Cata apa trebuie sa bei zilnic?

Generalitati

Cata apa bei intr-o zi? Doi litri? Opt pahare? Sau cat iti cere corpul? Afla ce recomanda specialistii in nutritie, cat te ajuta apa intr-o dieta si de ce este importanta hidratarea.

Personal, nu sunt de acord cu ideea conform careia esti deja deshidratat atunci cand ti-e sete. Nu cred ca organismul nostru e chiar atat de „fraier”. Stie el bine ce si cand sa ceara.

De altfel, niciodata n-am putut sa beau sticle intregi de apa. Beau doar cand imi e sete si niciodata nu am simtit ca as fi deshidratata.

Dupa unele pareri comportamentul meu e gresit. Toate femeile pe care le cunosc imi recomanda doi litri de apa pe zi, indiferent daca imi e sete sau nu, spunand ca apa contribuie la detoxifiere, la frumusetea pielii, la slabit si in general cam... la tot.

In mare parte e adevarat, dar intrebarea este cata apa ne trebuie, de fapt?

Chiar e nevoie sa bem daca nu ne e sete?

Ce spun specialistii despre consumul de apa

Parerile sunt impartite chiar si in randul specialistilor. N-am putut decat sa ma bucur citind cartea Mihaelei Bilic, „Traiesc, deci ma abtin”, cand am ajuns la capitolul despre bauturi.

Dr. Mihaela Bilic spune ca nu e neaparat nevoie sa bei doi litri de apa pe zi, cantitatea necesara depinzand de temperatura, nivelul activitatii fizice si nevoile organismului.

„Apa trebuie bauta cand simti nevoia, un aport zilnic de prea multe lichide ducand doar la eliminarea unei cantitati mari de urina diluata”, spune medicul.

Dr. Bilic mai adauga faptul ca nu exista riscul de deshidratare decat daca suntem in desert si nu avem surse de apa la indemana. Altfel, organismul cere cantitatea de apa de care are nevoie.

In schimb, Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda sa bem opt pahare de apa pe zi, primul fiind imediat dupa trezire.

„Beti opt pahare de apa, un pahar la fiecare doua ore, chiar daca nu va este sete”, spune dr. Mencinicopschi, in cartea sa, „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”.

Dr. Mehmet Oz, faimosul nutritionist american, e de parere ca nu exista un numar magic cand vine vorba de cantitatea de apa necesara. Fiecare bea in functie de nevoile proprii si de stilul de viata, lasandu-si corpul sa decida.

Apa si dieta

Din experienta personala pot spune ca tot ce face apa intr-o dieta este sa-ti taie foamea pentru cinci - zece minute.

Asa ca daca ti-e foarte foame si nu ai la indemana decat alimente bogate in calorii poti sa bei un pahar cu apa ca sa nu cazi prada ispitei si sa amani masa pana cand vei avea o salata in fata.

In rest, apa nu prea te ajuta sa slabesti. Poti sa bei cata apa vrei, dar daca nu tii dieta si nu faci sport n-ai cum sa slabesti.

„O persoana sanatoasa nu retine apa bauta in exces si nici nu elimina mai multe toxine din organism, substantele excretate de rinichi fiind aceleasi, indiferent in ce cantitate de urina sunt diluate”, spune dr. Mihaela Bilic in cartea „Traiesc, deci ma abtin”.

Totusi, apa ramane importanta intr-o dieta, in sensul ca te ajuta sa te saturi cu mai putina mancare daca o bei cu inghitituri mici in timpul mesei, asa cum recomanda dr. Bilic.

Intr-un interviu acordat publicatiei Science Daily, dr. Mara Z. Vitolins, de la o universitate americana ne indeamna sa nu confundam setea cu foamea – sincer, nu stiu cum ar fi posibil, dar ea spune ca multi fac aceasta greseala.

Sfatul este ca atunci cand iti e foame sa bei un pahar cu apa si sa astepti 20-30 de minute pentru a vedea daca senzatia de foame dispare.

De asemenea, apa este importanta in dieta in masura in care inlocuieste sucurile acidulate si bauturile alcoolice. Si ele iti potolesc setea, dar au mult mai multe calorii, fara sa-ti aduca vreun beneficiu. In schimb, apa are zero calorii.