Cafeaua previne aparitia cancerului cavitatii bucale

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Milano, persoanele care consuma mai mult de 4 cesti de cafea zilnic prezinta un risc cu 39% mai scazut de a dezvolta cancer oro-faringian, sper deosebire de persoanele care nu consuma cafea; in cazul acelora care consuma mai putin de 4 pahare zilnic riscul aparitiei acestui tip de cancer scade cu 4% pentru fiecare ceasca de cafea.

Acelasi studiu a demonstrat ca prin consumul de cafea este redus doar riscul aparitiei cancerului faringian, nu si cel laringian.

La studiu au participat 5139 pacienti care prezentau o anumita forma de cancer al cavitatii bucale (buze, limba, planseul bucal, peretele intern al gingiilor) si 9028 persoane sanatoase. Astfel, s-a constat ca prin consumul zilnic a mai mult de 4 pahare de cafea este redus riscul aparitiei cancerului oro-faringian. Analizand componentele cofeinei, cercetatorii au constat ca aceasta detine peste 1000 de substante chimice active, printre care si kahweol si cafestol care detin proprietati anticancerigene.

Majoritatea cazurilor de cancer oro-faringian sunt cauzate de consumul de alcool si de fumat. Interesant este faptul ca efectul de protectie al cafelei nu a scazut in cazul consumatorilor de alcool sau a fumatorilor.