Cancerul colorectal - generalitati

Generalitati

Tumora maligna, neoplazica sau canceroasa, se formeaza prin inmultirea necontrolata a unui grup de celule cu formarea unui tesut anormal si caractere maligne - dezvoltare accelerata, invazie, metastazare, etc.
In cazul cancerului de colon sau rect tumora se dezvolta in structura peretelui colic sau rectal.

Este posibil ca o perioada indelungata (6-12 luni) sa nu fie sesizate semne sau simptome ale bolii neoplazice, pentru ca ulterior simptomele sa apara diferit in functie de localizarea la nivelul diferitelor segmente:
- colonul drept - manifestandu-se prin durere discreta, dar persistenta si neinfluentata de calmante, localizata in flancul sau fosa iliaca dreapta, balonare abdominala, diaree, cu scaune de putrefactie, rezistenta de asemenea la tratament, pierdere in greutate, astenie, dinamie, starea subfebrila, sangerari si mai tarziu anemia
- colonul stang - manifestate prin jena in partea stanga, cu balonare si gaze, durerea crescand progresiv in intensitate si cedand uneori la masaj abdominal, mai tarziu, apar fenomene de stenoza cu constipatie si falsa diaree; complicatia frecventa in cazul cancerului sigmoidian este reprezentata de ocluzia prin stenoza tumorala
- rect - jena la defecare, constipatie de multe ori urmata de scaune moi, cu sange, mucus si puroi, senzatie de evacuare incompleta. Simptomele se agraveaza in cazul obstructiei sau ulceratiei rectului sau intestinului.

Simptome

Putem sintetiza simptomele astfel:
- prezenta sangelui in scaun;
- scaune neobisnuite (diaree, constipatie sau amandoua odata) de lunga durata si fara alta cauza aparenta;
- crampe frecvente, constante, timp de mai multe zile;
- scaune mai mici ca de obicei;
- diverse tulburari digestive si de tranzit (balonari, senzatie de satietate sau crampe);
- dureri abdominale difuze asociind distensie abdominala;
- nevoia de a avea scaun dar fara a elimina materii fecale;
- senzatia de defecare incompleta;
- pierdere in greutate;
- anemie - de obicei urmare a unei sangerari la nivelul intestinului, microscopica sau macroscopica;
- durere difuza sau senzatie de presiune care se poate iradia in regiunea perianala.

Aceste simptome insa nu sunt neaparat semne ale unui cancer colo-rectal. Ele pot avea si alte cauze. Diagnosticul prezumtiv, pozitiv si apoi de certitudine vor fi stabilite de catre un medic specializat si in urma unor investigatii specifice.

Factori de risc

Factorii de risc pentru cancerul colorectal pot fi:
- varsta (la persoanele in varsta riscul este mai mare);
- polipii (mici tumori benigne prezente pe peretele intern al colonului si rectului);
- antecedente in familie de cancer de colon si rect;
- alimentatia saraca in fructe si legume si predominant axat pe grasimi si carne;
- obezitatea;
- sedentarismul;
- consumul exagerat de alcool;
- prezenta unei boli inflamatorii la nivelul tubului digestiv (colita ulceroasa sau boala Crohn);
- tabagismul.

Persoanele cu antecedente familiale de cancer de colon sau rect, in special daca o ruda de gradul 1 a suferit de cancer inainte de 45 de ani, sunt cele mai expuse riscului de imbolnavire. Aceste persoane sunt deseori monitorizate in vederea depistarii precoce a acestui tip de cancer.

In prezent se efectueaza cercetari cu scopul de a determina efectele alimentatiei asupra riscului de cancer colorectal. S-a demonstrat ca un regim alimentar bogat in fructe si legume reduce riscul imbolnavirii. Se pare ca un regim alimentar bogat in fibre si sarac in grasimi animale reduce de asemenea acest risc.
Uneori cancerul de colon si rect poate aparea in absenta tuturor factorilor descrisi mai sus.

Complicatiile cancerului de colon constau in: hemoragii grave, perforatii paratumorale sau diastatice in cazul ocluzie, cu peritonita stercorala (extrem de grava), stenoza cu fenomene ocluzive, fistule, infectii secundare si metastaze.

Tratament

Tratamentul cancerului colorectal poate fi, in functie de gravitatea bolii, astfel:
- chirurgical - segmentul intestinal in care se afla tumoarea trebuie extirpat, inainte de extinderea ei in profunzime sau de aparitia metastazelor.
- tratamentul cu raze Roentgen si radioterapia si chimioterapia antitumorala.
- tratamentul simptomatic se prescrie mai ales in cazurile inoperabile si terminale. In acest caz se pot prescrie opiacee, antispastice si anestezice locale - ce au regim strict si se vor prescrie pe retete speciale.