A murit prof. dr. Mircea Nicolae Angelescu, membru al Academiei de Stiinte Medicale

Prof. dr. Mircea Nicolae Angelescu, membru al Academiei de Stiinte Medicale si reputat cercetator in domeniul bolilor infectioase si al tratamentelor contra acestora, a incetat din viata miercuri dimineata, la varsta de 86 de ani, anunta Ministerul Sanatatii. Angelescu a murit, dupa o grea si lunga suferinta, la Institutul National "Matei Bals" din Capitala - "spitalul pe care l-a iubit si in care a muncit pana acum trei saptamani".

Trupul celui supranumit de elevi si colegi "Maestrul" va fi depus vineri, la ora 10.00, in Aula Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universtiatii "Carol Davila", iar inmormantarea va avea loc la cimitirul Bellu, incepand cu ora 14.00, in aceeasi zi.

Mircea Nicolae Angelescu a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti promotia 1947, iar doi ani mai tarziu a primit titlul de doctor in medicina si chirurgie. Format la scoala unor dascali ilustri, printre care Francisc Reiner, George Emil Palade, Daniel Danielopolu, N. Ionescu-Sisesti, Ion Bruckner si Matei Gh. Bals, Angelescu a fost numit sef de sectie (1973-1994) in Spitalul Clinic de Boli Infectioase Colentina. A parcurs, pe rand, toate treptele didactice univeristare, devenind profesor in 1990 si, din 1994, profesor consultant. In perioada 1985-1994, a fost sef al Catedrei de boli infectioase ”Colentina”, iar in 1993 este ales membru titular al Academiei de Stiinte Medicale.

Prof. dr. Mircea Nicolae Angelescu a publicat peste 350 de lucrari, dintre care 45 in strainatate sau prezentate la congrese internationale. S-a dedicat mult timp cercetarii, realizand studiul clinic si de laborator al antibioticelor, al infectiilor bacteriene sistemice, al antibioticoterapiei si al hepatitelor virale.

Personalitatea sa a marcat in mod evident destinul si dezvoltarea din ultimul deceniu a Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Matei Bals”. A fost distins de doua ori ( in 2000 si 2010) pentru intreaga activitate medicala de cercetare si de formare cu „Ordinul Pentru Meritul Sanitar” in grad de Comandor.