Normativ nou de personal pentru unitatile sanitare: ofera posibilitatea spitalelor ca angajeze mai multe cadre medicale

Ministerul Sanatatii a definitivat un Normativ nou de personal pentru unitatile sanitare cu paturi. Potrivit ministrului Cseke Attila, noile prevedeti legislative vor da posiblitatea spitalelor sa angajeze un numai mai mare de medici si personal medical cu pregatire medicala.

1. Proiectul de Ordin privind modificarea normativului de personal se va afla postat pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, sectiunea Transparenta Decizionala.
2. Dupa perioada de dezbatere publica si publicarea in Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sanatatii va fi aplicat in toate unitatile sanitare cu paturi, indiferent daca acestea se afla sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autoritatilor locale.
3. Proiectul MS va fi transmis spre consultare partenerilor sociali.

"Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor sa angajeze un numar mai mare de medici si personal medical cu pregatire medie deoarece am imbunatatit criteriul de normare in acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, intre un minim si un maxim, astfel incat sa dam posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal in sectia sau compartimentul cu deficit", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Astfel, conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenta medicala spitaliceasca, elimininandu-se diferentierea pentru specialitati medicale si chirurgicale, asa cum este prevazut in prezent.

Din momentul punerii in aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistentei medicale in functie de numarul de paturi va fi de 1 post de medic la 5-15 paturi si un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tura. De exemplu, daca in prezent pentru specialitatile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenta, institute, spitale clinice etc) era prevazut 1 post de medic la 12 paturi si 1 post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tura, dupa aplicarea noilor prevederi va exista 1 medic la 5-15 paturi si un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tura.

La fel si la asistenta medicala spitaliceasca din spitalele judetene si de specialitate. Daca pana acum exista impusa angajarea unui medic la 16 paturi si a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tura, incepand cu noile prevederi se da posibilitatea unitatii respective sa decida daca va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.

Si pentru asistenta medicala acordata in unitatile, sectiile sau compartimentele de cronici se va imbunatati normativul. Daca pana in prezent exista 1 post de medic la 20 paturi si un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tura, conform noului normativ este prevazut 1 post de medic la 18-25 paturi si 1 post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tura, in functie de necesitati.

Pentru sanatorii s- a prevazut un post de medic la 30-45 paturi si 1 post de asistent medical la 20-30 paturi/tura. in cazul preventoriilor, vom avea 1 medic angajat la 70-100 paturi si un cadru mediu sanitar la 30-50 paturi/tura.

In schimb, dupa ce va fi aplicata noua grila exista posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA si muncitori.

Normativul va avea ca efect reducerea unui numar de 2-115 de persoane din categoria TESA in unitatile sanitare unde exista excedent de personal fata de normativul din prezentul proiect. Peste 3100 de persoane vor fi restructurate.

"Nu mai putem sustine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie sa eficientizam activitatea unitatilor sanitare. Am facut o analiza asupra situatiei la zi din spitale si am constatat ca unitati sanitare similare ca structura si adresabilitate functioneaza cu numar diferit de angajati TESA. Problema este ca cei cu o structura "bogata" in personal functioneaza la fel ca si ceilalti. Noul normativ va ajuta toate spitalele sa se incadreze in limita bugetara de 70% cheltuieli de personal din bugetul unitatii sanitare cu paturi incepand cu 1 ianuarie 2010", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.