Supraponderabilitatea

Generalitati

Termenul "supraponderabilitate" face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate.

Greutatea normala a unei persoane raportata la inaltimea acesteia se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC). Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat; IMC = m / (h2).

IMC
Semnificatie
sub 18.5 subponderal
18.5 - 24.9 greutate normala
25 - 29.9 supraponderal
30 - 34.9 obezitate clasa I
35 - 39.9 obezitate clasa II
peste 40 obezitate morbida


Exista si exceptii; de exemplu, un sportiv poate avea un IMC ridicat, fara sa fie supraponderal.

Va recomandam sa utilizati "Calculatorul - indice de masa corporala" pentru a afla care este indicele dvs. de masa corporala!

Cauze si factori de risc

Supraponderabilitatea si obezitatea sunt cauzate de consumul alimentelor care contin un numar ridicat de calorii, mai exact este vorba despre o asociere intre o dieta bogata in grasimi, calorii si sedentarism. Lipsa activitatilor fizice, chiar si in timpul liber, comoditatea si alimentatia nesanatoasa au efecte negative asupra organismului.

Tehnologizarea, existenta ascensoarelor, a telecomenzilor, optarea pentru activitatile recreative computerizate, diversitatea ofertei de produse tip fast-food, consumul de alcool etc. contribuie la cresterea in greutate.

De asemenea, un grup de cercetatori din Marea Britanie a demonstrat ca 90% dintre alimentele care apar in spoturile publicitare din timpul emisiunilor pentru copii sunt bogate in grasimi, sare si zahar.

Supraponderabilitatea nu trebuie analizata exclusiv din punctul de vedere al aportului alimentar si al activitatiilor fizice. Dezechilibrul dintre caloriile asimilate si cele consumate de catre organism poate fi determinat de alti factori asociati cu obezitatea. Printre acestea se gasesc:
- metabolismul;
- dezechilibrul hormonal;
- administrarea anumitor medicamente (antidepresivele sau medicatia glucocorticoida);
- traumatisme psihice.

De asemenea, supraponderabilitatea poate fi rezultatul factorilor genetici combinati cu cei de mediu. Au fost identificate diverse tulburari sau anomalii genetice care cresc riscul de aparitie al acestei afectiuni.

Afectiuni cauzate de supraponderabilitate

Supraponderabilitatea afecteaza negativ organismul atat fizic, cat si psihic. O persoana supraponderala oboseste repede, se simte inconfortabil, iar excesul de greutate determina o presiune asupra corpului, in special asupra oaselor si articulatiilor picioarelor. Persoanele cu varsta inaintata, copiii si adolescentii supraponderali sunt predispusi riscului de a manifesta diabet zaharat si boli cardiovasculare.

Problemele de sanatate care apar frecvent in randul persoanelor supraponderale

1. Boala Blount
Surplusul de greutate influenteaza dezvoltarea normala a oaselor picioarelor, determinand deformarea acestora.

2. Artrita
Uzura la care sunt supuse articulatiile provoaca aceasta boala dureroasa inca de la o varsta frageda.

3. Alunecarea epifizei femurale la adolesenti
Copiii si adolescentii obezi prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune neplacuta, care se manifesta la nivelul soldurilor. Boala necesita atentie speciala si interventie chirurgicala pentru a preveni complicatiile.

4. Astmul
Obezitatea este asociata cu aparitia problemelor de respiratie care ii poate impiedica pe tineri sa duca o viata normala din punct de vedere al activitatiilor fizice.

5. Apneea de somn
Aceasta afectiune se caracterizeaza prin oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului. Aceasta este o problema serioasa des intalnita atat la copiii, cat si adultii supraponderali.

Cand se trezesc din somn, persoanele afectate sunt obosite, motiv pentru care este afectata capacitatea de concentrare si invatare. De asemenea, apneea de somn creste riscul de a dezvolta o afectiune cardiaca.
6. Hipertensiunea arteriala
Cand tensiunea arteriala este ridicata, inima trebuie sa pompeze o cantitate mai mare de sange, astfel presiunea acestuia este mai ridicata. Daca afectiunea persista, inima si arterele vor fi suprasolicitate si nu vor mai functiona la capacitatea optima. In cazul adolescentilor cu o greutatea corporala normala, hipertensiunea arteriala nu este o afectiune frecvent intalnita.

7. Hipercolesterolemia
Persoanele obeze pot avea un nivel ridicat de lipide (grasimi) in sange, deoarece valoarea colesterolului bun / HDL este scazut iar nivelul de trigliceridelor este ridicat. Hipercolesterolemia creste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

8. Calculi biliari
Acumularile la nivelul veziculei biliare, care se cristalizeaza, se transforma in calculi biliari. Acestia pot fi durerosi si ar putea fi necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea acestora.

9. Boala ficatului gras
Grasimea acumulata in ficat provoaca inflamatii, cicatrici si afectiuni hepatice permanente.
10. Pseudotumor cerebri (hipertensiune intracraniana benigna)
Aceasta afectiune este rar intalnita, iar principalele simptome sunt durerile de cap severe. In pofida denumirii, nu este vorba despre prezenta unei tumori, ci de o presiune care se manifesta la nivelul creierului.
Alte simptome: varsaturi, vertij, probleme de vedere (care pot deveni permanente daca nu sunt tratate corespunzator).

11. Sindromul ovarului polichistic
Persoanele de sex feminin supraponderale se pot confrunta cu prezenta unui nivel crescut de testosteron care poate interfera cu ovulatia normala. Din aceasta cauza, menstruatiile sunt rare, uneori lipsind perioade indelungate de timp. Alte simptome sunt: pilozitate excesiva, acneea, caderea parului si rezistenta la insulina. Totodata, femeile supraponderale deseori au probleme de fertilitate.
12. Depresia
Persoanele obeze sunt predispuse depresiei; din fericire, niciodata nu este prea tarziu pentru a face schimbari in stilul de viata, astel incat greutatea corporala sa redevina normala si problemele de sanatate cauzate de supraponderabilitate sa fie prevenite.

Aceste modificari nu trebuie facute brusc; pentru inceput, realizati un plan alimentar din care sa scoateti bauturile dulci si produsele cu zahar, apoi urmati un program de exercitii fizice, chiar daca acesta inseamna 5-10 minute zilnic.

Prevenire si tratament

Pentru a preveni supraponderabilitatea si obezitatea au fost implementate programe de informare a populatiei. Astfel, la nivel mondial exista programe de succes care au contribuit la scaderea numarului de adulti si copii supraponderali.

Evaluarile metodelor stiintifice de tratament au demonstrat ca:
- modificarea regimului alimentar prin intermediul consilierii (psihoterapiei) contribuie la reducerea greutatii cu 3-10 kg in primul an (sau 10% din greutatea corporala, in cazul copiilor).
- practicarea regulata a exercitiilor fizice au ca rezultat scaderea in greutate.
- terapia comportamentala in coroborare cu modificarea dietei alimentare si activitatea fizica conduc la scaderea in greutate, mai ales daca sunt desfasurate constant, pe termen lung.
- adoptarea metodei Weight watcher are rezultate pozitive si constante in timp - greutatea scade cu minim 10%.
- dieta de 1200 de calorii urmata timp de 6-12 saptamani contribuie la o scadere mai accentuata in greutate, in comparatie cu alte diete conventionale.
- tratamentul medicamentos cu orlistat sau sibutramina asigura o pierdere in greutate cu 2-5 kg mai mult decat in urma adoptarii unei alimentatii sanatoase si a unui program de exercitii fizice.
- dovezile stiintifice referitoare la medicina alternativa sunt insuficiente pentru a conchide daca acestea este eficienta sau nu in tratarea obezitatii.
- tratamentul chirurgical este o optiune in cazul pacientilor care sufera de obezitate severa. In medie, pacientul pierde mai mult de 25% din greutatea corporala, pe o perioada de 5 luni de la interventia chirurgicala. Cu toate acestea, interventia chirurgicala implica anumite riscuri si complicatii.

De obicei, scaderea in greutate nu este permanenta. Dupa cativa ani, majoritatea persoanelor care au reusit sa scada in greutate revin la greutatea initiala. Prin urmare, se recomanda adoptarea tratamentelor si dietelor pe termen lung.

Modificari ale stilului de viata

Desi studiile au demonstrat ca multi factori de mediu stimuleaza cresterea in greutate, exista cativa care previn obezitatea:
- imbunatatirea obiceiurilor alimentare;
- introducerea exercitiilor fizice in viata cotidiana.

In consecinta, se urmareste schimbarea comportamentului unei persoane care vrea sa slabeasca. Astfel, trebuie inclus in programul zilnic mersul pe jos sau cu bicicleta, urcatul scarilor, consumarea portiilor mici de alimente, inlocuirea bauturilor dulci cu apa etc.