ochiului afectat. Apa nu se va varsa direct pe suprafata globului ocular. Ochii nu se vor tine deschisi, cu exceptia cazului in care copilul refuza total sa-i deschida.

Substantele chimice toxice la nivelul pielii
In acest caz, prima masura va fi indepartarea hainelor contaminate. Se va clati zona afectata cu apa din abundenta, iar apoi se va spala cu apa calda si sapun pentru a elimina toate substantele chimice ramase pe piele. Se vor curata parul si unghiile, daca acestea au fost expuse la substantele chimice. Mergeti la medic.

Inhalatia substantelor chimice toxice
Persoana afectata va ajunge la aer curat cat mai curand posibil. Se va evita inhalarea vaporilor. Zona va fi aerisita, cat mai repede, prin deschiderea ferestrelor. Se va chema serviciul medical de urgenta daca cel in cauza are dificultati de respiratie sau este in stare de inconstienta.

Aschie sub piele
Aschia de sub piele ar putea fi usor de indepartat, dar acest lucru presupune timp si intervine frustrarea, deseori. Aceasta cauzeaza nu doar durere, dar poate duce si la infectii si inflamatii, daca nu este eliminata imediat. Din fericire, este nevoie doar de o penseta si tampoane cu alcool medicinal (pentru dezinfectarea pensetei si a zonei afectate).

Electrocutarea
S-a intampla ca, uneori, atunci cand o persoana manipuleaza prizele electrice sa suporte socuri electrice. Din pacate, acestea pot provoca arsuri, unepri decesul. Indiferent cat de usor sau sever este socul, specialistii recomanda aplicarea de apa rece si antibiotice, dar mai ales, ingrijirile medicale de specialitate.

Arsurile
Daca o persoana a suferit arsuri solare sau chimice, dermatologii recomanda aplicarea de comprese reci cu apa de la robinet sau lapte rece pentru intervale de 20 de minute, de 3-4 ori pe zi. Se vor administra cate doua aspirine la fiecare 4-6 ore pentru a se ridice inflamatia si umflatura si se vor aplica creme cu hidrocortizon pentru calmarea durerii. Se vor evita sprayurile cu anestezic.

Entorsa
Principalul simptom este durerea. Specialistii considera ca cel care sufera o entorsa are nevoie de patru lucruri pentru a face fata acestei situatii: gheata, bandaj, calmante si medicamente antiinflamatoare.