Disfunctii sexuale feminine

Inhibarea dorintei

Modificarile libidoului reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme cu care se confrunta cuplurile si poate genera frustrare si, implicit, “nemultumiri” in relatia de cuplu, daca nu este adusa in discutie.

Oboseala, depresia, boala, stresul, lipsa unei relatii armonioase in cuplu, abuzul de medicamente sau alcool pot afecta performantele sexuale si disponibilitatea de a da curs sau initia un act sexual.

Schimbarile in contraceptie, anumite momente in ciclul lunar al femeilor, medicatia, nasterea sau apropierea de menopauza pot fi, de asemenea, legate de lipsa/scaderea libidoului la femei.

Terapia psihosexuala poate reprezenta un tratament eficient, reaprinzand scanteia dorintei sexuale si incurajand cuplul sa discute pe marginea nemultumirilor declansate de situatiile sau contextele problema si sa invete noi tehnici de a face dragoste.

Tulburarile de orgasm

In general, femeile pot avea placere sexuala si pot ajunge la orgasm prin stimularea celor doua zone erogene primare: vaginul si clitorisul. Unele dintre ele nu ajung la orgasm, indiferent de zona stimulata (anorgasmie totala); altele nu simt placere decat dupa stimularea clitorisului sau a vaginului (anorgasmie partiala).

Aceasta incapacitate de a simti orgasmul are rasunet foarte diferit de la o femeie la alta: unele paciente nu sufera deloc, in timp ce altele se simt foarte frustrate.
Ca si toate celelalte tulburari de sexualitate, incapacitatea de a simti orgasmul poate fi legata de o boala organica, o cauza psihologica (problema comportamentala sau relationala, cauze numite functionale).

Cauzele organice

Unele sunt comune celor doua sexe, ca diabetul zaharat, bolile neurologice (de exemplu, scleroza in placi), administrarea de medicamente impotriva obezitatii si hipertensiunii, consumul de substante toxice, mai ales de alcool si tutun.

Alte afectiuni responsabile de anorgasmie sunt caracteristice femeii:

- activitate prea importanta sau insuficienta a glandelor ce sintetizeaza hormonii care intervin in sexualitate (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale si, mai ales, ovarele);

- leziuni sau boli ale organelor genitale, care produc dureri la contactul sexual (de exemplu, sechele dupa epiziotomie, sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului pentru facilitarea nasterii, inflamarea vulvei);

- consecinte ale nasterilor, mai ales in cazul unui travaliu prelungit, in care nervii bazinului au fost comprimati de capul fatului.

Cauzele psihologice

Se intalnesc la femeile anxioase sau depresive ca efecte ale tratamentului medicamentos, cat si a afectiunilor in sine.

Medicamentele psihotrope de exemplu (ca somniferele, anxioliticele etc.) tind sa agraveze tulburarile sexuale, unul dintre efectele lor secundare fiind diminuarea dorintei sexuale.

Un impact puternic psihologic il pot avea, de asemenea:

- teama de sarcina;
- obligatiile profesionale si familiale prea apasatoare;
- partener nu foarte atragator sau care ejaculeaza prematur, care are o disfunctie erectila.

Lipsa de experienta poate constitui o cauza sau un partener stangaci; lipsa de intimitate (parintii sau copiii in vecinatate) etc.

Mituri sexuale

Unul dintre cele mai frecvent utilizate mituri sexuale este acela ca toate femeile resimt orgasmul prin penetrare si prin miscarea penisului.

De fapt, cercetarile au aratat ca numai 25 % dintre femei ating orgasmul in acest mod, lasand un imens procent de 75% care au nevoie de stimularea suplimentara a clitorisului. Se estimeaza ca 12% dintre femei sunt anorgasmice (nu ating niciodata paroxismul orgasmic).
Multe femei se bucura de sex si se simt apropiate si iubitoare fata de partenerii lor in timp ce fac dragoste, fara sa ajunga la orgasm.

Absenta orgasmului reprezinta, deci, numai o dificultate, daca femeia sau partenerul ei simt ca exista o problema. Este recunoscut acum ca factorii fiziologici pot impiedica excitarea, de exemplu, dezechilibrele hormonale sau irigarea sangvina scazuta a clitorisului sau a vaginului.

Reactia orgasmica, totusi, depinde de multe lucruri:

- excitarea sexuala,

- sentimentul de incredere in sine,

- ansamblul de credinte si prejudecati despre barbati, femei si sex in general.

Simularea orgasmului

Unele femei, incapabile sa ajunga la orgasm, au tendinta de a-l simula, fie pentru a face placere partenerului, fie, pur si simplu, pentru a nu parea "anormale".

Conform unor studii, doua femei din cinci recurg la acest artificiu cateodata sau in mod constant. Acest comportament, chiar daca ar fi de inteles, este nerecomandat. El nu face decat sa ascunda problema anorgasmiei, nicidecum sa incerce rezolvarea ei.

Este de preferat ca aceasta problema sa fie abordata deschis cu partenerul sexual, pentru a cauta cele mai bune solutii, in cadrul cuplului (de exemplu, pozitii noi).