Aproape jumatate dintre romani au dureri de cap cel putin o data pe luna

Aproape jumatate dintre romani au dureri de cap cel putin o data pe luna, femeile fiind predispuse la aceasta afectiune, cele mai dese cauze ale migrenelor sunt stresul si oboseala, iar cel mai utilizat tratament este algocalminul, potrivit unui studiu al GFK Romania.

Cele mai predispuse la dureri de cap sunt femeile, persoanele vaduve si cele care locuiesc in mediul rural. Studiul arata ca incidenta durerilor este mai mare la persoanele cu venituri scazute si ca persoanele de peste 50 de ani au mai des migrene, in medie, de 2,5 ori pe luna.

Romanii acuza si alte simptome din cauza durerilor de cap, cum ar fi ametelile, tulburarile de vedere sau probleme de concentrare. 83% dintre cei care au dureri de cap apeleaza cel putin o data pe an la automedicatie. Dintre cei care urmeaza un tratament cand au dureri de cap, 90% aleg de obicei tratamentul medicamentos, restul de 10% folosind produse naturiste. Algocalminul este remediul utilizat cel mai des pentru tratarea durerilor de cap (63%), acest medicament fiind urmat de paracetamol (36%), antinevralgic (32%), nurofen (22%) si aspirina (21%).

In ceea ce priveste cauzele durerilor de cap, 33% dintre romani dau vina pe stres, 22% pun durerile de cap pe seama oboselii, iar 12% au migrene din cauza supararii. Patru romani din zece spun insa ca nu au avut aproape niciodara astfel de stari. Studiul indica si o legatura puternica intre nivelul de trai si frecventa instalarii unor astfel de episoade - cu cat veniturile sunt mai scazute, cu atat mai mare este si incidenta durerilor de cap.

La 46% dintre romanii afectati cel putin o data pe an de dureri de cap, migrene sau sefalee, criza dispare dupa cel mult o ora, in timp ce pentru mia mult de jumatate durerile dispar dupa cateva ore sau chiar o zi. Durerile sunt localizate cel mai frecvent in zona fruntii (41%) sau sunt generalizate in toata zona capului (29%). Relativ frecvente sunt si durerile in zona oculara (20%) sau a tamplelor (19%).

Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ametelile (26%), starile de agitatie (15%), tulburarile de vedere (13%), dificultatile de concentrare, greata, lipsa poftei de mancare si afectarea capacitatii motrice (cate 11%).

Informatiile provin din studiul Omnibus, realizat de GfK Romania in luna februarie, pe un esantion de 1.641 de persoane de peste 15 ani.