Unul din patru oameni nu isi acopera gura cand tusesc sau stranuta

Desi exista destule boli care se raspandesc prin tuse si stranut, majoritatea oamenilor ignora acest aspect. Un sondaj efectuat in timpul epidemiei de gripa porcina, a dezvaluit ca una din patru persoane nu isi acopera gura atunci cand tusesc sau stranuta in public.

Cei mai multi isi folosesc mainile pentru a opri germenii pe care i-ar putea imprastia in urma manifestarilor unei gripe sau raceli. Aceasta metoda nu este eficienta pentru a impiedica transmiterea bolii, decat daca va dezinfectati imediat mainile.

Autorul studiului, profesorul Nick Wilson, de la Universitatea Otago din Wellington, Noua Zeelanda, a explicat:"Cand tusiti si va tineti mana la gura, virusii vor ajunge pe mana dvs. Daca atingeti, apoi, clanta usii, mobilierul si alte lucruri, iar alte persoane le ating in urma dvs., virusii pot fi contactati."

Profesorul Wilson si studentii sai au urmarit pe ascuns sute de oameni care au stranutat si au tusit intr-o statie de tren, un centru comercial si intr-un spital din Wellington, Noua Zeelanda. Studiul, prezentat la o conferinta de boli infectioase din Atlanta, a constatat ca 26,7% din totalul persoanelor care stranutau si tuseau, nu isi acopereau gura. 30 de oameni au folosit servetele si unul din 77 si-a folosit cotul. Cercetatorii, au remarcat destul de multi oameni care au scuipat pe podea, de mai multe ori, inclusv in interiorul spitalului.