Primele doua centre mobile de donare de sange, functionale incepand de luni

Primele doua centre mobile de donare de sange dintre cele cinci achizitionate in 2009 de Ministerul Sanatatii au fost puse in functiune, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

Unul dintre centre a fost amplasat in Piata Romana, unde luni diminata, in prima ora de la deschidere, opt bucuresteni s-au oferit sa doneze sange. Al doilea centru a fost deschis la Iasi.

“In 19 aprilie va prezentam cele cinci centre mobile de donare de sange pe care Ministerul Sanatatii le-a achizitionat anul trecut, iar astazi utilizam deja, in Bucuresti si Iasi, doua dintre acestea. Autocarele sunt destinate donarii de sange in zonele urbane si rurale, astfel incat cei care doresc sa doneze sange sa evite deplasarea dificila si consumatoare de timp la centrele fixe de donare din orasele capitala de judet sau din Bucuresti”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Utilizarea autocarelor va fi monitorizata cu atentie pentru imbunatatirea activitatii in mod continuu si obtinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sange. Masinile vor putea fi folosite si in afara locurilor publice, astfel se vor putea deplasa si la institutii sau firme pentru a recolta sange.

Ministerul Sanatatii a achizitionat anul trecut cinci centre mobile de donare de sange in cadrul unui proiectului care are ca scop sa dea osibilitatea populatiei sa utilizeze si alte forme de a dona sange in afara de centrele fixe, astfel incat sa creasca numarul de donatorilor.

Costul unui autocar a fost de aproximativ 900.000 de lei, incluzand dotarea si amenajarea interioara a acestuia. Fiecare autocar este dotat cu o sala de asteptare unde se completeaza formularele inaintea consultatiei medicale, o sala de consultatii dotata cu un mini-laborator unde se testeaza hemoglobina si glicemia, o sala cu doua posturi pentru donare si o sala unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc inaintea parasirii autocarului. In centrele mobile vor lucra si voluntari ai organizatiei Crucea Rosie.