Aftele si sanatatea dentara

Generalitati

Aftele sunt mici ulceratii, superficiale si dureroase, care apar la nivelul cavitatii bucale din cauza carora mancatul si vorbitul se desfasoara cu dificultate. Exista doua tipuri de afte:
• Afte simple - pot sa apara de trei-patru ori pe an si se vindeca in maxim o saptamana. De obicei, apar la persoane cu varsta cuprinsa intre 10-20 de ani.
• Afte complexe - sunt mai putin frecvente si apar mai ales in randul persoanele care le-au mai manifestat in prealabil.

Herpesul si aftele sunt acelasi lucru?

Nu, desi sunt deseori confundate, nu este vorba despre aceeasi afectiune. Herpesul sau herpes simplex de tip 1, presupune aparitia unor pustule dureroase, umplute cu lichid; spre deosebire de afte, leziunile herpetice sunt cauzate de un virus si sunt extrem de contagioase. De asemenea, leziunile herpetice apar in afara gurii (sub nas, in jurul buzelor sau sub barbie), in timp ce aftele apar in interiorul gurii.

Cauze

Cauza exacta a aparitiei aftelor nu este cunoscuta. Se considera ca stresul sau afectarea tesutului bucal sunt cauze ale aftelor simple. Anumite alimente - citrice sau fructe si legume acide (lamaie, portocale, ananas, mere, smochine, rosii si capsuni) pot declansa aparitia aftelor sau le pot agrava. Uneori suprafata ascutita a unui dinte, un aparat dentar sau o proteza nepotrivita ar putea conduce la formarea aftelor.
Unele cazuri de afte complexe pot fi cauzate de probleme de sanatate, precum: afectiuni ale sistemului imunitar, deficit nutritional (de vitamina b12, zinc, acid folic, fier) dar si afectiuni ale sistemului gastrointestinal, cum ar fi boala celiaca si boala Crohn.

Simptome

Semne si simptome specifice aftelor:
- durere in interiorul cavitatii bucale (pe limba, zona palatina, etc.);
- furnicaturi sau senzatia de arsura inainte de aparitia aftelor;
- leziuni rotunde, de culoare alba sau gri, cu margine rosie, delimitate.

In urma aparitiei aftelor este posibil sa manifestati:
- febra;
- inflamatia ganglionilor limfatici;
- starea de oboseala.

Tratament

Exista tratamente care se adreseaza direct aftelor, dar si tratamente care diminueaza durerea si disconfortul si stimuleaza procesul de vindecare. De obicei, durerea cauzata de o afta se diminueaza in cateva zile iar ranile se vindeca in 2-3 zile. Daca ranile sunt severe, dureroase sau persistente, medicul stomatolog va poate prescrie apa de gura antimicrobiana, un unguent cu corticosteroizi sau substante care por ameliora durerea si inflamatia.

Tratamentul la domiciliu pentru aftele minore presupune:
- solutie de apa sarata si bicarbonat de sodiu - se amesteca o lingurita de sare intr-o cana cu apa calda. De asemenea, puteti prepara un amestec din 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de apa, pana cand acesta are consistenta unei paste care ajuta la calmarea durerii. Sarea si bicarbonatul de sodiu ajuta la vindecarea aftelor prin reducerea alcalinitatii si a bacteriilor din gura. Se face gargara cu aceste solutii timp de 30 de secunde.
- solutie de peroxid de hidrogen - se amesteca o parte de peroxid de hidrogen cu o parte de apa. Folositi un tampon de bumbac pentru aplicarea solutiei direct pe afta. Nu inghititi solutia. Peroxidul de hidrogen este un antiseptic care va ajuta la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala.
- "lapte de magneziu" - este folosit frecvent pentru a ameliora constipatia si ca antiacid. Practic este o suspensie de hidroxid de magneziu. Cu ajutorul unui tampon de bumbac aplicati acest preparat direct pe afta de trei-patru ori pe zi. Aceasta metoda este recomandata dupa folosirea solutiei cu apa oxigenata. "Laptele de magneziu" contribuie la ameliorarea durerii si accelereaza procesul de vindecare.
- solutii antihistaminice - se prepara un amestec dintr-o parte difenhidramina si o parte "lapte de magneziu", care este folosita pentru gargara. Evitati inghitirea acestui amestec.

Metodele comune folosite pentru tratarea aftelor severe:
- medicatia orala - medicul va recomanda administrarea unei medicatii orale daca s-au dezvoltat infectii secundare. Suspensia de tetraciclina poate fi o optiune eficienta. Tetraciclina nu se administreaza copiilor deoarece poate provoca decolorarea permanenta a dintilor in curs de dezvoltare. Zoviraxul sau aciclovirul sunt medicamente antivirale care pot fi prescrise in cazurile in care exista leziuni multiple si dureroase.
- corticosteroizii - in rare cazuri medicul va prescrie o schema de tratament care contine prednison sau dexametazona. Dexametazona sub forma de suspensi va fi utilizata pentru gargara.

Consultati medicul stomatolog daca aftele nu se vindeca dupa 14 zile sau daca pacientul prezinta si
febra.

Prevenire

Frecventa aparitiei aftelor poate fi redusa prin:
- evitarea consumului de alimente iritante (alimente acide, condimentate) sau a celor care pot provoca leziuni;
- folosirea unei periute de dinti cu peri moi pentru igiena dentara si folosirea zilnica a atei dentare.

Solicitati informatii suplimentare medicului stomatolog daca:
- prezentati rani neobisnuit de mari in cavitatea bucala;
- leziunile pe care le prezentati se inmultesc;
- durerea se accentueaza in ciuda administrarii calmantelor;
- intampinati dificultati de inghitire a lichidelor;
- prezentati febra ridicata.