Senzatia de a urina in timpul actului sexual

Generalitati

Necesitatea de a urina in timpul actului sexual si incapacitatea de a controla aceasta senzatie este frecvent intalnita in randul femeilor. Deoarece aceasta problema este considerata a fi una rusinoasa, nu foarte multe femei indraznesc sa consulte un medic de specialitate, si din aceasta cauza exista perceptia ca un numar foarte mic de persoane se confrunta cu aceasta problema.

Potrivit unui sondaj realizat de un medic american, care lucreaza la o clinica uro-gincologica, 24% dintre femeile consultate manifesta incontinenta urinara in timpul contactului sexual, iar restul de 76% se confrunta frecvent cu aceasta afectiune. Totodata, acesta sustine ca majoritatea femeilor se simt jenate sa discute aceasta problema cu medicul curant.

Alte rezultate ale sondajului:

• la 2 din 3 cazuri scurgerea apare la penetrare.
• la 1 din 3 cazuri scurgerea apare numai la orgasm.
• 1 din 5 femei care prezinta incontinenta urinara in timpul zilei, se confrunta cu aceasta problema si in timpul actului sexual.

Cauze

Cauzele exacte care determina aceasta problema nu sunt cunoscute. Cateva explicatii / presupuneri oferite de medici:
- incontinenta urinara apare din cauza unei iritatii a vezicii urinare sau din cauza slabirii sfincterului vezicii urinare. Astfel, potrivit experientei medicale, aparitia senzatiei de a mictiona la orgasm este stans legata de iritarea vezicii urinare, iar in timpul penetrarii de slabirea sfincterului vezicii.
- vezica urinara se afla in apropierea peretelui vaginal frontal, astfel orice stimulare in aceasta parte a vaginului determina senzatia de a mictiona. Aceasta senzatie creste in intensitate cand partenerul stimuleaza zonele erogene.

Sfaturi utile

De regula, necesitatea de a urina in timpul actului sexual este cauzata de lezarea nervilor de la nivelul vezicii urinare, care transmit semnale creierului cu privire la necesitati de a mictiuna atunci cand pacientul nu are aceasta necesitate sau atunci cand nu doreste acest lucru. Din fericite, aceasta problema poate fi solutionata prin masuri simple de precautie. Astfel,
- pacientul nu trebuie ca consume lichide inainte de actul sexual, in special ceai, cafea sau alcool;
- se recomanda golirea vezicii urinare inainte de contactul sexual;
- se recomanda evitarea pozitiilor sexuale care exercita o presiune marita asupra vezicii urinare.
- reducerea consumului de alcool si cafeina, in general;
- consumarea a cel mult 1,5 l de lichide in 24 ore;
- daca prezentati aceste scurgeri si in alte momente ale zilei, discutati acest aspect cu medicul curant;


In cazul in care acesta sfaturi nu sunt eficiente, pacientul trebuie sa consulte medicul pentru prescrierea unui tratament medicamentos pentru incontinenta urinara, care trebuie administrat inainte de actul sexual.