Legile atractiei - cum ne alegem partenerii

Generalitati

Sex appeal-ul nu tine de gusturi, ci de biologie. La baza alegerilor pe care le facem in viata sentimentala nu stau nici cultura, nici influenta media, nici gusturile personale ci mai degraba niste legi ale atractiei schitate in urma milioanelor de ani de evolutie.
Femeile sunt programate genetic sa aleaga barbatii cu o figura masculina, un corp masculin si miscari masculine, in timp ce barbatii cauta semne ale feminitatii in fiecare posibila partenera. Acestea sunt concluziile documentarului „The Science of Sex Appeal” prezentat de Discovery.

Femeile sunt mai pretentioase decat barbatii


O diferenta intre cele doua sexe, este aceea ca femeile sunt mai exigente decat barbatii cand vine vorba sa-si aleaga un partener. Intreaba orice femeie si vei vedea ca are si anumite standarde fizice – un aspect masculin si sanatos – dar se asteapta si la o situatie financiara si sociala cat mai solida.

Exigenta femeilor, catalogata drept „moft” de majoritatea barbatilor, este de fapt o trasatura impusa de biologie si evolutie. Barbatul poate concepe cate un urmas la fiecare contact sexual si nu are nevoie sa faca economie de „resurse”, asa ca nu are de ce sa fie mofturos. In schimb, femeia poate deveni mama cam o data pe an si cu multe eforturi, asa ca trebuie sa profite la maxim de aceasta sansa rara.

In plus, ea este cea care va creste puiul, asa ca instinctele o imping sa aleaga barbatul care poate avea cel mai bine grija de noua familie. In trecut, acesta era barbatul cel mai puternic si mai „fioros”. Astazi, cel mai capabil sa protejeze o familie este cel cu buzunare adanci.

Masina si banii, semn al puterii


Asa se explica de ce o femeie atragatoare alege un barbat in varsta, dar „cu bani”: constient sau nu, ea nu se gandeste doar la „imperechere”, ci si la ce se va intampla dupa. Un barbat instarit este o garantie ca urmasii vor fi bine ingrijiti, iar cuibul nu va duce lipsa de nimic.

Interesul femeilor pentru partea financiara este dovedit stiintific. In cadrul unui experiment s-au folosit poze ale unor barbati reali, dar s-au creat descrieri fictive, care includeau si salariul fiecaruia.

Unuia dintre voluntari, cercetatorii i-au dat nota noua din 10 pentru calitatile sale fizice – figura masculina, muschi bine dezvoltati etc. – dar i-au dat un serviciu fictiv de vanzator si un salariu foarte mic. Femeile care i-au analizat fisa nu i-au dat note mai mari de cinci, situatia financiara cantarind greu in aceasta alegere.

Si vicerversa, un barbat care a primit nota patru de la cercetatori pentru calitatile fizice, a fost notat cu noua si zece de femei doar pentru ca pe fisa lui aparea un salariu urias si un job respectabil.

Un alt studiu a dovedit ca femeile isi pot schimba radical parerea despre un barbat dupa ce vad masina pe care o conduce. Sexul frumos prefera masinile mari, rapide, puternice, care domina soseaua – exact calitatile unui barbat ideal.

Mersul si forma corpului, primele semne al masculinitatii


Exigentele femeilor nu se opresc la partea financiara, ci se indreapta si catre fizicul partenerului, iar mersul si forma corpului sunt primele trasaturi pe care le observam chiar inainte sa ne apropiem de un barbat.

Natura s-a gandit ca nu are rost sa pierdem timpul, asa ca ne-a ajutat sa ne dam seama daca un individ este indeajuns de masculin inca din primul moment, momentul in care il vezi venind spre tine.