Profilaxia cancerului gastric

Generalitati

Specialistii nu pot sa explice de ce unele persoane dezvolta cancer iar alte persoane nu devolta acest tip de patologie. Cu toate acestea, studiile au evidentiat existenta unor factori predispozanti, individuali sau de mediu, care cresc riscul de aparitie a cancerului.

Exista factori de risc (care cresc riscul individului de a face cancer) precum si factori de protectie impotriva cancerului (care diminua acest risc).

Doar o parte din factorii de risc pot fi evitati, de exemplu, fumatul care creste riscul de aparitie a cancerului este o optiune personala, in contrast cu mostenirea genetica care nu poate fi influentata.

In ultimii ani numarul cazurilor de cancer gastric a ramas constant in timp ce numarul deceselor datorate acestui tip de tumora a scazut semnificativ. Numarul cancerelor gastrice situate in portiunea duodenala (invecinata intestinului subtire) a scazut, in timp ce numarul cancerelor situate la nivelul jonctiunii eso-gastrice a crescut.

Importanta cancerului gastric

Profilaxie

Cancerul gastric poate fi deseori asociat cu anumiti factori de risc. Majoritatea factorilor de risc pot fi evitati, insa nu toti pot fi controlati (factorii genetici sunt factori de risc neinfluentabili).
Cancerul gastric este mai frecvent la sexul masculin, incedenta lui crescand cu varsta (este mai frecvent la varsta inaintata).

Dieta si stilul de viata: se pare ca dieta necorespunazatoare este asociata cu aparitia cancerului gastric: consumul de alimente conservate prin sarare reprezinta un factor de risc.
Persoanele care au o dieta bogata in legume si fructe proaspete au un risc scazut de a dezvolta cancer gastric. De asemenea, studiile au evidentiat faptul ca o dieta bogata in beta-caroteni si vitamina C scade riscul aparitiei bolii.

Leziuni preexistente: infectia cu Helicobacter Pylori reprezinta un factor de risc in dezvoltarea cancerului gastric. Refluxul gastro-esofagian persistent duce la modificari celulare care constituie precursoare ale cancerului jonctiunii eso-gastrice.

Importanta cancerului gastric

Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric. Tipul histologic cel mai frecvent de neoplasm gastric este adenocarcinomul. Alte tipuri histologice rare includ:

-limfoamele (cancerele care prind sistemul limfatic)
-sarcoamele (cancerele tesutului conjunctiv), cu diferite variante:
-leiomiosarcoame (muscular)
-liposarcoame (adipos)
-angiosarcoame.
In ultimii ani numarul cazurilor de cancer gastric a ramas constant in timp ce numarul deceselor datorate acestui tip de tumora a scazut semnificativ. Numarul cancerelor gastrice situate in portiunea duodenala (invecinata intestinului subtire) a scazut, in timp ce numarul cancerelor situate la nivelul jonctiunii eso-gastrice a crescut.

Profilaxia presupune evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor protectori.Trebuie retinut insa faptul ca evitarea factorilor de risc nu garanteaza nici unei persoane ca nu va dezvolta niciodata cancer. S-a observat ca unele persoane cu factori de risc pentru cancer nu au devoltat niciodata boala, fata de alte persoane care fac boala fara sa fie identificati anumiti factori de risc. Pentru a face profilaxia cancerului trebuie consultat medicul.

Scopurile acestui articol consta in:

- sa ofere informatii despre neoplasmul gastric, despre cat de des se produce si despre factorii care-l determina
- sa descrie metodele profilactice ale cancerului gastric
- sa ofere dovezi privind eficacitatea metodelor profilactice.

Pacientii pot discuta cu medicul lor sau cu alti specialisti in ingrijiri medicale despre screening-ul in cancer si daca aceste teste de screening ii pot ajuta.Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric.Tipul histologic cel mai frecvent de neoplasm gastric este adenocarcinomul. Alte tipuri histologice rare includ limfoamele (cancerele care prind sistemul limfati), sarcoamele (cancerele tesutului conjunctiv), cu diferite variante: leiomiosarcoame (muscular), liposarcoame (adipos), angiosarcoame.