Calmantele indicate in functie de tipul durerii

Introducere

Durerea reprezinta o experienta complexa care poate fi abordata prin diferite medicamente. Analgezicele non-opioide si opioide sunt cele mai frecvente medicamente utilizate pentru a gestiona diferite tipuri de durere. Atentia sporita in zilele noastre pentru gestionarea durerii a implicat concomitent reactii adverse la medicamente, mai frecvente legate de utilizarea analgezicelor.

Interactiunile medicament-medicament pot fi uneori responsabile pentru efectele adverse. Cu toate acestea, o proportie semnificativa de reactii adverse analgezice pot fi prevenite, ceea ce ar evita suferinta pacientului. Luarea in considerare a tuturor factorilor medicali si de mediu si monitorizarea atenta a pacientilor sunt, de asemenea, esentiale in prevenirea si detectarea precoce a reactiilor adverse analgezice.

Durerea este o afectiune comuna si are o influenta semnificativa asupra calitatii vietii.
Analgezicele sunt printre cele mai utilizate medicamente si medicamentele primare pentru tratarea diferitelor tipuri de durere. Acestea includ in principal non-opioide (paracetamol, metamizol, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene [AINS]) si opioide (de exemplu, tramadol, codeina, morfina, oxicodona, meperidina, fentanil).

Se poate utiliza tratament adjuvant pentru ameliorarea durerii, inclusiv alte clase terapeutice (anticonvulsivante, antidepresive, anestezice locale); chiar daca au o alta indicatie primara, dovedesc eficacitate analgezica in conditii dureroase specifice. Din pacate, chiar daca in acest moment exista o gama larga de medicamente pentru durere, gestionarea durerii este uneori inadecvata, ceea ce duce la un control inadecvat al durerii si la suferinta pacientului.

Identificarea tipului potrivit de durere (nociceptiva, neuropatica, idiopatica, psihogena sau mixta) si a intensitatii acesteia este necesara pentru alegerea tratamentului analgezic adecvat. Exista diferente importante in ceea ce priveste caracteristicile durerii acute si cronice, precum si tratamentele aferente si riscurile acestora pentru pacienti. Durerea acuta, care este un simptom, daca nu este bine gestionata, poate duce la durere cronica, care este o boala. Durerea cronica persista chiar daca cauza de baza a fost tratata si se poate asocia in timp depresie si anxietate, avand un impact negativ semnificativ asupra vietii pacientilor.

Generalitati

Analgezicele sunt medicamentele administrate pentru calmarea durerilor. Aceste medicamente pot fi achizitionate de la farmacie si sunt eliberate fara prescriptie medicala. Chiar daca sunt usor de procurat, din cauza reactiilor adverse multiple si frecvente, nu trebuie sa faceti abuz.
Cele mai utilizate analgezice sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si cele care contin acetaminofen (cum ar fi paracetamolul).

In categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene se incadreaza: aspirina, diclofenacul, ibuprofenul, piroxicamul etc. Medicamentele se vor administra in functie de tipul si locul durerii. Cu toate acestea, raspunsul fiecarei persoane la un calmant poate fi diferit; in cazul unora, durerea poate fi ameliorata, iar in cazul altora, aceasta va persista.

AINS si acetaminofenul reduc durerea si disconfortul cauzat de:

 Acetaminofenul se administreaza pentru: 

- dureri de cap;
- dureri comune;
- controlarea durerilor cronice provocate de artrita.
Ibuprofen sau naproxen este eficient in:
- crampe musculare;
- dureri de tip inflamator.

Cum functioneaza aceste medicame

Acetaminofenul actioneaza asupra regiunii creierului care primeste semnalele dureroase si regleaza temperatura corpului.
AINS sunt medicamente antiinflamatorii care calmeaza durerea si inflamatia prin inhibarea formarii de prostaglandina - substanta asemanatoare hormonilor care irita terminatiile nervoase, declanseaza durerea si inflamatia si contribuie la reglarea temperaturii corpului.

Efecte adverse

Daca sunt administrate frecvent sau in cantitati ridicate, calmantele pot cauza reactii adverse severe - reactii alergice, stari febrile, stari de greata, boli hematologice etc. Reactiile adverse apar fie din cauza alergiei la una dintre substantele din compozitia medicamentului, fie din cauza interactiunii calmantelor cu un tratament medicamentos administrat concomitent.
Acetaminofenul (paracetamolul)
Administrarea unei supradoze de paracetamol cauzeaza leziuni hepatice. Nu este recomandata administrarea de acetaminofen pacientilor care sufera de boli hepatice sau de alcoolism; chiar si o doza normala poate cauza grave leziuni hepatice.
AINS
Administrate pe termen lung, antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca ulcer gastric, hemoragie gastrointestinala si boli renale. Pacientii cu hipertensiune arteriala sub nicio forma nu trebuie sa urmeze un tratament cu AINS.

Solicitati ajutorul medicului curant daca:
- aveti peste 60 de ani;
- aveti sau ati avut probleme gastrice sau ulcere;
- suferiti de boli hepatice sau boli renale;
- suferiti de o boala hematologica;
- urmati un tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala;
- va administrati aspirina pentru protejarea inimii;
- urmati un tratament cu anticoagulante;
- consumati mai mult de trei pahare de alcool pe zi.
Nu administrati aspirina copiilor!
Aspirina sau medicamentele care contin aspirina nu sunt recomandate copiilor sub 19 ani, deoarece cresc riscul dezvoltarii sindromului Reye.

Interactiuni cu alte medicamente

Analgezicele pot interactiona cu alte medicamente cauzand efecte secundare grave; de exemplu, administrarea simultana a aspirinei cu un anticoagulant poate cauza hemoragii interne severe.
Acetaminofenul este o substanta intalnita in compozitia mai multor medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi cele pentru ameliorarea tusei sau febrei; din aceasta cauza se recomanda citirea prospectului fiecarui medicament inainte de a fi administrat. De asemenea, nu se recomanda administrarea unei supradoze de paracetamol, deoarece medicamentul nu va actiona mai repede asupra durerii, ci va cauza efectele adverse specifice unei supradoze.
AINS pot interactiona cu aspirina sau cu alte substante din compozitia medicamentelor anticoagulante. Inainte de a va administra un medicament fara prescriptie medicala solicitati sfatul medicului pentru a preveni aparitia efectelor adverse.

Concluzie 

Alegerea analgezicului atunci cand se trateaza durerea reprezinta uneori o provocare pentru profesionistii din domeniul sanatatii. Analgezicele non-opioide si opioide raman printre cele mai utilizate medicamente la nivel mondial si, prin urmare, este important ca profesionistii din domeniul sanatatii sa acorde mai multa atentie utilizarii lor. Este de la sine inteles ca pacientii trebuie evaluati si monitorizati indeaproape in timpul tratamentului, mai ales atunci cand sunt prezenti factori de risc.

Nu lasati aceste medicamente la indemana copiilor!