Un proiect de 5 milioane euro pentru specialisti in sistemul medical de urgenta, demarat la Tg.Mures

Peste 1.200 de medici, paramedici, asistenti si pompieri vor primi instruire profesionala pentru interventii in situatii de urgenta in cadrul unui proiect in valoare de aproape 5 milioane de euro demarat, sambata, la Targu Mures, transmite corespondentul NewsIn.

Fundatia pentru SMURD in parteneriat cu Brigada de Pompieri din Paris, Societatea Franceza de Medicina de Catastrofa, Academia Nationala Franceza de Pompieri, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Sanatatii au demarat, sambata, la Targu Mures, proiectul " Profesionisti in interventia integrata la accidentele colective si dezastre".

La eveniment au participat specialisti in domeniu din Franta si Italia.

Acest proiect este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si are o durata de 36 de luni. Valoarea totala a proiectului este de 20.709.442,03 lei si va pregati 1200 de medici, asistenti, paramedici si pompieri.

„Obiectivul general al proiectului il reprezinta imbunatatirea competentelor profesionale si facilitarea participarii si accesului personalului medical si paramedical din sistemul integrat de asistenta medicala de urgenta, prim-ajutor calificat si operatiuni de salvare la actualizarea si imbunatatirea competentelor profesionale in vederea cresterii capacitatii de furnizare a serviciilor de urgenta de calitate la nivel national”, a declarat Raed Arafat, in calitate de presedinte al Fundatiei pentru SMURD.

Pregatirea personalului se face teoretic si practic. Partea practica se va face pe un simulator, care fie va fi unul fix si va fi amplasat la Targu Mures sau, daca este unul mobil, va fi deplasat la diferite centre din tara.

„Prin acest sistem se va realiza un sistem avansat de formare pentru profesionistii din urgenta, sistem care va ramane implementat in structurile beneficiarului si partenerilor, un simulator virtual complex, in timp real, pentru pregatirea in comanda si controlul situatiilor de catastrofa creat doar in Romania si unic in sud estul Europei si o baza de functionare de e-learning prin care, in cadrul proiectului, se va forma un prim lot de 1.200 de profesionisti in raspunsul la accidente colective si dezastre. Toate acestea realizeaza o contributie majora la dezvoltarea sistemului integrat de medicina de urgenta si catastrofa din Romania”, a precizat Arafat.