Obiectele din material plastic care contin bisfenol tip A scad calitatea spermei

Calitatea spermei este afectata de concentratia ridicata de bisfenol tip A (BPA) din urina, a demonstrat un studiu realizat in China. In urma cercetarilor finantate de US National Institute of Occupational Safety and Health s-a demonstrat ca valoarea ridicata de bisfenol tip A din urina scade numarul de spermatozoizi, vitali.

Desi studiile anterioare realizate in laborator au demonstrat ca expunerea la BPA determina aparitia deficientelor sistemului reproducator masculin, constatarile actuale sunt primele care implica subiecti umani.

"Persoanele de sex masculin care prezinta BPA in urina prezinta un risc de 3 ori mai mare ca sperma sa aiba o concentratie scazuta si o vitalitate mai mica a spermatozoizilor, prezinta un numar de 4 ori mai mic de spermatozoizi, iar mortalitatea acestora este de 2 ori mai ridicata", a declarat conducatorul studiului dr. De-Kun Li, specialist in epidemiologie perinatala si reproducere la Kaiser Permanente's Division of Research in Oakland, California.

BPA este frecvent intalnit in componenta unei game extinse de produse din plastic: biberoane, recipiente din plastic pentru bauturi si alimente, chiar si in materialele folosite in stomatologie.