Diagnosticul Pet/Ct in examinarea bolilor neoplazice

Generalitati

Baza luptei impotriva bolilor canceroase este diagnosticul precis si timpuriu. Cu dezvoltarea rapida a tehnicii si imaginistica medicala a devenit tot mai precisa. Astazi sunt detectabile si tumori chiar de cativa milimetri, astfel diferite boli canceroase pot fi tratate tot mai eficient, prin terapii tinta. Cu examinarea PET/CT efectuate la Centrul Pozitron-Dignosztika PET/CT, se ofera informatii corespunzatoare pacientilor despre starea lor de sanatate.

Ce este PET/CT?
PET/CT inseamna aplicarea in acelasi timp a doua metode de examinare. Cu ajutorul CT pot fi identificate modificarile patologice, anatomice si structurale ale organelor. Sa folosim o analogie, CT-ul in sine ofera atatea informatii despre tumoare, ca si cum omul vede o figura in intuneric. stim ca este acolo, dar nu stim ce este.Cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), devine vizibil metabolismul tesuturilor examinate. In cursul examinarii PET, cel mai des este administrata molecula glucoza (FDG), indicat cu izotop (18F), cu ajutorul careia putem obtine informatii despre consumul de glucoza al tesuturilor. Cele mai multe tumori maligne se dezvolta foarte repede, de aceea consumul de glucoza este mai intens. PET identifica tumori, folosind aceste caracteristici. Daca ramanem la exemplul anterior, cu ajutorul PET figura din intuneric devine vizibila, mai mult decat atat, putem afla si intentia acesteia.

De ce este capabila examinarea PET/CT?
- recunoasterea timpuriu a tumorilor: in bolile neoplazice, modificarea metabolismului este anterioara formarii modificarilor structurale, datorita acesteia, modificarile patologice pot fi identificate si localizate mult mai repede in intregul organism, decat cu examinarile de creare a imaginii traditionale. PET/CT-ul este o examinare a intregului corp, astfel ne ofera informatii nu numai despre o parte a corpului, ca celelalte metode. Examinare este capabila sa identifice modificarile de cativa milimetri, care nu cauzeaza inca simptome.
- cercetarea dimensiunii tumorilor: PET/CT este adecvat pentru definirea exacta a locului bolii si pentru a raspunde la intrebarea daca exista metastaze undeva in organism. Informatiile furnizate de PET/CT pot modifica strategia de tratament in 40% dintre cazuri. Prin examinarea intregului corp, devin inutile alte examinari de multe ori incomode.
- recunoasterea recidivarii tumorilor: PET/CT este considerat a fi metoda cea mai de incredere momentan in recunoasterea recidivarii tumorilor. Este capabil sa deosebeasca tumorile recurente de cicatrizarile mai vechi, cauzate de tratamentele medicamentoase, cu raze sau operatii.
- masurarea eficientei chemoterapiei: scopul agentilor chimioterapici este reducerea metabolismului tumorilor, oprind astfel cresterea acestora. in urma tratamentelor, modificarile produse in metabolism previn reducerea dimensiunii tumorilor. Astfel, poate fi judecat, dupa doua cicluri de chemoterapie, cu ajutorul examinarii PET/CT inainte si in timpul tratamentului, cat de sensibile sunt tumorile la medicamentele alese, cu ajutorul acestuia poate fi preconizat succesul terapiei, mult mai repede fata de metodele existente in prezent.

Care sunt cazurile in care se recomanda examinarea PET/CT?
- recunoasterea timpuriu a bolilor neoplazice
- in cazul in care simptomele pot indica boli neoplazice, dar acest lucru nu poate fi demonstrat folosind alte metode
- in cazul bolilor cunoscute, identificarea exacta a locurilor tumorilor, respectiv pentru demonstrarea sau excluderea metastazelor
- masurarea eficientei terapiei
- recunoasterea tumorilor recurente in caz de suspiciune clinica
- desemnarea locului pentru prelevarea probelor histologice
- desemnarea exacta a locului pentru terapia cu raze
examinare oncologica pet/ct
Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati:
Centru de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT
Oradea, B-dul Gen. Magheru nr. 1, jud. Bihor
Telefon: 0259-409-090; 0259-409-091
Fax: .0259-409-099
E-mail: [email protected]
www.petct.ro

centrul de diagnostic pozitron