Sanitas intentioneaza sa declanseze proteste de amploare anul viitor

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a anuntat, miercuri, la Cluj ca, dupa ce va trece acest an de criza, sindicalistii din sistemul sanitar vor declansa ample actiuni de protest pentru a obtine drepturile care considera ca li se cuvin, transmite corespondentul NewsIn.

Petcu a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de ziua mondiala a sanatatii, ca doar recastigarea unor drepturi va opri emigrarea personalului sanitar in tarile vestice.

"Vreau sa transmit un mesaj de Ziua Nationala a Sanatatii si cred ca anul acesta ar trebui sa fie ultimul an de sacrificiu pentru personalul din sistemul sanitar. Am inteles ca aceasta perioada de criza trebuie sa aduca si insatisfactii si le-am acceptat, considerand ca interesul national trebuie sa primeze, dar acesta este momentul cand trebuie sa spunem 'stop'. Dupa acest an, ne propunem sa reluam actiunile noastre de recastigare a drepturilor pierdute si de a obtine drepturi noi. Este un ultim semnal inainte de a pierde profesionistii din sistemul sanitar, unde ne confruntam cu un exod masiv al personalului care nu mai accepta conditiile din sistemul sanitar romanesc. Pe un astfel de fond, colegii mei vor fi pregatiti, daca nu vor gasi deschidere la CNAS si Ministerul Sanatatii sa se mobilizeze, si, prin actiuni sindicale, de protest, poate chiar mai dure decat ne-am obisnuit in ultima perioada, sa putem obtine ceea ce ni se cuvine cu adevarat”, a afirmat liderul Sanitas.

Petcu a adaugat ca, in acest an, Sanitas si-a propus sa lupte pentru mentinerea numarului de angajati din sistemul sanitar. "Ne-am propus ca in anul 2010 sa nu pierdem niciun salariat din sistemul sanitar si, daca se poate, sa pastram integral drepturile castigate in ultimii 20 de ani”, a precizat liderul Sanitas, amintind ca deja Romania inregistreaza un defit de 27.000 de persoane in sistemul sanitar.

Pentru a opri acest exod, liderul Sanitas considera ca medicii si asistentele ar trebui sa beneficieze fie de majorari salariale, fie de drepturi care sa ii determine sa ramana in tara, in conditiile in care noua lege a salarizarii le-a redus unele drepturi de care beneficiau.

In opinia lui Marius Petcu, Guvernul trebuie sa coreleze descentralizarea institutionala cu cea a fondurilor, pentru a evita „o forma mascata de a sacrifica unitati sanitare”.

Sanitas va organiza in data de 15 aprilie un Consiliu National, pentru a dezbate problemele ridicate de descentralizare, invitat fiind si ministrul Sanatatii, Cseke Attila, caruia Petcu i-a sugerat sa amane procesul de descentralizare pana la 1 ianuarie 2011.

Mariu Petcu a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la inaugurarea noului sediu al filialei Cluj a Sanitas, care a fost achizitionat cu 225.000 de euro. Cladirea are o suprafata de 210 mp si 65 de mp de gradina.