Primaria Covasna cere Ministerului Sanatatii sa nu reduca paturile de la Spitalul de Cardiologie

Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna si Primaria orasului au transmis Ministerului Sanatatii un memoriu in care solicita sa nu fie redus numarul de paturi din aceasta unitate, avand in vedere solicitarile numeroase din partea pacientilor, care nici in prezent nu pot fi onorate integral.

Managerul unitatii, Monica Hosu, a declarat, miercuri, corespondentului NewsIn, ca, potrivit ordonantei din luna iunie, la Cardiologie se impune reducerea cu 80 a numarului de paturi, din cca 700. Medicii din spital si reprezentantii Primariei au solicitat ca aceasta taiere sa nu aiba loc, avand in vedere situatia speciala de la Covasna si numarul foarte mare de pacienti care vin aici. Ca urmare a numarului mare de cereri, in unele camere a fost amplasat chiar cate un pat in plus, sustin reprezentantii spitalului.

"Spitalul este ocupat peste capacitate. Aveam 680 de paturi si 700 de persoane internate, in general gradul de ocupare este de suta la suta. Avem zeci de telefoane zilnic, cererea este foarte mare, avem si taxa pe confort, dar nu putem acoperi cererea. Exista multa lume bolnava, avem urgente aproape in fiecare zi, mai ales cand sunt schimbari bruste de temperatura”, a declarat corespondentului NewsIn managerul Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Hosu.

Managerul Spitalului de Cardiologie din Covasna a mai spus ca in aceasta unitate costurile sunt reduse, avand in vedere faptul ca factorii naturali ajuta la tratament si scad cu mult consumul de medicamente. Toate acestea, plus baza de tratament existenta, ofera posibilitatea unui tratament complet, a mai spus Monica Hosu.

„S-a motivat si economic si medical mentinerea numarului de paturi. Noi organizam paturile cum s-a solicitat, ministerul are posibilitatea de a modifica aceasta cerinta”, a spus managerul.

Spitalul de Cardiologie este unic in tara si primeste anual peste 16.000 de pacienti, dar are mult mai multe cereri de internare. Incepand de anul trecut, unitatea a fost implicata si in lucrari ample de modernizare si reabilitare. In 2009, spitalul a primit 3 milioane de euro, bani folositi pentru reparatiile capitale la vila D, bazinul de inot, sala de sport aferenta bazinului, pavilionul central si vila de copii. Pentru trimestrul IV al acestui an, spitalului i-a fost alocata suma de 2,2 milioane de lei, astfel ca lucrarile vor fi programate incepand cu luna septembrie.