Un nou medicament a fost aprobat pentru tratarea leucemiei mieloida cronica

FDA a aprobat Tasigna pentru tratamentul pacientilor nou diagnosticati cu leucemie mieloida cronica (LMC). In cadrul studiului comparativ direct, Tasigna a redus nivelul proteinei care cauzeaza aparitia leucemiei mult mai rapid decat alte medicamente, conducand la rate mai scazute de progresie a cancerului intr-un interval de timp de numai 12 luni.

Tasigna reprezinta un inhibitor potent si selectiv al proteinei Bcr-Abl care conduce la aparitia celulelor canceroase in cazul LMC Ph+2,3. De asemenea, medicamentul Tasigna este activ impotriva unui spectru larg de mutatii Bcr-Abl, asociate cu rezistenta la Glivec4. Primele studii clinice cu Tasigna au inceput la numai 21 de luni de la descoperirea medicamentului care a primit prima autorizatie ca tratament de linie a doua in 2007.

"Datorita raspunsului mai rapid si mai profund obtinut cu Tasigna, pacientii recent diagnosticati cu LMC vor avea la dispozitie o Tasignaleucemiemieloida cronicaoptiune terapeutica noua si mai eficace", sustine Herve Hoppenot, Presedinte Novartis Oncology.

Tasigna a primit aprobare in peste 80 de tari pentru tratamentul fazei cronice (FC) si al fazei accelerate a LMC Ph+ la pacientii adulti rezistenti sau intoleranti la cel putin un tip de tratament administrat anterior. Eficacitatea produsului Tasigna in aceste cazuri se bazeaza pe ratele de raspuns hematologic confirmate si ratele de raspuns citogenetic neconfirmate. Nu exista studii controlate care sa demonstreze un beneficiu clinic, cum ar fi o imbunatatire a situatiei bolii in ceea ce priveste simptomele acesteia sau cresterea duratei de supravietuire.