O solutie pentru ulcerul varicos - pansamentele hidroactive

Generalitati

La nivel international se estimeaza ca 1-2% din populatie sufera de ulcer de gamba. Cele mai frecvente cauze ale ulceratiilor sunt afectiunile venoase si cele arteriale. Nu mai putin de 75% din pacientii cu ulcer de gamba sufera si de insuficienta venoasa, in timp ce 14% sunt afectati de ulceratii mixte arterio-venoase - ulcerele datorate unei combinatii de boli venoase si arteriale. Diabetul zaharat poate de asemenea cauza ulceratii, insa acestea apar cu preponderenta la nivelul labei piciorului. Afectiunile venoase si arteriale pot aparea si la pacientii cu diabet.

Insuficienta venoasa, principala cauza a ulcerului varicos

Ulcerele varicoase sunt cauzate de vene cu o functionare defectuoasa. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de insuficienta venoasa cronica. Datorita faptului ca sangele din membrele inferioare nu se intoarce destul de repede la inima, presiunea sangelui creste, o presiune constant ridicata ducand la edem (umflarea piciorului) si leziuni la nivelul pielii. Pielea se subtiaza si se inflameaza, putand forma ulterior ulceratii.

Cum se manifesta insuficienta venoasa cronica?
Insuficienta venoasa cronica este un termen generic care include un numar de modificari ce pot aparea in zona gambei, ca de exemplu:

Pigmentare

O pata de culoare maro la nivelul gambei (chiar deasupra gleznei) indica de obicei o afectiune venoasa. Aceasta apare, de obicei, in urma unei leziuni grave suferite la nivelul piciorului si poate fi agravata de o afectiune subiacenta a venelor.

Eczema varicoasa
Pielea devine rosie, umeda si solzoasa in cazul aparitiei unei eczeme. Aceasta poate varia de la o zona localizata de mici dimensiuni cu modificari aproape insesizabile, la situatii in care eczema acopera toata zona gambei, iar pielea devine foarte iritata si inflamata.

Deformarea piciorului
In unele cazuri, insuficienta venoasa cronica determina o deformare a piciorului. Acesta devine foarte subtire la nivelul gleznelor si se ingroasa excesiv in apropierea genunchiului. Modificarea este adesea asociata cu pigmentarea in jurul gleznei si uneori cu varicele.

Edemul (inflamarea)

Multi dintre pacientii cu afectiuni venoase pot prezenta edem la nivelul gleznei, labei si partii inferioare a piciorului. In acest caz se impune investigarea sistemului venos si un tratament adecvat.

Lipodermatoscleroza (sau liposcleroza)

Aceasta afectiune reprezinta o ingrosare a tesuturilor subcutanate si poate fi detectata doar prin palparea piciorului. Modificarea tesuturilor este substantiala. Acestea devin tari si dezvolta un aspect lemnos, pierzandu-si supletea naturala. Afectiunea este mai evidenta la unii pacienti cu varice deoarece in acest caz se poate simti usor diferenta dintre vena relativ moale si comprimabila si tesuturile tari si necomprimabile dimprejur.

Ulcerul
La unii pacienti, leziunea tesuturilor poate fi atat de grava, incat pielea cedeaza, rezultand o rana deschisa, ulcerul. Dimensiunea ulcerelor poate varia de la foarte mic (0,5 cm diametru) la foarte mare (ulcer circular care cuprinde intreaga gamba).

Factorii de risc pentru aparitia ulcerului varicos

Factorii de risc care contribuie la dezvoltarea unui ulcer varicos includ:
• Obezitatea: sporeste riscul hipertensiunii care poate provoca leziuni la nivelul picioarelor;
• Imobilizarea pe o perioad lunga de timp: poate provoca o slabire a muschiului gambei;
• Tromboza venoasa profunda: cheaguri de sange care se dezvolta in picior si care duc la o functionare defectuoasa a valvelor din vene;
• Varicele: vene umflate si marite din cauza unei functionari defectuoase a valvelor;
• Leziuni suferite la nivelul piciorului, cum ar fi loviturile, taieturile, fracturile etc;
• Varsta inaintata: in general, odata cu inaintarea in varsta scade eficienta aparatului circulator.

Prevenirea aparitiei unui ulcer varicos

Pasii de prevenire a ulcerelor vizeaza, in primul rand, gestiunea factorilor de risc. Un program de prevenire poate include:
• Intreruperea fumatului, inclusiv a fumatului pasiv si a consumului de produse cu tutun;
• Modificari ale regimului alimentar, inclusiv reducerea consumului de grasimi, colesterol i carbohidrati simpli (precum dulciurile) si consumul de cat mai multe fructe si legume;
• Administrarea de medicamente conform recomandarilor medicului pentru a reduce riscul formarii cheagurilor de sange;
• Reducerea greutatii, daca este cazul;
• Consumul moderat de alcool;
• Efectuarea de exercitii fizice zilnic;
• Controlul nivelului de glucoza din sange in cazul diabetului zaharat;
• Controlul hipertensiunii;
• Folosirea de incaltaminte confortabila.

Tratamentul local al ulcerului varicos cu pansamente moderne, hidroactive

Tratamentul cu pansamente moderne, hidroactive, consta in curatarea non-invaziva (neagresiva) a ulcerului cu pastrarea tesutului sanatos intact (debridare autolitica), stimularea formarii celulelor noi (tesutului de granulatie) cat si stimularea inchiderii plagii (epitelizarii). Datorita mecanismelor specifice de absorbtie, pansamentele hidroactive (ca de ex. cele din portofoliul Hartmann) reduc incarcarea microbiana si realizeaza un control optim al cantitatii de exsudat prin absorbtia secretiilor in exces si mentinerea unui mediu umed, necesar proliferarii tesuturilor noi.

Curatarea ranii
Curatarea ulcerului se realizeaza prin indepartarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte si a germenilor. Aceasta metoda de curatare a plagii ofera multiple beneficii pentru procesul de vindecare. Procedura este selectiva, deoarece numai tesutul devitalizat este inlaturat, in timp ce tesutul sanatos este pastrat intact, nefiind traumatizat. In plus, mediul umed mentinut de pansamentele hidroactive protejeaza si stimuleaza celulele responsabile de curatarea plagii si proliferarea tesutului nou. Un alt avantaj il constituie metoda in sine, lipsita de "efecte secundare" si usor de pus in practica.

Pansamentul cel mai folosit pentru curatare in cazul ulcerului varicos este TenderWet 24, acesta putand fi aplicat chiar si pe plagi infectate. Mecanismul de actiune al pansamentului consta in inmuierea depozitelor din plaga, urmata de absorbtia si fixarea acestora in interiorul pansamentului impreuna cu celulele moarte si germenii. Pentru a sustine actiunea antimicrobiana, TenderWet 24 se poate asocia cu Atrauman Ag, un pansament impregnat cu grasimi neutre (trigliceride) si argint cu rol bactericid. Schimbul pansamentului TenderWet 24 se va face zilnic.

In cazuri rare, atunci cand ulcerul este mai profund (cavitar), curatarea acestuia se face cu Sorbalgon, un pansament din alginat de calciu care poate fi tamponat cu usurinta in ranile adanci sau cele care prezinta buzunare.

Stimularea formarii celulelor noi (granulatia)

In momentul in care rana a fost curatata (tesutul este rosu sangeriu), se creeaza conditiile necesare pentru formarea de tesut nou. O atentie deosebita trebuie acordata bazei plagii ce trebuie mentinuta in permanenta intr-un mediu umed echilibrat. In cazul in care plaga se usuca, celulele ce contribuie la formarea tesutului nou si a vaselor de sange mor, procesul de vindecare regresand sau stagnand.

De regula, ulcerul varicos este o plaga cu secretii abundente, care pot macera rana agravand-o. Pentru a prelua acest exces de secretii in mod eficient, se foloseste pansamentul PermaFoam, o spuma poliuretanica cu o capacitate mare de absorbtie. Datorita structurii speciale a pansamentului exsudatul este absorbit rapid si indepartat de la suprafata plagii, aceasta proprietate pastrandu-se si sub fasa sau ciorapul de compresie.

Pe masura ce ulcerul se vindeca si se aplica compresie, cantitatea de exsudat scade catre moderat. In aceasta situatie, se pot folosi pansamentele HydroTac sau Hydrocoll. HydroTac este un pansament de ultima generatie, ce combina proprietatile absorbante ale spumei din poliuretan cu cele de hidratare, realizate printr-un strat de hidrogel sub forma de plasa cu ochiuri largi dispus pe fata de contact cu plaga. Acest strat impiedica lipirea pansamentului de rana si in acelasi timp asigura absorbtia secretiilor in stratul de spuma. Daca spre finalul procesului de vindecare ulcerul devine uscat, fara secretii, se va folosi pansamentul pe baza de hidrogel, Hydrosorb.
Aceste pansamente (dedicate fazei de granulatie) nu se vor aplica direct pe plaga daca aceasta este infectata!

Stimularea inchiderii plagii (epitelizarea)

In faza de epitelizare, pansamentele intretin mediul umed echilibrat, protejand epiteliul nou format impotriva desprinderii celulare si accelerand procesul de cicatrizare. In acest stadiu al plagii unul din principalele beneficii ale pansamentelor hidroactive il reprezinta schimbul atraumatic, fara lezarea tesutului nou format. In aceasta faza se poate continua tratamentul cu pansamentele amintite la faza de granulatie pana la cicatrizarea completa a plagii.
De retinut este faptul ca succesul terapeutic este posibil numai prin alegerea corecta a pansamentului corespunzator aspectului ulcerului. Tratamentul local cu pansamente trebuie in mod obligatoriu insotit de compresie pentru remedierea cauzei care a dus la aparitia ulcerului.

Caz tratat

Pacienta in varsta de 52 de ani, cu ulcer cronic gigant la nivelul gambei stangi pe fond de insuficienta venoasa cronica asociata cu insuficienta cardiaca severa, cardiopatie ischemica dureroasa si hipertensiune arteriala maligna sub tratament. La nivelul gambei stangi s-a evidentiat un ulcer varicos cu dimensiuni de 15 x 20 cm si un altul de dimensiuni reduse de 3 x 3 cm. Ambele plagi au aparut in urma cu 2 ani, suprafata acestora marindu-se in timp datorita rezistentei la tratamentele traditionale cu tifon si solutii dezinfectante sau unguente cu antibiotic.

Aspectul celor doua plagi este asemanator, cu secretii seropurulente moderate, depozite de fibrina in proportie de 80% si granulatie in proportie de numai 20%. Marginile plagilor sunt proeminente iar pielea din jur este mai calda, rosie si umflata indicand prezenta unei infectii. La primul examen de laborator al secretiei s-a pus in evidenta prezenta germenului Klebsiella, motiv pentru care s-a instituit tratament cu antibiotic oral. La examenul repetat la 3 saptamani dupa prima cura de antibiotic s-a evidentiat prezenta Pseudomonas aeruginosa (Piocianic), reluandu-se tratamentul cu antibiotic.
hartmann
Datorita rezistentei la tratamentul traditional se decide inceperea tratamentului cu pansamente hidroactive. In prima faza s-a folosit TenderWet 24 pentru a inmuia depozitele fibrinoase si a usura curatarea ranilor, pansamentul fiind schimbat zilnic. Dupa 9 zile de la inceperea tratamentului semnele de infectie au disparut, cantitatea de secretii a scazut si plaga a inceput sa granuleze, insa repetarea examenului bacteriologic a evidentiat persistenta colonizarii cu Piocianic.

Acest fapt a impus utilizarea spumei de poliuretan PermaFoam cu capacitate de microdebridare si absorbtie, simultan cu pansamentul bactericid cu argint Atrauman Ag, aplicat ca prim strat pe plaga. Tratamentul cu PermaFoam si Atrauman Ag s-a continuat pe parcursul a sase saptamani, timp in care plaga a epitelizat in proporie de 75%.

Concomitent cu tratamentul local s-a aplicat tratament compresiv, asocierea acestuia fiind obligatorie in tratamentul ulcerelor de origine venoasa. Deoarece pacienta prezenta insuficienta cardiaca severa s-a decis utilizarea unei fesi de compresie moderata, Idealast, sub stricta supraveghere medicala.

Mai multe informatii despre terapia compresiva, ce este aceasta, cum se realizeaza si de ce trebuie sa fie nelipsita in tratamentul ulcerului varicos aflati AICI.

De retinut este ca inca de la primele semne de aparitie a ulcerului trebuie sa va prezentati la medic in vederea inceperii unui tratament adecvat. Acesta implica atat controlul bolii de baza, cea care a provocat aparitia ulcerului si care impiedica evolutia normala catre vindecare, cat si tratamentul local al leziunii in sine. Cu cat se intarzie tratamentul, cu atat rana se agraveaza, sporind riscul infectiilor si altor complicatii ulterioare, ajungandu-se in cazuri extreme pana la amputatie.

hartmann