Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie, Oradea, a primit un echipament de ultima generatie pentru prematuri

Compania Procter&Gamble a donat in cadrul campaniei "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" un echipament de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie (HFOV) sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica Ginecologie din Oradea. Acest echipament, care nu exista inainte de campanie in nicio maternitate din Romania, scade incidenta complicatiilor determinate de prematuritate si poate creste rata de supravietuire a copiilor nascuti prematur.

In cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica Ginecologie din Oradea functioneaza o sectie de neonatologie, avand arondate maternitati din judetele Bihor si Satu Mare. In cadrul sectiei de neonatologie au fost ingrijiti, in 2009, 4.910 de copii. 518 s-au nascut inainte de termen, peste 20% dintre acestia venind pe lume mai devreme de 32 de saptamani de gestatie.

"HFOV este o terapie respiratorie esentiala pentru salvarea nou-nascutilor prematur la care ventilatia conventionala nu a dat rezultate (sindrom de detresa respiratorie, pneumotorax, emfizem interstitial, sindroame de aspiratie meconiala) si scade riscul bolii pulmonare cronice. Avand in vedere gradul inalt de performanta al aparatului, ne va ajuta sa reducem si mai mult rata mortalitatii la nou-nascutii cu greutate foarte mica la nastere si vor scadea complicatiile tardive ale afectiunilor respiratorii. Un asemenea aparat reprezinta o garantie pentru viitoarele mamici ca asistenta medicala in maternitatea noastra este de inalt nivel, atat din punct de vedere al dotarii cu aparatura medicala, cat si al profesionalismului cadrelor medicale", a declarat Doamna Doctor Valeria Filip, sef Sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica Ginecologie Oradea.

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra. Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilatie artificiala. Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de inalta frecventa care ajuta copiii nascuti prematur sa supravietuiasca si, in plus, reduce apartia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.

Ventilatia cu frecventa inalta foloseste frecvente respiratorii care depasesc frecventa respiratorie normala si se adreseaza in special prematurilor nascuti inainte de 32 de saptamani. In 2009, in Romania s-au inregistrat 2.576 de copii care au avut la nastere o varsta de gestatie mai mica de 32 de saptamani (1% din totalul nou-nascutilor vii).

Campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" se deruleaza in perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2010 si are ca obiective echiparea a 11 maternitati cu 14 sisteme de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie, precum si educarea publicului in privinta prematuritatii.

Cele 11 maternitati incluse in program trateaza un numar mare de copii prematuri si acopera intregul teritoriu al Romaniei: Bucuresti (Cantacuzino, Giulesti, Municipal, Polizu), Cluj (Clinicile de Obstetrica si Ginecologie 1 si 2), Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara si Targu-Mures.

Site-ul www.sansalaviata.ro ofera informatii despre nasterile premature si posibilitatile de prevenire a acestora, despre complicatiile pe care le pot dezvolta copiii nascuti prematur, precum si sfaturi pentru ingrijirea acestor copii.

"P&G se implica activ in viata comunitatilor in care compania activeaza, prin programe investitionale directe si socio-educative. Editia din acest an a campaniei "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" are drept scop salvarea unui numar cat mai mare de copii nascuti prematur in Romania. Acest lucru se va realiza printr-o campanie de informare a parintilor si a specialistilor, precum si prin sprijinirea dotarii a 11 maternitati care ingrijesc anual peste 4.000 de copii nascuti prematur. Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie din Oradea ingrijeste anual peste 500 de copii prematuri si suntem convinsi ca sistemul de ventilatie donat va contribui la salvarea celor care au probleme respiratorii complexe", a declarat Olivia Ciubotariu, Specialist Relatii Externe la Procter&Gamble Romania.

Pentru mai multe informatii despre campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" accesati www.sansalaviata.ro!