Criza de vaccin impotriva tuberculozei va mai dura cateva saptamani

Criza vaccinului BCG impotriva tuberculozei, care se poate face bebelusilor pana la varsta de zece luni, va mai dura cateva saptamani, in timp ce specialistii din Comisia de Vaccinologie a Ministerului Sanatatii au decis necesitatea continuarii vaccinarii anti-TBC in Romania, potrivit Realitatea TV.

Ministerul Sanatatii urmeaza sa asigure maternitatilor dozele de vaccin necesare, in conditiile in care Institutul Cantacuzino nu poate relua inca productia.

Specialistii spun ca vaccinarea impotriva tuberculozei se poate face pana la varsta de 10 luni a bebelusului. Acestia sustin ca sunt sanse sa fie imunizati si bebelusii nascuti in ultimele luni, de cand vaccinul nu a mai fost produs de Institutul Cantacuzino. La nivel national zeci de mii de bebelusi au fost externati din maternitati fara sa li se fi facut vaccinarea impotriva tuberculozei.

Pe 8 februarie Ministerul Sanatatii decidea sistarea imunizarii nou-nascutilor impotiriva tuberculozei pana in luna aprilie, cand se estima ca Institutul Cantacuzino va relua productia de vaccin BCG, cel vechi, cu termen de valabilitate depasit, fiind scos din uz.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a cerut la acel moment Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului National de Dezvoltare Cercetare Cantacuzino detalii cu privire la situatia vaccinurilor BCG, in urma discutiilor luandu-se decizia sistarii utilizarii acestui vaccin cu termen de valabilitate depasit, chiar daca initial se hotarase prelungirea termenului si continuarea imunizarii.

Vaccinarea nou-nascutilor va putea fi reluata dupa ce Institutul Cantacuzino, producator al vaccinului anti TBC, va pune in functionare noua linie tehnologica pentru reluarea productiei.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii mentionau la inceputul lunii aprilie ca sanatatea nou-nascutilor care au fost imunizati pana in prezent cu vaccinul existent in maternitati nu a fost prejudiciata, vaccinul fiind un produs biologic corespunzator. De asemenea, stoparea vaccinarii pana in aprilie nu va aduce prejudicii nou-nascutilor, deoarece imunizarea se poate face pana la varsta de 10 luni, mai spun cei din minister.