Ce efect are o cafea asupra organismului tau

Generalitati

Atat de mult se vorbeste despre studii care dovedesc efectele benefice ale cofeinei, incat uitam ca si cofeina este un drog, iar in cantitati mari poate fi periculoasa.

Chiar daca acum te multumesti cu o ceasca pe zi, in curand s-ar putea sa ai nevoie de o doza mai mare, iar dozele mari inseamna o serie de probleme grave, pornind de la dependenta si ajungand pana la boli mintale.

Cum functioneaza cofeina

Chiar daca nu te poate face sa omori pe cineva, cafeaua are totusi anumite efecte asupra corpului tau, unele dorite, altele mai putin dorite.
Cofeina intra in categoria substantelor psihoactive, adica cele care ajung in creier si au efecte asupra sistemului nervos central. La nivel mondial, cofeina este cel mai folosit stimulent psihoactiv, dar fata de celelalte astfel de substante – amfetaminele, cocaina, nicotina – consumul ei nu este in niciun fel reglementat.

Cantitatea care trebuie consumata pentru a-i simti efectele difera de la o persoana la alta, in functie de gradul de toleranta si greutatea corporala. Daca te simti energizata imediat dupa ce ai baut o cafea, inseamna ca e doar subconstientul tau. In general, cafeaua ajunge in sange cam la 45 de minute dupa ce ai baut-o. In urmatorul sfert de ora incepe sa ajunga la creier unde inlocuieste adenozina, o substanta care semnaleaza nevoia de somn. Drept urmare, cresc pulsul, glicemia si temperatura corpului.

De fapt, cofeina nu anuleaza nevoia a dormi, ci doar reduce pentru un anumit timp senzatia de oboseala. Oricata cafea ai bea, corpul tau are in continuare nevoie de opt-noua ore de somn in fiecare noapte.

Cafeaua este un drog

Ca si alte substante care actioneaza asupra creierului, cofeina da dependenta si toleranta. Daca bei cafea in fiecare zi, creierul se adapteaza si produce in cantitati mai mari substanta care semnaleaza nevoia de somn.